Wednesday, March 9, 2016

Tips Menggayakan White Shirt



If we notice, apa pun jenis fashion masa kini selalunya inspired by previous era.  Kalau kita tengok sekarang, penggunaan white shirt dah mula dipakai oleh lelaki berbangsa Cina yang berusia dari dulu lagi.  Have you heard about t shirt pagoda? Legend bukan?

And today, penggunaan white shirt ni sudah menjadi kegemaran tak mengira gender.  With just a piece of “t-shirt pagoda”, pereka- pereka fashion bijak mengolah penggunaan white shirt ni.  Macam – macam jenis bentuk rupa boleh kita tengok orang menggayakan white-shirt ni. Now it’s time to put away your black and bring white to your life.

Selain kemeja atau t-shirt berwarna hitam, kemeja putih atau white shirt adalah jenis pakaian yang paling gemar dipakai oleh kaum lelaki termasuk wanita.  Aku pun salah seorang dari penggemar white shirt ni.  Ayat- ayat seperti “baju putih cepat kotor”, “susah nak cuci”,  “jarang” bukan menjadi persoalan sekarang.  “cepat kotor”? cuba makan tu jangan gelojoh sangat.   “Susah nak cuci”? Sekarang kan banyak dah banyak detergent yang ada kuasa mencuci beribu kali kuasa kuda? “Jarang”? We can find an alternative to solve that.  White shirt ni, bukan sahaja praktikal, ia juga amat versatile iaitu sesuai digayakan dengan apa jua seluar dan boleh dipakai untuk ke mana sahaja. Well, jangan bimbang jika dengan memakai kemeja putih ini anda akan kelihatan ‘too plain’ but do you know that minimal is now the latest trend?  Boleh dikatakan white-shirt is a thing you must have in your closet!

Oleh itu, berikut merupakan beberapa tips penggayaan atau outfit ideas untuk lelaki yang ingin menggayakan koleksi kemeja putih atau white shirt!


You know, kemeja putih merupakan pilihan no 1 ramai lelaki untuk ke pejabat. Bukan sahaja tampak simple, ia juga merupakan warna korporat yang paling selamat. Untuk gaya ke pejabat yang ringkas dan selamat ini, cukup dengan hanya memadankan koleksi kemeja putih anda bersama pemakaian seluar slack berwarna hitam atau biru gelap seperti berikut.  Kalau dulu hitam memang warna selamat, but now, white is the new black!  Sila buang baju hitam yang penuh almari tu dan gantikan semua dengan warna putih, yey! 




Untuk gaya yang less casual tetapi tetap smart pula, padankan kemeja putih kegemaran anda dengan pemakaian seluar khakis atau chino pants yang bersesuaian. Ini merupakan gaya vintage yang cukup menarik!  Sangat fashionable!



Dan untuk gaya yang kasual apabila ingin keluar bertemu rakan-rakan anda pula, jeans dan kemeja putih adalah kombinasi yang paling terbaik!  Gegadis suka lelaki yang casual but at the same time look smart! Percayalah!



Akhir sekali, pakai kemeja putih tersebut bersama koleksi seluar pendek untuk anda yang inginkan keselesaan sepanjang hari!  Tengok pun sangat selesa dengan si pemakai bergaya santai ni kan?

Do I already mention that the white-shirt pun boleh digayakan oleh wanita?  And also white shirt ni memang blend in dengan apa pun corak dan gaya!  Memang ini menjadi benda mudah semudah ABC untuk para wanita menggayakan apa pun jenis fashion yang digemari bersama white shirt! Cool gila! Untuk plus size woman, jangan bimbang kalau warna putih tu boleh menampakkan bentuk badan yang besar.  Kalau kita pandai menggayakannya boleh buat orang pandang tak berkelip mata! :)
So, are you ready to be a part of #teamwhiteshirt? I am ready!

Buyui

2 comments:

FARYN said...

laki pakai white shirt mmg nampak hensem okeh... hahahaa

Buyuiazliana said...

kannnnnnnnnnn