Tuesday, December 29, 2009

padan muka aku

ye...aku sudah x tahan lagi..dengan seorang hamba allah ini....setakat ni masih lagi aku mampu nk berlakon [mmg verangan nk jadik pelakon pon] yang terhebat tapi itulah orang cakap....kena berterus terang...x suka dgn org cakap je depan dia x suka...jangan suka pandai cakap belakang je x suka tapi depan muka sengih macam kerang busuk...

dan natijahnya hamek ko..org ko x suke tu mmg x makan saman...perli la spi berbuih2 mulut mcm org kena sawan pon dia x paham2 ko..alih aku gak sakit jiwa....padan muka ko miss B...padan muka...delete saja numbernye...delete...delete...delete!!!![berani ke aku?]

p/s:zaman sekarang ni... x leh nk ubah manusia main direct je ..kena paki reverse psikologi...ape yang penting....KERJASAMA!!!n satu lg...mulut tu kena cakap selaras dengan aliran otak...pikir sikit ati org nak cakap tu...sekian...

Nurul Azliana aka Buyui

Monday, December 28, 2009

old school


today hari ni i jadik superdriver woman...drive dr selatan ke utara (saje je sttment kasik nampak jauh...ngeh ngeh ngeh...) n otw nak balik nak lak singgah ke umah mak ngah (saje je lagi sbb nk tgh hari...ngeh ..ngeh...ngeh ..lagi...) tapi nk call dl nombornyer dah x de....asal tukau handphone je nombor mesti lupa nk copy to sim card dan inilah hasilnya....kalau i tanya pak ngah lagi nombor teponnya kira ini dh kali ke empat la aku tanya [kuiz:bape kali saya dh tuka handphone??? alasan cover line tkt org tuduh bukan2:saya mmg gila handphone n gajet...]



so tetb i terpikir la nk back to classic sikit ..lantak la korg nk kata aku tua ke old school ke....i think i nk tulis balik all the contact numbers dalam buku kecik mcm address or phone book tu....tp x la spi nk simpan dlm wallet pastu siap nanti lama2 kertas kuning or ade bekas lipat...pastu kalau kena hujan basah kena bukak sehelai2 nak kasik kering....gila kampung plak...:P



bukan ape..kalau ade kes mcm i ni keje main bape puluh kali daa nk save number??or kes handphone ilang [nauzubillah] or handphone tertinggal nk kol abah mintak duit tambang balik ke...hahahaha!so penting x penting tulis sume number cmtu???


kekadang kalau technology canggih macam mana pon kena gak kan kekalkan some classic value kan???


p/s:fineeeee.... i dh tgk org biwu itew....n dalam banyak2 i paling suke part utan glow in d dark n bila pijak dia adelak kesan tapak kaki tu..nice!ade trilogy erk????kot nak ajak fompuan tu plak masuk dunia manusia...


Nurul Azliana aka Buyui

Friday, December 25, 2009

tuhan yang menentukan

entah apsal bulan december ni banyak ape yg dirancang spi ke saat akhir x jadi...macam rancangan nk menghabehkan duit masing2 kat hatyai ...dalam dah mmg lagi dua hari nak pergi di masa sume dh verangan ni tetb x jadi...sebabnya ade yang takut pergi ade kepala..balik x de kepala...paham maksudku???sebab daerah narathiwat kena bom so diorg takut nk pergi hadyai ...walaupon geography aku ni x la walla sangat...tapi rasa2nyer kan nara tu berbatu jauhnya dari hadyai....tapi dah ade plak x sedap ati nk pergi ape lagi x kan nk redah....sekali sume la hampa ni....emmm do i need to say more??????


macam tu jugak la kes arini....dalam gaya elok dah ni berhiya nk ke taiping..siap verangan nk wt photoshoot katanya.... ngn si cherly sekeluarga sambil picnic2 githew...tup2 pagi2 bota aku leh lak cancel sbb ade hal yg x dpt di elakkan.....alih2 dengarnyer last2 si cherly kena jadik tukang basuh pinggan segala sempena krismas kat umah kakak dia..sian ko nok...mak mmg x jangka...lain kali nok...siap kita tido atas bukit larut tu...wah!!!saje nk amik ati ko balik nok...wakakakaka!!!




itupon naseb la plak Miss A text me ajak pergi tgk chipmunks katanya [walaupon dalam ati ni aku nk lagi tgk makhluk biru tu dulu dr makhluk suara halus tu] tapi pergi2 n mmg ade hal so membuatkan kitaorg lambat... n x jadi la nk tgk suara halus pun x [pity little F spi merajuk2 dah] ngn makhluk biru pon x...



so alang2 i beli sesiap tiket nk jumpa gak ngn makluk biru tu esok..itupon...insyaallah...kita hanya mampu merancang....n plan x jadi kitaorg tadi.. ganti ngn sessi makan2 kt restoran siam fav Miss A [siap x abes lg citer hadyai x jadi] n konsep masih kekal x berganjak iaitu menghabeskan duit masing2...sekian....



p/s:baru sedar cerita muallaf dah keluar tapi apsal sunyi sepi x de promo...??



Nurul Azliana aka Buyui

Tuesday, December 22, 2009

cerita dua perempuan

mati la pasni ni kena cerca "basyirah" lg ngn mr I...wat entry gossip je keje ni....[tp kan mr I...iols rasa mcm best lak wt entry cmni...ekekekeke]

baca berita kertas [newspaper] pg ni...ade tulis pasal kematian actress brittany murphy...pelakon cerita clueless & 8 mile...n uptown girls [mmg la i tau sbb dia berlakon sama Dakota Fanning] sbb serangan jantung...kt umah dia..umo br 32 thn....muda laie...[tetb kan ade benda seranggggg jantung dia kan...?]tu la aritu ko wt lawak ambulans ngn laki ko...sekali...amik.....tah pesal la diorg nk wat lawak cmtu....sape yg tatau meh i story morry morning glory...cmni....

diorg ni br la balik dr puerto rico masa tu....kt airport tetb bila dh spi...terus lari naik ambulans...[mana dtg ambulans tu?] sebelom kena terjah ngn reporter....ntah apesal....dengo kabarnyer mendiang ni ade wt hal kt set sebelom tu....belh lak punya nk larik dr reporter sekali naik ambulans punya nk larik...confuse!so bedah siasat dh selesai tp report dia tunggu la next month br kuar...maybe tukang report tu nk blk kpg raya dulu kot...]


kuiz:teka ape yg lain di sini...ekekekeke....




ni citer si amalina budak pandai yg first sekali dpt 17 A's tu...sibuk tol org ni kan...ckp pasal dia x leh nk cope study la....gagal la....[i read d blog..sibuk tol pakcik tu]naseb x sebar fitnah dia ni nk jd mcm caller girl tu..gile??!!budak ni bagus ok...sekang ni tgh wt medic kt UK n siap mak dia ckp amik double degree industrial pharmacology [dia ni nk bukak kilang ubat kot?] n respons from the entry from her classmate said she's doing well there....ape la masalah org2 ni.... isk isk....kecoh tol la org2 ni....bior la dia aman blaja kat sana...sian gak org2 pandai ni...org selalu letak harapan tinggi melangit sgt....klu bleh cope oklah....jadik mcm budak si caller girl tu....tu yg jadik x betol tu....mak si amalina ni cakap lagi....sekarang ni budak ni tgh cuti kt milan wif family angkat dia...best2....bagus ko dik...akak ni..jgn nk pergi milan...family angkat pon belom tentu nk angkat akak pastu ajak akak cuti2 .... jgn kata milan....kelantan pon blom tentu lg dik...huhu....

p/s:teringat kat penang ade public bus dia nama MILAN...wah feeling2 italy githew....i leh naik bas milan je lah....:)
Nurul Azliana aka Buyui




Saturday, December 19, 2009

rimau,pontianak & serigala.....

okie this entry lets gossip2 pasal celebrity international.... lagik....ye la sekali sekala kena la gak blaja2 masuk dalam dunia celebs kan......satu hari kena gak jadi celebrity....kena la amik tau hal rakan2 seperjuangan [tapi macam entry gaya mcm papparazi je...bukannyer celebrity i rasa..hehe!]


cerita no satu:rimau...aum...aum....



i agakla kan..uols mesti tau dah kisah mamat ni...ngn skandal dia..yg makIn hari makin rmi pompuan2 ngaku ade skandal main "tom tom bak" ngn dia kan?tp unless uols ni peminat setia or reporter yg mmg kena wat cover story pasal dia je tau detail pasal kes ni kan....so do i!i bkn peminat dia sbb Christina Aguilera pon x kenal dia ni sape...so perlu ke i kenal dia walaupon dia jiran I?hehe....

dengarnyer wife dia nak mintak cerai gak...dah x pikir dah masa depan anak2 dia dah..yg penting sekarang...kalau la cerai leh mintak banyak duit kan....mamat NI org kaya ni.....makan x abes nyer kalau dpt duit dia...ahaks!according to the report yg i baru baca tadi from d neswpaper kebykkan fompuan2 tu sumenyer blonde,model pakaian dalam, pelayan kelab or pelakon lucah ....mula2 start ngn minah nama Rachel Uchitel pelayan kelab VIP [ x tahan siap ade undian n dia la simpanan rimau ni yg paling hot!!]


hmmm nk wat realty show gak ke???"who want's to be rimau's date?" bley?pastu dh sekor ngaku marilah sorg demi sorg..jangan pasni ade lak mak senah..ke mak kiah ngaku pernah ade main "tom2 tom bak" ke "kawen2" ngn rimau ni sudeh.....kecoh kan ...mentang la dia celebs...macam kes beckham,ronald pemain brazil [sian sekali fondenssss daaaa] , paris pon pernah main "pondok2" ngn christiano ronaldo dowh..... n org tua mcm david letterman pon ade gak skandal tu....sume org nk amik tau..kalau pak abu yg umo dh nk masuk 50 tu kawen ompek ade sape nk kisah melainkan org kpg dia yg kisah???


ni la minah tu...rachel uchitel....

dengarnyer sekarang ni si rimau dh angkut anak bini dia pergi nyorok kat umah bini dia dh beli kat satu pulau area Sweeden sama tempat ngn beberapa celebs yg main bola....nak gak tu duduk kalangan celebs kan...apsal x pindah duduk kt setinggan kat kerinchi ke kpg baru ke sah2 x de org perasan....aik kata nk mintak cerai leh lak ajak laki lari sama..?mana satu betol ni???


cite no 2: pontianak dan serigala


STARMeter dah tolong kira sapa paling ramai peminat dari kalangan manusia dan bukan manusia di donia ini tahun 2009..dah mengesahkan yang golongan manusia dan bukan manusia mmg minat kumpulan pontianak si penghisap darah dari org biasa....sape lg klu bukan si mat jiwang karat [bila dia ckp mcm nk tido je rasa] si edward cullen n nombor dua GF dia org manusia yg suke pontianak no 1 ni si Bella...no 3 jatuh kepada si lanun [org sekang x suke dah manusia biasa wa cakap lu]..Johhny Depp..n d serigala jambu Jacob di tangga ke lima bawah si minah hot Megan Fox n Dakota duduk di nombor 8 bawah Christian Bale...oklah...i tlg uols list down erk from number 1 to 25 siap dalam kurungan kedudukan diorg thn lepas [mmg sah aku x de keje time ni!]



1. Robert Pattinson [37]

2. Kirsten Stewart [8]

3. Jonny Depp [1]


4. Megan Fox [7]


5. Taylor Lautner [-]


6. Brad Pitt [4]


7. Christian Bale [2]


8. Dakota Fanning [-]


9. Zooey Deschanel [50]


10. Ryan Reynolds [25]


11. Ashley Greene [-]


12. Angelina Jolie [5]


13. Gerald Butler [10]


14. Leonardo d Caprio [15]


15. Nikki Reed [-]


16. Shia LaBeouf [6]


17. Scarlet Johannson


18. Tom Cruise [11]


19. Miley Cyrus [12]


20. Seth Rogan[32]


21. Nicolas Cage [31]


22. Will Smith [9]


23. Clint Eastwood [82]


24. Heath Ledger[3]


25. Jennifer Aniston[43]


26. ????????

p/s:sape no 26?hai..sape lg....lagi mau tanya....BUYUI LAH...!!!:p


Nurul Azliana aka Buyui

Tuesday, December 15, 2009

F.R.I.E.N.D.


KAWAN...or FRIEND...[suke giler citer F.R.I.E.N.D spi la ke hari ini!!] mmg satu perkataan untuk org yg kita kenal yg x de talian darah...n nk luaskan lagi perkataan tu kita boleh la panjangkan jadik...kawan baik..."kawan baik"..kawan lite2...a friend to a friend....networking friend....kawan kt alam maya...BFF...n so on....tp ape pon namanya concept dia still sama let me mengwikipediakan maksud kawan or friend tu sendiri..."satu perhubungan sesama manusia yang tiada pertalian darah"...wah githew....



pastu datanglah peribahasa mcm ...."kawan menangis susah nk carik kawan ketawa amatlah senang" [suka- suki putar belit peribahasa!]..."a friend in need is a friend indeed"..."berkawan biar seribu berkasih biar satu" [haha!]...alamak beb peribahasa i igt ni jelah itupon tunggang langgang...



sejak bila uols mula berkawan?sejak tadika la kot....or sejak umo dlm 3 thn kawan main kawen2..masak2...ke hape ke...but for me....i mula kenal org buat kawan sejak dalam umor 5 thn cmtu kot.....sebelom tu arwah mama n nenek mmg x kasik kawan ngn org [x nk ajar anak dia sosial kot...amik ko.....sekang dh jadik ape tah]...so i mula kawan ngn seorg hamba allah nama Mashanim [sedap nama ko nok....] ngn si adik dia...tu je kawan arwah mama kasik aku ngn adik aku kawan ...sumpah!tu je dunia kitaorg...n alhamdulillah jumpa balik dlm thn ni.....n thounsand condolence to her sebab br kehilangan ayah....al fatihah...



then bila masuk sekolah spi la ke besar gajah ni makin sehari ke sehari i dah pandai la cari kawan...tp nk ckp betol2 kita kenal kawan tu dr dalam dan luar sepenuhnye itu i x brani nk jamin....mungkin ade seorg dua....itupon kita harap2 ia berkekalan selama2nya....coz...people change rite..mungkin hari ni kita ngn dia baik giler la org kata spi org giler pon salute ...mana nk tau sok lusa.....hubungan kita boleh jadik retak...



nk mengekalkan circle of friend ni sebenarnyer kena ade circle of trust yg pertama...ye la mcm berchenta gak la...kalau ko mmg percaya ngn kawan ko kenal selama ni.....tetiba ade lak molot2 busuk ckp mcm2 pasal kawan ko....kalau ko x caya...mmg hancur la kan.....so tht's why i ckp...kena ade circle of trust dulu....then br la dtg factor2 lain macam ..ha lain2 tu korang kena la fikir sendirik....



satu lg...molot tu kena la sentiasa pki listerine ke....kunyah chewing gum ke..jangan kasik "busuk" sangat....mmg la kalau among friends...x leh bawak gurau duduk surau....tp pada2lah kot ya nk kotok kawan pon....sbb tu org tua2 sll cakap..."fikir dl sebelom bercakap"...bak kata Mr I...molot ni kekdg nk on or off kena la ade masanya....n kita ni molot busuk among org rapat ngn kita je...kalau x rapat....baik wangi2kan molot anda....sape suke molot busuk ye x?



so panjang kata...[sbb panjang entry kali ni] dlm friendship d most important is CIRCLE OF TRUST....pegang pada itu sahaja....insyaallah spi bebila la korg akan berkawan ngn kawan korg tu...AMIN....
so this entry is dedicated to:Mr I,Shima,K,J,N,S,H,Z,C,n to u Anim....[haha..teka la sendirik sape dia la all the acronym]...hope the circle of trust will always tight!!


p/s:today is a very tough day....



Nurul Azliana aka Buyui

Thursday, December 10, 2009

surat utk followers

kepada followerku yg disayangi,[wah!!]


kasik2lah link anda kepada sesape yg x attachkan link...sbb saya pon nk baca gak blog uols...janganlah takut blog x best ke hape ke..cuba tgk saya mengamalkan amalan "ade aku kisah kisah ape aku tulis?"..so i baca je...klu i nk kasik komen i kasik klu uols x suke uols deletelah...it's ur blog anyway kan....

ye arr..nk harapkan uols dropkan komen x de...so i nk gaklah baca tp link x do la plak.....ke uols ni just main letak je list as my follower...oh daku la perasan konon2 followers aku dah lebih dr 3 orang??sian nyer aku....followers pora2?huhu...tp x pe la ape2 pon ucapan thank u sbb letakkan nama uols dlm list of my followers..muah muah!!!

p/s:klu nk kira i lg la byk jd silent reader utk blog2 org lain....entah apsal tamau letak nama dlm list followers tu tah?maybe i ni kan pemalu orgnyer...muahahahaha!

Nurul Azliana aka Buyui

Wednesday, December 9, 2009

dah besar budak ni



uols cam x budak ni?klu sape x kenal nama budak ni dakota fanning umo lahir 23.2.1994 [wah sama birthday gue!klu nk anggap sama thn pon x pe juge..] actress masa dl2 berlakon jadi anak kepada seorg bapak yg mcm sakit dyslexia dlm i am sam n jadi anak tom cruise dalam war of the worlds...budak ni berlakon mmg superb...

tgk2..la dia jadik si jane dlm new moon n eclipse [june 2010]...rupe mmg lain benau dh arr...sebab make up ke atau.....pandai dh inject sana sini?mintak2 budak ni terus maju dlm career dia...jgn mcm org lain rosak di tgh jalan...budak ni bakat dia mmg superb....tp x terserlah sangat dlm new moon sbb sikit sgt scene dia kot...x kan lak nk suruh dia jadik bapak voltare tu plak...huduh benau lak rupa nanti....ke x kan nk suruh scandal ngn si edward plak...punyerlah nk suruh menonjol kan...ape2 pon tunggu eclipse nanti nk jadi ape [bunyik mcm x de novel nk baca kann....?]

p/s:mmg suke cerita i am sam tu..tp apsal x pernah jumpa dvd dia ha?

Nurul Azliana aka Buyui

Friday, December 4, 2009

miow..miow...here i come...


dalam masa bbrp jam lagi i dh nk berangkat ke kuching...nape kuching..saje je la duit aku mana aku nk pi kan....so kira2nya secara simboliknye dh satu mesia ni la i dh pusing walaupon x sume daerah kira main touch2 ibu setiap negeri kira oklah tu...



tp dr semlm ni perut ni dh mula x best ni...igtkan semlm kena food poisoning ke...ke sbb mkn kepah pagi2 ke [aiyo heran la aku nape org kedah mkn nasik berlauk bagai pepagi..tobat tamau dah...] rupe2nya gastrik ni menyerang rupanya....dan kali ni even worst spi kuar segala....uisk gila dasat serangan ngalahkan serangan USA...gilor....


so hopefully jap lg everything will be fine..aku nk jalan2 ni.....uish!


p/s:uols mesti x dpt bayangkan ape yg Mrs J mintak i bwk as buah tgn....mmg unexpectable!cuba teka....haha![jgn diorg igt aku ni nk pi Gua Niah sudehh]


Nurul Azliana aka Buyui

Saturday, November 28, 2009

asal paham sudeh...

ok...here comes the mood to write...come2....[isk2 naseb la keje aku ni bukan penulis..klu x lama dh suratkhabar ke magajin ke kuar sethn sekali pon payah..hehe]

tgh dok asek main hidden object game tadi [serius pinau mata mak ni....] tetb dtglah idea pasal nk tulis pasal benda ni.....topiknye ialah......"selalu sgt org salah taip last2 jadi makna lain"tak caya dan paham....percayalah dan pahamilah ia...

ok...kalau uols SMS la kan..nk taip perkataan "ko tahu...." ok let's imejin what happen if huruf U kat blakang tu jadi I???silap2 penerima SMS tu sentap tetb sbb igt kita ni sengaja nk panggil dia cmtu..."ko tahi...." eh silap2.."ko tahu...????"

ok second situation....ni i selalu kena...hehe!kalau kita nk say babai tro YM ...nak taip babai...tp sll nk cepat..mesti nak lupa urup A kat belakang tu..so jadilah ia salah satu binatsz yang x naik bahtera nabi Noh as yg jadi salah satu bintasz bernajis mughallazah...ye perhatian ye cikgu airin..saya tau anda x sengaja selalu...ke sengaja...ala x kisahlah...hiks!

ha kekdg tu...i jugak la kena...Mr I send me SMS ckp dia tlg mak dia siang ijan...[baik la budak ni tlg mak dia..hehe] ijan???ape tu?setau aku ijan tu nama adik aku...Mr I ni tlg mak dia siang orangkah??scary!sori Mr I...i just nk kasik example sajork..no heart feelings!

tp kan..even kita selalu taip salah tp tukang baca ni paham sendirilah jugak...tak plak nk betolkan kesalahan ejaan si penulis...melainkan uols anta SMS kat cikgu bahasa melayu...mmg la kena ayat penuh oke?english teacher still can be consider nak2 mcm i ni..hehe...bagus ke x sebenarnye erk?for me uols nk tego ke x ke...janji uols paham sudeh....[mmg reallize byk typo dlm blog ni]

p/s:tp shortform bebudak sekang mmg x leh blah!

Nurul Azliana aka Buyui

Wednesday, November 11, 2009

kerna jari badan binasa

for me FB is the best!!!nak2 lagi i dah jumpa hampir seluruh of all my kawan lama masa sekolah kat perak dulu...mmg gigih mencari n ade sum of them dah jumpa wat reunion segala [ade masa one day aku join ok?]..ape lg yang best FB ni....ha..ade games mcm yg boleh menghilangkan boring [sebab tu berok dengki je asek2 mogok]..ape lagi erk...ha from there kita boleh tgk gamba2 macam2 [dh jadi ternd dah duduk tepi jalan pon boleh amik hp paling kurang sengih sorg2 amik gamba sendirik..pastu balik upload kat FB]..n kita boleh tau status kawan2 tgh buat ape [at least boleh dah elak soalan klise klau on the phone "ko tgh wat ape?"] T_T

tapi kan lelama i terpikir gak...FB ni ade jugak part x best [tapi pejam matalah]...kekadang kan...komen2 tu yang x best tu...sian si nannoor masa i read her blog just now [ko sakit ati kan ngn org itew?]..well...kekdg i pon kena gak...komen2 dr manusia bermulut busuk ni mmg x bleh nak tahan..[ntah2 mulut aku pon busuk sama x..of maafkan saya penunggu gua]...komen main redah je tanpa pikirkan ape la perasaan org yang kena komen tu..hello...even ini bukan live pon....ati org still kena jaga maaa.....???ni ckp main lepas je..dah la in public...mmg taruk tol manusia2 ni....tapi kan....kekadang2 org kasik status pon..sama naik gak....[sori ini x ditujukan pada sesape ye] kadang ade la nak nunjuk2 mcm "is shopping at habib "..[sekali kedai mamak habib beli roti canai x?] T_T

so for conclusion [terpengaruh ngn esei budak2 la ni] jaga2lah mulut n jari anda sebab kerna jari badan binasa...haha!sudah tukar ka?

p/s:kalau kes aku org mulut busuk tu x sedau2 dia antaranya....[not u Mr I]

Nurul Azliana aka Buyui

Tuesday, November 10, 2009

tekad mesti tabah!

oh dah datang dah penyakit ni.....MALAS TAPI KERJA BANYAK!!!!tapi ....ade aku kisah???kalau nk list down kat sini..mau makan page ni.....tapi...satu je aku rajin melayan all the games tanpa rasa jemu...tanpa rasa mula main dr pukul 8 pm tgk2 jam..eh2 dah pukul dua...non stop!!tanpa terasa nak pergi toilet or minum air kat dapur....ingatkan penaykit gila main game ni dah ok..sekali dah mula start...berok wat hal pon aku dha x kesah dah!!!so salahkan berok sapa suruh dia mogok tgk aku dah layan game ni dan keadaan menjadi lagi parah kalau.......hari cuti.....seharian membawa ke malam saya boleh menghadap tanpa mempedulikan alam sekitar...family pon x leh nak cakap ape dah....oh i'm addicted!!

tatapi....minggu ini...tekad mesti tabah![boleh ke?]..i have to finish all their papers by this week so that next week can give back to them ...so nak x nak paper kena kasik balik...[tadi pon dpt paper dgn rileknyer aku biorkan dia tersengih kat meja sbb balik nak main game...]tapi..tapi..tapi...tadi dah ade jemputan utk menghabiskan sisa2 duit bersama2..[jemputan WAJIB disempurnakan..ahaks!]..

p/s:so ade sesape nak tlg marking paper ni????

Nurul Azliana aka Buyui

Monday, November 9, 2009

short entry aka entry jenguk2

minggu ni minggu exam..maksudnyer minggu sangap nak mampos!fullstop. n means next week is last week n makanya sudah bleh la cikgu2 ni pikir nak pi mana cuti2 ni..keje x siap jgn pi cuti n sape kena jaga SPM saya ucapkan takciah dan selamat mengawas!uish...sian nk kena jaga peksa spm yg sebulan tu...isk isk!


p/s:lom lagi start exam ptg ni i dh rasa sangap cane??!


Nurul Azliana aka Buyui

Monday, November 2, 2009

recomment [att to:mr I]

sebelom i membebels let me mention that i sambil naip ni sambil senyum2 sebab nk thn gelak ngn commnet Mr I bout my last entry...sambil tgk kiri kanan tkt org igt aku taip surat cinta sambil senyum2..[nampak sgt aku memblog dr sekolah ye arr nk harap berok kt umah tu dh bape lama kena sakit aku rasa dia kena H1N1 or ke selsema berok]

u see mr I sampaikan sanggup aku wt entry khas nk commnet dkt ko punye comment yg dh mcm ala2 nk tompang entry aku je....ko ckp br nk tgk movie tu ye?????n fyi mr i mmg saje je aku tulis ayat mcm tu in my last entry sbb aku tau ayat tu mmg akan kuar dr molot ko gak....

ko nk tau sbb ape aku br nk tgk???

satu:ko jawap aku duduk kat mana skang ni?n ko pi research sini ade bape panggung wayang je n ko research sama ade bape hall je cinema kt sini...ko nk tau x even harry potter pon dia just tayang 2 minggu jek semata2 nk kasik laluan kt citer2 lain....so adekah ko expect aku nk kena jadi jaga depan cinema tu semata2 aku nk tgk citer class tu?helo...wanita class x jadi jaga depan cinema okeh????hehe!

dua:kalau la aku berjaya tgk pung...aku nk tgk ngn sape mr I?disebabkan keklasan aku ni ...so aku telah memilih org utk mendampingi aku..[wah!] n the result...aku kena la pi tgk wayang sesorg....pada uols la kan...adekah uols akan mengutuks..."eii sadisnye tgk wayang sesorg"..ye uols pernah tgk sesorg x men [i remember!] tp uols lelaki..ttp wanita klas atasan mcm i ni???adelah membahayakan uols....sekali lagi....i duduk mana uols???kira crime sini kira sama tahap ngn new york city!hahaha!

tiga:yes..i bleh beli dvd...pirate??helo2..dun forget wanita berklas x beli pirated oke??hehe!walaupon....propa!

empat: perlu ke wanita klas tgk citer tu....???nanti u ckp i tiru..diorg tu tiru i...so just wait la uols Buyui & the city lagi klas uols...tp nk citer kt tempat i stay sekang bleh??haha!pitam!

lima:tu je mr I jgn mare erk...i x mara uols or nk cr gaduh..well u know me..mmg x kan duduk diam klu u berkata nista pada i kan????i i know i akan balas balik..suke x?amik ko satu entry cerca!

enam:tp tang u ckp u last person dr kaum u tu yg x akn menzalimi wanita..tht part i like.......!!!!

p/s:jgn pasni ko komen spi dua kerta A4 plak...haha!or jgn mara kang sape nk belanja aku mkn ketam gile??

Nurul Azliana aka Buyui

Monday, October 26, 2009

dilema wanita


wow!!gara2 nk tgk sgt2 sex & the city movie sanggup daku berjegil mata spi ke 5 pagi semlm!siap marathon dgn the sweetest thing lagi...bukanlah x de lagi ulangannya tp maleh la nk nunggu sok n nk tgk sgt ending ape jadik pada si carrie bila big tetb larik tinggalkan dia masa nk spi masa kawen ....[seriously i like idea kawen kt library...] so thnlah whi mataku ini dan hasilnyer nah amiklah anda ....sudah pening2 ye....tp gegeh x nk tido awal tu...

pada sape nk ckp "ko ni lambatlah aku dh 4-5 kali ulang tgk cite tu ko br nk tgk?" katalah..i dun mind...for me it's really a good story tht makes me want to cuci blog yg dh sawang2 ni....good!

womens' dilemma..mcm2 kan...??from the movie itself we can see a few dillema..bleh ckp middle age crisis kot bley x?carrier dh ade...nk2 lg duit...but happiness??emm...tepuk dada tanya seleralah uols...

ditambah plak ade plak cerita mcm2 ...ade yg dimadukan...dipaksa tinggal serumah dgn madu...laki mabuk..main judi...curang...laki main teng2 blkg kita...kaki pukul...kena paksa cr suit...ade plak nk kena tambah hiasan badan...kulit nk kena kasik lebih tegang...pki mcm2 produk spi muka dh mcm nk terhakis...n ade to d extent ade yg sanggup nk pki silikon!![jgn tanyalah kan pki silikon nk ltk kat mana?sendiri mau igtlah?]..itu sume terjadi bukan pada anak dara belasan thn ye [isk jgn plak igt my student plak..] ini terjadi pada wanita yg boleh i ckp ade middle age crisis ni...maybe pada mereka ni tkt la kot laki cari lain ..so kena la mantapkan lagi ape yg ade....dgn harapan ade yg bertanya bolehlah mereka menjawab...."kulit tegang i ni sbb air semayang yer..":)

bukanlah nawaitu i this time nk mengaibkan golongan yg tertentu it's just tht i'm thinking...why y must they do all that...for what purpose of all these things?for happiness?or senang ckplah...nk puaskan para suami atau lebih tepat lg lelaki...tkt para suami nanti disambar si getik2 di luar sana sbb sang isteri sudah mula kendur di sana sini..?klu itulah tujuannya....omg!!kesiannya kaum wanita!amat kasihan...pttlah ade yg memperjuangkan isu diskriminasi gender ni....bkn kes2 yg i ckp td je yg boleh dikatakan wanita ni ditindas..kes2 mcm dirogol,diganggu seksual,dirompak,penganiyaan dll..sumenyer ditindas oleh kaun bernama lelaki.

for u guys sorilah if uol rasa i mcm emo je kan membebel x tentu hala n for sure uol lelaki mesti ckp "mmg la ko sokong pompuan sbb ko fompuan [chantek]" tp kan klu difikirkan ade ke kes laki dimadukan [dicurang tu ade lah tp leh kira ngn kaki kot?]..laki dirogol..laki dirompak oleh pompuan bukan pengkid?adekah...or if i left anything why not u tell me..what say u?
p/s:ke sebab2 ni ade je rmi x kawen?

nurul azliana aka buyui

Friday, October 16, 2009

usaha tangga naik tangga turun tangga

ye anak2 jika kita gigih berusaha maka kita pasti akan berada di puncak kejayaan!!![tetb verangan nk jadi pengetua....wah!]

tadi pas amik si dik ngah ni terus nk pergi dinner n kebetulan "tong minyak" dia dh penuh n my kancil lak nk kena isi minyak kira ngam la kan pergi shell..sekali shell sudah bertukar jd tesco yg br dibukak seminggu lepas [alasan je kan toilet la...kehepsi sume ade kan..alasan very the semata2!]

tips utk anda:jika anda ingin membuat bancian ye jumlah penduduk sg petani silalah ke tesco sp selatan yg br dibukak itew....ye mencari parking mmg fucking!naseb baik fucking free!haha!dan naseblah ade mamat ensem bersama2 kawan2nya nk kuar so i leh la fucking...[motip mention abg ensem???]

dan parking itew bapaklah jauhnyer dr entrance..mo god...[mr I n shim uols mesti tau jarak piawai parking to entrance for me kan???harap mr I menjawabnyer di ruangan komen utk kemudahan org rmi...wah mcm hape jek]..tp gigih uols memparkingkan diri...setelah 50 kali pusing dan hasilnyer mmg jauh dr entrance..congratulation n celebration to me!

mesti mr I berbangga dgn perubahan diriku sekarang ini..so terimalah ia sbg hadiah pre birthday to u my dear fren!!!!!terharu x...so i nk wish sesiap [hari bebetol birday ko klu aku x lopa [nk mati kew klu lopa?] aku nyanyi happy birday kt ko nak???

p/s:happy birthwali mr I

Nurul Azliana aka Buyui

Tuesday, October 13, 2009

k0s0ng

bila kita rs ingin mengadukan kedukaan ati tp x ada siapa yg boleh utk kita adukan...maka kepada siapalah harus kita luahkan rasa ini?[sbb ade org ckp baik luahkan jgn simpan kan??]

bila kita terpaksa lalui segala kekosongan hati seorg diri kepada siapakah harus kita luahkan??

ya..anda pasti berkata adulah pada yang ESA...sudah pasti dia akan mendengarnye..[yg baik dr Dia yg buruk dari kita jua]

dan hasilnya..inilah dia entry yg aku sorg je paham tp rasa sape pon x paham.....lalalala!

p/s:=( [lari konsep betol blog aku kali ni..ptt mana leh ade entry sedih2!cis!]

Nurul Azliana aka Buyui

Monday, October 5, 2009

finally

still remember bout miss ALM who is one of my students yg ade masalah obesiti n x confident dgn diri dia?[sila rujuk http://ceritakuduniaku-buyuiazliana.blogspot.com/2009/03/be-confident-and-comfortable-wif-urself.html]

n today i dh nampak perubahan dia..n i really feel very senang hati bila i tgk she can seat at the middle with her friends...selalu gelak2 [n bila time kena buat kerja she do it!] n paling penting....dia dh nk angkat muka dia n she want to come n talk to me ....good girl!i'm happy to see the changes of you..

so my hope that u will get the best result in PMR next year n can be one of the top student....insyaallah...

p/s:mak dia cantek dan bergaya oke? [sbb pki LV tu sbb bergaya..ahahaha!]

Nurul Azliana aka Buyui

Monday, September 28, 2009

sesudah lebih seminggu syawal

ye sedara sedari kita kembali lagi bersama hos anda tetapi kali ini kita akan membukak topik bertajuk "demam raya x kebah2" [ye rancangan ini x de tajuk tertentu hanya bergantung kepada ape hos dia nk citer ape] T_T

baik sedara sedari kita arini nk story morry morning glory dengan keadaan di kota2 ye walaupon rancangan ini kita bawak khas secara langsung selama 3 hari 4 mlm [canelah tu kira?] di kawasan "yelah korg ckp kpg..." iaitu sungai petani ye... selepas seminggu kita beraya rayan..ape jadi di bando2 setelah nk ckp hampir kesemua penduduk kota pulang dari desa ye..wah!

1. ari senin...tetb lak ade EL utk boss terchenta dgn alasan tiket bas dh abes x bleh balik on time [padahal balik kpg aritu naik kete..drive sendirik..kete sendirik..kete br lagik!]

2. rmi lak leh jemaah hem cee rermi sebab alasan sama sakit peruttt....ceret beretttt...mcm ala mkn makanan yg sama padahal kpg sorg di utara sorg di selatan [agaknya lalatsz tu bawak kuman dr utara pastu mendaratsz ke selatan kot erk??]..MC Hammer pon bunuh diri tgk rmi sgt amik hem cee...

3. ni aku pon hangen....sume kedai makan x bukak2...padahal ni ari bape dh ni..kot yer raya...anak2 korg x ke sekolah ke...nk kata cuti pon...bukan dh sebulan ke korg totp kedai tu...spi bila keje aku ni nk hadap woti,megi?nk pergi kehepsi bajet kang larikkk plak...[maaf ye hos terEMO seket]

4. sementara di rumah anda...dok sibuk ngemas2 beg balik kpg aritu...sekali terjumpa beberapa kepingsz ang pau berisik...woowwww.......rezeki2....yehaaa!!!

5. di hujung2 minggu jugak...x dilupai...ade open haus......kekdg tu si x terhandle ngalahkan menteri yg dijemputsz utk potong reben plak...ohh rezeki mkn free lagik......yehaaa lagikk!!!

6. itu hujung minggu ye sedara sedari bagaimana pula yg terjadik di hari2 bekerja di mana tiada jemputansz makan free itew..[dgn kedai x bukak lagi]ye di sini saya boleh sarankan kepada anda ye...guna2lah lebihan2 kuih raya utk dimkn dgn nasik putih....serbuk2 kuih tu anda boleh tabur atas2 tu dan nikmati dan anggapilah ia sebagai mozarella cheeesseeee yg anda tabur atas spagethi..igt verangan sajork.....jgn saman production haus rancangan ini plak ckp kami tipu sbb tak rasa mcm cheeesseeee pung...

7. di sini jua saya boleh memberi cadangan kepada anda jika kadang terlalu teringin nk mkn sedap2 di waktu tgh hari bekerja ttp malangnya kedai x bukak lagik anda boleh pergi ke sekolah2 berdekatan dan makan di kantin sekolah itew..kalau guard kasik masuk la..itupon saya ingin pesan makan lah makanan utk para guru bukan utk murid2 ye....selain murah [sedap x jamin] makanan dia well prepared skit ye....

8. jalan2 plak klu waktu sekarang kerna sekolah pon dh dibukak mmg sudah kembalik jemszzz....ttp jika anda pulang minggu lepas pasti anda boleh tido sambil feeling2 hindutanszzz di jalan hang tuah atau jalan imbi!tidak percaya sila rujuk sedari bernama mashanim ye kerana dia sudah bekerja pada hari raya ke keenam minggu lepas...gigih!

9. ttp di dlm byk2 petanda satu ni je nk carik payah oleh krew rancangan ini....iaitu org mula puasa 6 walaupon ade yg sudah mula tp boleh dikira dgn ibu jari kaki sahaja...[sesuai sbb masalah2 melanda seperti di atas baiklah anda puasa 6 sahaja..mudah!]

10.sekian...kerna hos ingin menuntun MTV World Stage ~ Black Eye Pease!yey~

p/s:hos arini hangen ngn kantin x membekalkan lagik polistrine utk para penggemar aktiviti tapau seperti hos?haish......adekah hos perlu menggantikan handsbegszz hos dgn mangkuk tingkat selepas ini??

Nurul Azliana aka Buyui

Saturday, September 19, 2009

berakhirnya ramadan

just now pakcik penyimpan mohor besar dh announce esok adalah satu syawal..[ye kak sok raya dh bolehlah rebus ketupat akak anyam tadik....tu ha langsir tu dh boleh dh ganti ape yg ptt]tp rasa sayang lak sebab ramadan dh berakhir..dh x de dah PARAM yg korg nk ape sume leh dapat...akan mcm bulan puasa thn ni lagi ke thn depan dgn leh dikatakan hari2 ujan?sejuuukkk je tekak meneguk...hehe!

mmg kita disunatkan ari raya kita riang gumbira tp jgn x hengatt donia oke!dengan ini saya ingin mengucapakn sekali lagi secara officially

SELAMAT HARI RAYA & MAAF ZAHIR BATIN di atas segala keterlanjuran kata dan perbuatan samaada sedar atau tidak ..samaada melibatkan yang idup atau yg mati..

p/s:rendang aku pon blom menunjukkan rupa lagi ni....adeh...

Nurul Azliana aka Buyui

dam dam dum



dam dam dum bunyik mercun semaraklah raya ini tahun!!

p/s:meracun eh silap mercun membahayakan kesihatan anda...jgn main di luar pengawasan org dewasa yg beraqal dan jangan main kalau org sebelah ade anak kecik....

Nurul Azliana aka Buyui

Thursday, September 17, 2009

tanda-tanda nak raya

assalamualaikom.....sempena nk raya ni saya sbg hos baru anda di rancangan "tak sabar nak raya" ingin memberikan info utk anda tanda2 akan tiba syawal especially kepada anda yg terlalu kusyuk bekerja di luar sana..[manalah nk tau yer..kot2 mlm raya anda masih di tempat kerja!terlalu kusyuk kerja spi x hengat nk raya]

1. bila anda mula nampak ada rakan kerja anda mula kirim duit kat opisboi pergi bank pecah duit kepada syiling2 bukan sebab senang nk tepon pki public phone...ha nk raya lah tu..

2.lagu2 raya berkumandang mengalahkan lagu2 taylor swift n kanye west [adakah mereka akan berduet nanti?]

3. cookies dah datang ke opis tapi anda tidak bley mkn waktu itu....oohh sangat sadis!!!

4. tiba2 anda dpt puluhan kad n e kad tp bukan kad birthday mahupon kad perpustakaan!itu kad raya da.....dan kad itu bukan kad kaler merah ang2 tp ala2 kaler ijau...ha x sedo lg ke nak raya dh tu??

5.iklan2 kt tv apsal la sedih2 je manjang pastu lama nak mampos mengalahkan cerekarama...tu iklan raya la kak ...bukan cerekarama ...

6. opismate anda kelihatan ade amik cuti sehari dua....semata2 nk pergi shopping...what der...????shopping pon spi cuti kaa????

7. anda pergi ke bank org bank hulur2 sampul duit kaler ijau bukan sebab nak kasik anda senang karang nk pergi kenduri kawen letak duit.....tp nk suruh isik duit untuk apelagi anda???

8. org2 jual di Pasar Ramadan aka PARAM mula susut dah.....kedai2 peberet anda pon dh tutup dah.....ala!!!!

9. tetiba anda pergi jalan TAR tu sampai tar jalan pon x nampak sume kaki2 manusia je nampak spi kucing2 pon x leh nk lalu kalau nk kata sebab deepavali..aish...br bulan 9 kan.....ha....maksudnyer sendiri mau tau la....

dan las but not least...

10. tetiba syok2 anda wt kerja rakan anda dtg cum tgn kaki anda berhiya2 mintak maaf....memang la masa ni anda pon patut ucapkan

SELAMAT HARI RAYA & MAAF ZAHIR BATIN!

p/s:maafin semua salah silap gue!

Nurul Azliana aka Buyui

Monday, September 14, 2009

wild-wild west

Kanye West gives Taylor Swift the Swift-boat treatment. "Taylor, I'm really happy for you, I'm-a gonna let you finish," said West, bum-rushing Swift's acceptance speech, "but Beyonce had one of the best videos of all time. One of the best videos of all time!" By the time a flustered Swift regained her 19-year-old composure, baffled producers were already cutting to—and then back from—a Tracy Morgan comedy bit. A good part of the Radio City Music Hall crowd was booing him, which he reportedly responded to with an off-camera middle finger. Nice.

statement yg i amik kt yahoo! page tadik..thanx to mis Nad cos telling me [nad ckp si TS ni dh la cantek TERTIB lak tu] n really!wild2 west ni pehal???nk publisitikah??mabukkah???or suke kt beyonce kunun nk tunjuk machokah??sian si swift ni [nama mcm kereta idaman!] ...terkebil2 dia pehal lak si lebam kelam ni amik mic pastu ckp mcm tu??kalau i jd si chantek mata gojes ni lama dh aku ketuk pale si wild2 west ni..very the kuang haja!x menghormati bulan ramadan sungguh![erk ape kena- mengena]

anyway swift [dgn harapan dia membaca blog ni dan akan gigih mencari translater utk translate all into english] ..congratulations girl!i really like u especially ur eyes..it's really gojes!and i hope u'll be a good singer and don't be friends wif these names:britney,lindsay n paris [but i like her because she's damn rich!]..love:buyui [ur no one's fan]

p/s:nk tau spi kol bape i abes sa-i semlm??ngam2 5 pagi!sigh...

Nurul Azliana aka Buyui


Sunday, September 13, 2009

diari ramadan Buyui

gila dasat oke...uols just imejin ape i rasa sakit perut since pkl 8 am spi la ke la ni....dh nk dokek pukul 10.30 pm!n nk tambah kan lagi trajik tu start pukul 8 setgh jam sekali i "sa-i" dari depan ke toilet..sigh....naseb lak dia pandai x suruh aku "sa-i" dr kelas ke toilet td....aduish.....tp masih sakit oke!adakah kerna jus kedonndong yg sedap semlm or pulut udang yg sedap jugak tu??

tp pas balik sekolah ptg tu dlm sakit2 gigih tu menjala di giant!nk carik table runner last minute katanya...sekali table runner beranak pinak spi bende2 lain pon dijalanya...dan kesudahannya spi di rumah berbuka lewat 10 minit!alamak teringat nostalgic dua thn lepas ari2 buka puasa dlm LRT...hehe!abah??oh.....dia ade function lg arini berbuka bersama2 banduan2...ala it's ok abah... banduan2 pon perlukan kasih syg abah jugak.....hiks!

p/s:isk boleh dehyrate aku ni!

Nurul Azliana aka Buyui

tips utk anda

ye kawan2 ini nasihat saya pada anda untuk masa depan...tp klu nk wt sekang jugak jika ande mampu pon x salah...tp ini sesuai utk pada yg sudah bekeluarga dan berkemampuan ye....[mcm ape je nasihat ni...jeng...jeng..teng...]

begini ye saudara sedari di luar sana..jika la st hari nanti anda memiliki kereta yg berkuasa kuda lebih dr 2.0 kuasa kuda itew...adalah lebih elok ya anda membeli kerete kecil mulus juga kerna......!!!senang anda hedak memarkir kereta anda jika anda dikehendaki membawa anak,bini.gf,bf, atuk,nenek,nenek kebayan,tok penghulu ataupon bomoh kampung ke tempat2 sesak seperti pasar malam,pasar ikan,fun fair ataupon kenduri kawen di kpg2 ye....biarlah org ckp "eyy...kereta buruk layak anta besi buruk...!!"tp percayalah si kecil mulus itu amatlah berguna utk anda....kereta anda yg besar bagak itu sememangnya layak yer duduk di rumah merehatkan diri sajork!percayalah tips saya ini..sekian!

p/s:selamat mencuba!!!jika anda spi sudah x mampu membeli kereta besar bagak itew seperti saya ..pki aje beskal tu lg sonang![percayalah beskal tu pon org akan sauk kalau tordosak!]

Nurul Azliana aka Buyui

Friday, September 11, 2009

mari em0 kejap...

isk nyampah betol kan kalau ade org kasik reason x leh tido umah nenek kat kampung just because anak dia x leh tido x de air cond..makk aii!!!

lain kali bawak sekali tong ais bawak balik letak je anak ko dlm ais tu masa nk tido sejuk ngalahkan air cond.......apada!

p/s:cerita ini tiada kena mengena dgn yg idup maupon mati..

Nurul Azliana aka Buyui

Thursday, September 10, 2009

quantity without quality

topic arini:rmi je budak sekarang ni lulus upsr,pmr n spm wif flying colours [sampai kalau boleh nk 100 A's spi si A pon surrender sbb semua la berebut2kan dia ] tp nan ado....

ade jugak dengo2 katanya soklan UPSR tertembus!![rumors] n mmg sebijik sebijans...[klu i pon org sua "nah B soklan peksa esok amiklah..~mmg bodohlah x amik kan??ekekekek]..n i think all of u can imagine what will happen if this rumors are rite n [op coz la x kantoi kan soklan tembus] so makin rmilah bebudak yg lulus wif flying colours!mak pak la org paling suka kan anak dpt berderet keretapi A..sapa x suka kan?

tp bila difikir2kanlah kalau lah seorg budak itew mmg selama ni malas nk mampos...lepas tu ajar 55 kali br nak paham tp itupon kalau la dia nk dengo sekali dpt straight A's...uisk sukelah budak ni thn depan masuk kelas elite [bukan elite nanyi lalalala tu erk] tp....perangai masih sama akan berkualitikah ape yg dia dpt tu?nk compare dengan sorg budak lagi mmg struggle nak mampos n alhamdulillah dia dpt flying colours masa exam..ha....mcm ni la br two thumbs up!

tp di zaman ini mmg payah sgt nk carik budak begini...apalah gunanya kalau duduk di kelas tip top tp peel macam ape je...baik duduk di kelas x glems tp ko blaja elok2 ke Uni jugak ko nanti kan???[yg penting keje dapat gak masa pastu]..apa yg penting.. [kerjasama!]kualiti bukan kuantiti..what say you??

p/s:dahla sekarang ni 75% pon dh A...sigh...

Nurul Azliana aka Buyui

Wednesday, September 9, 2009

eh2 entry x de lagilah???

hi uols...

1.ari ni dh masuk ari kesembilan dlm bulan september n it's been 17 hari kite berpuasa...alhamdulillah tuhan masih bagi aku nikmat nk merasa ramadan ini [mode:insap!]

2.br perasan dlm bulan ni x de entry lg erk??bukan nk ckp i bz...x la mcm uols iftar sana sini ..pada i iftar di rumah..isk kejam sgt rasa nk tinggal abah iftar sesorg kt umah...walaupon kali ni dh dua kali aku iftar sesorg kena tinggal dek dia...huhu!ala..mana2 pon sama lah...janji ade lg makanan masa bukak poser ye x??

3. ni paling syok ni nk btau [lantak le korg nk ckp aku syok sendiri]..even sekang kita tau org ckp "kad2 raya x main la..."..but arini i dh received a few of card from my students..ade yg sign2 rermi pon best gak....for me i rasa mcm very appreciate sgt sbb dlm rermi sekarang ni org x kasik kad bagai ni tetb kite je dpt kad x ke uols rasa mcm dihargai??thanx again ye budak2...

4. baju raya pon dh siap! maleh nk gie amik lagi..tunggu la sok lusa...padahal for me mmg dr dl lg even ade la org ckp so called baju raya for me kang baju baru tu aku wt pki pi sekolah kang..baju dl beraya sebelom tuan...sbb pepg raya koser aku nk lawa bagai....bukannyer my family jenis berjalan sana sini pon....dok tenggek depan tv spi ke mlm perlu ke berkebaya bagai??

5.aku tau dh sekang ni sape or ape punca asal petang sakit kepala ..asal sakit kepala petang!sigh...

p/s:nasib kad raya tu x de tulis "pecah kaca pecah gelas" haha!

Nurul Azliana aka Buyui


Monday, August 31, 2009

tanpa anda tiadalah merdeka


semalam takda sambutan ambang merdeka macam selalunya but for me macam selalu yang i buat still berlonggok depan tv jugak tapi dah x de sambutan live on tv so i tgk la 1957..hati malaya..satu cerita yg based on sejarah kemerdekaan negara kita ..malayasia..


ini fisrt time i tgk cerita ni....mcm kawan i pernah ckp dl...this was good movie..n she's right!this was serius #$%#$%! a good movie!mmg sesuwai utk kepada sesape yg rase klu nk baca sejarah melaysia punya buku 400 kali pon bangang gak tu bolehlah tgk cerita ni kot2 lah boleh membantu...


so from this movie dia menunjukkan hampir kesemua peristiwa yg melibatkan tunku abd rahman dlm perjuangan dia mendapatkan kemerdekaan negara kita...n x lupa jugak the apprentice for this declaration of independence of our country..dato" onn jaafar..


mmg boleh menitis la air mata tgk citer ni..[bukanlah sedih sbb sedih mcm tgk titanic tu..] ini sebab terasa keperitan..kepayahan mereka yg terlibat ini dlm nk mendapatkan kemerdekaan negara kita...serius i tell u...bukan senang uols!paling sadis part org rmi sedekah segala duit ape ade..brg kemas semata2 nk anta tunku pi london masa tu,,ye arr masa tu mana ade air asia bagai ni...takkan nk suruh tunku berenang2 ala2 dato' malik mydin laks..hehe!


so pada pejuang2 negara terima kasih saya ucapkan kerana memberikan kami anak2 pasca merdeka ini peluang utk menikmati kejayaan, keamanan dan kebahagiaan di tanah air sendiri..

TERIMA KASIH SEKALI LAGI..


p/s:sakit ati ade segelintir pihak yg mcm nk runtuhkan negara sendiri kerana kepentingan diri..

Nurul Azliana aka Buyui

Thursday, August 27, 2009

akan ade lagi ke thn ni?

kenalkah anda dgn ini budak leng cai ini namanya tan hong meng?tan hong meng yg suka kat ummi qazrina [cuba tgk muka dia bila si ummi tu ngaku bf dia nama tan hong meng]..haha!

ini adalah one of iklan directed by late yasmin ahmad as we know kan?n i bet mesti sll every year uols akan tertunggu2 bila ade festive2 seasons nk tgk iklan2 dr petronas especially [directed by yasmin]

but now...thn ni akan adakah lagi iklan2 bermesej mcm tu?kalau ade pon akan mampukah art directors yg baru mampu menghasilkan masterpiece yg baik seperti sebelumnya?

p/s:i tgk pon lately dok ngulang iklan2 thn2 lepas jerk...tp x jemu la tgk especially tan hong meng...mmg x bleh blah!

Nurul Azliana aka Buyui

Sunday, August 23, 2009

IMS


tadi tgh buka sempat la bukak one of my fav show 3R...sekali pasal topik kenali n sayangi badan anada..so 3R ade la ketengahkan one of example which is IMS...

and from that barulah i tau [maybe org lain dh tahu kot] selain ferempuan yg mmg terkenal dgn PMS [err..kepada yg tatau ape itu PMS sila rujuk kepada wanita yang berdekatan anda ye...jgn pi tanya kat budak sekolah tahap satu ke bawah ye] ghupenya lelaki pon ade gak PMS dia tp dikenali sbg IMS...[irresistable men syndrome] because of hormone testosterone dia yg berubah.so symptom dia still mcm fompuan nyer PMS [nk marah2 ..nk ngamuk..sedih la tetb..tetb jap gie happy x tentu harah ..oppsss enough la bagi contoh erk~kang lama2 terbukak pekung di dada...hehe!]

the best part is from d info it said that differ to PMS yg jadik sebulan sekali jerk...IMS happen everyday!uuiiyooo gilo la...so sape lg teruk laki ke fompuan ...ngeeee....kepada kaum lelaki yg mengalami masalah cm keletihan n moody je di nasihatkan membuat byk exercise..ikut kata 3R lah...

P/S:best tgk 3R ni dia ajar segala benda termasuklah cara tukar tayar [bak kata seorg kawan dulu~padahal x pernah lak aku tgk episod ajar tukar tayat tu?]

Nurul Azliana aka Buyui

Saturday, August 22, 2009

semut mati kerana gula katanya



pepatah dulu mmg la ada cakap...semut mati sebab gula..abes klu ngn krisis gula sekang ni adakah manusia jua akan mati sebab gula....

mungkin leh kot mati sebab gula..satu nk ckp byk mkn gula masa time gula x ckp ni idaklah kot..tp mati sebab berebut gula adalah kot kan?!betul uols arini kt supermarket td ade apek tu mengamuk2 sebab pihak supermarket itew tlh mengkantoikannya sebab beli gula lebih dr had yg dibenarkan..nasib la i sempat amik dua peket je....mmg itu je had yg boleh utk seorg..apek ni dtg dua org je...pastu berulang alik la kot tu sbb org perasan kot..dasyat sungguh

P/S:dulu masa stay umah bujang AAK gula abes??la ni sejak kena jadik surirumah bidan terjun ni kekurangan gula begitu menyusahkan atiku....

Nurul Azliana aka Buyui

Friday, August 21, 2009

salam Ramadhan

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);

* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;

* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali.


[Dapatkah kitabayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalahRasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat.]


Oleh itu jika ada salah dan silap harap maafkan saya agar segala ibadah saya yg tak seberapa ini mendapat keredhaanNya~Amin..


P/S:ingat tunggu raya je ke br nk mintak maaf?


Nurul Azliana aka Buyui

Wednesday, August 19, 2009

berjaman rasanya...

dah lama rasanya x hapdate blog ni...nasib baiklah aku x lupa lg password mcm anim...oppss!!!

1. makin lama makin teruk jumlah mangsa penyakit itew..(uols tau penyakit ape kan?)~perlu ke akan diadakan perintah berkurung nanti???

2. br td baca pengembangan Dato Shah Rukh Khan...bunyi cm merajuk ke nk ke US lagi?macam shima ckp...org US ni x kenal SRK ke?diorg ni kena kasik tgk Kuch2 kot br kenal sape itu org..."Dato dr Mesia tau"...jangan main2!

3. Bulan ni bulan Ogos sape tatau Bulan ni bulan ape....ape kata korg kerat je leher korg?ekekeke...tp nampak gayanya macam masih dijajah je kepala hotak korang...i duduk kt sekolah mcm2 bley nampak either mind tu masih dijajah ke x....

4. rupanya bulan ni pon Indonesia punya bulan merdeka.....selamat independence day ya pak!

5. kalau dalam kalendar islam pon uols tatau bulan ape...ha ini i nasihatkan gantung diri je la uols...eh silap..taubatlah uols...hehe!

6. so di kesempatan itew i nk ucapkan selamat berpuasa n semoga tabah menghadapi ujian dlm bulan puasa n jumpa lg di entry akan datang...wah!

p/s:nak masak ke nk beli erk bulan poser ni...hehe!

Nurul Azliana aka Buyui

Friday, August 7, 2009

classic family potrait

what a classic pic kan?i suke tol tenung gambo ni bila i pergi umah my mom's kazen pak ngah n mak ngah..n today i sempat menciloxs pic ini...n for ur info..kt tgh tu la moyang i Tok Nek..yg lelain tu kazen2 my mom la..my family potret x de pon sbb my mom tu anak tunggal...yg ade pon gambo2 lain bukan family pic la.....classic tu je i suke...so i share wif uols...nice!

Nurul Azliana aka Buyui

Saturday, August 1, 2009

go green!

rase nk menanam dlm blog x...kunun2 ala2 cm nk kasik hijau la blog i demi menyelamatkan environment yg terchenta..go green!so nk mengreenkan blog so i tepek la gambo2 hasil tangkapan i siang tadik...

i ni suka n nak ler neruskan hobi arwah mama menanam menjaga orkid2 dia yg sedia ada tu...so dh mentelah td jenjalan so i sudah nmpak stall orkid murah2 [3 - 5hengget ade..4 -10 hengget ade...] so apelg..boronglah uols!

n this pic is specially dedicated to KD aka SKA..suke x KD???




p/s:mmg best la arini feel really free n relax....hilanglah stress jap...


Nurul Azliana aka Buyui

Friday, July 31, 2009

budak allergic nama Kaleb

actually lama dr dua hari lepas sejak i baca from kosmo! pasal budak ni...nama dia Kaleb asal dr Ausie...nama tempat tu Hillbank [ye ke nama tempat ni??]

kisah n katanyer budak ni [5 thn baru!] allergic kepada semua jenis makanan..jgn lah kata makanan2 negara dia even makanan2 negra lain mcm asam pedas kite pon agaknye dia x leh nk blah...doktor dia ckp klu makan perut di akan dpt ulser gilerlah n he may get sick!sian...hilang nikmat makan...
mak dia just kasik dia makanan yg dipam terus ke perut dia n air dia leh minum air kosong [nasib x kata air suling ke ..klu x jenuh mak dia nk wt penyulingan air bertingkat plak..hazab..] n bbrp lemonade yg terpilih

so di sana diorg still dok wt keje kaji mengaji [bukan ngaji quran ek] cane nk settlekan budak ni....pity kaleb

p/s:kalau mesia....mati kerna byk makan...teringat lagu pak cik Jalil Hamid

Nurul Azliana aka Buyui

Wednesday, July 29, 2009

teruknya aku!

sian shima....disebabkan aku ni dok melayan bende stress je ni alih2 tarikh aku dok igt selama ni which is 28 July aku bley lupa..jgn kata 28 July even masa shma send msg ckp dia sentap ckp aku leh lupa birthday dia pon aku leh tanya budak "arini berapa haribulan Nani??"

entahlah nape tah ingatan aku ni...sian dia mesti dia harap aku la second person pas husband dia si Man Inspector Gadget tu wish alih2 mmg spi sudah aku x wish....

To Shima sori la shima...mmg b tak igt giler semlm bape hb klu x lama dh b wish.....mmg sori giler..selg b ni dikenali Nurul Azliana aka Buyui ni selagi tulah b takkan lupa 28 July tu birthday shma..sori sekali lagi la shma..ni la payah suke nukau hp..so kena la set balik reminder...isk!

Kepada sape x kenal minah ni sape dia ni la shma my BFF and pernah gak la aku verangan nk jadi MANAGER dia kalau2 la dia jadi artis walaupon artis pacak sajork.hehe!

p/s:18 Oct pon aku igt la birthday sape....

Nurul Azliana aka Buyui


Tuesday, July 28, 2009

aku tension

1.lately ni mmg i rase ketandusan idea sesgtnyerlah asal masuk blog je kerje dok baca blog org..nk hapdate sendirik punyer tatau ape nk diceritakan...ini kot dipanggil dilema blogger?so dr aku perepek meraban tah hala ape dok nulis entry baiklah aku senyap jek....

2.mmg keje agak banyak lately ni..tp apsal la M.A.LA.S. x hengat tah

3. n disebabkan tense dgn keje2 kot selalu gak aku sakit kepala n i think this is what we call migrain la [ikut cerita pesakit2 migrain yg i kenal]..n in addition td siang pon ade yg prasan apsal muka aku ni kurang happy garam penaik je....sah tension!

4. last week ade la blajo cara2 nk release tension ni..tp kejap je la nampak kebekersanannya tp pastu TENSION BLK!!!!

5. tp dlm dok pikir2 bende2 yg mentensenkan aku ni alih2 ptg jumaat lepas meledak gakla gelak besar dr biasa bila kete yg aku bwk terjun sawah...spi kena panggil org angkat la...[gambo x payahla kasik tunjuk kang korang wt wall paper plak]

p/s:idup sape x tensen kan??


Nurul Azliana aka Buyui

Saturday, July 18, 2009

sape cakap???


today all teachers kena attend satu ceramah kesihatan kunun2nya lah..by sorg bekas atlet begara katanyer..siap sebar profile dia sekali ngn gambo2 dia dah macam B Rajnikandh dh aku tgk arr tp for me la haram aku kenal la kewujudan dia sbg bekas atlet..x glam la kot..

mamat ni cakap td...dia lah kata KALAU KITA MAKAN N PASTU 10 MINUTES KITA BOLEH TIDUR?!ye la org ade la cakap kan..pas makan jgn tidur tkt gemsss la...per bunccc la...mcm ulor sawa kenyang la...n summore tkt terkuar balik la..mcm2 la speku2 yg kena kita dengo since kita kecik lg kan...

so to uols sume...kot2 la kan selama ni ade raso2 cm borsalah yo pas makan tidur..pas makan tidur..anda dibenarkan berbuat demikian dan nasihat i KEEP IT UP..U'VE DONE THE GOOD JOB!

p/s:tp kalau la from monday to friday pas lunch uols trus zzzzzz..mmg salah mengikut undang2 buruh ye!

Nurul Azliana aka Buyui

Sunday, July 12, 2009

senang je kelentong!

sebelom ape2 bior i mintak maaf dl dgn "bapak" kepada negaraku yg terchenta..malaysia..kaum kerabat or sedara yg sewaktu dgnnya kerna mungkin entry ini akan mengguris ati dan perasaan anda ye...oh maafkan saya......

pehal la aku merepex ni kann....cmni uols td la masa dlm kelas 1J (fyi this is last class n students dia separuhnyer masih lagi verangan diorg ni still dlm darjah 3 lagik...) whatever pon...i still suke masuk kelas diorg ni coz masa nilah nak testing2 kot2 la i ni ade ciri2 keibuan kan.....so everytime i treat diorg ni mcm budak darjah 3 la uols...

so arini terasa nak kenakan diorg n nak testing2 diorg nyer akal sama..berakal ke tak??bley?so kebetulan props dah ade (sekolah rendah kt sebelah ade assembly arini so ade la lagu negaraku)

me:ha..apelg bgnlah kan lagu ape tu korg dengo [sambil i masih berpose ala naomi campbell tgh duduk]..diri tegak2...sape x bgn dia org bangla...hiks![x thn nak tergelak dh ni]

student:aik??apsal chegu x bgn???

bila abes lagu je.....

me:chegu bukan org mesia...chegu lahir kt england...

some student:tipu!x mcm mat saleh pon....

me:ape korg igt asal lahir sana kene putih ke?tak caya tgk IC la....

student:muka percaya satu kelas...jauh erk chegu...bape lama chegu kalau balik..naik ape pergi sana chegu...?

ternyata la kelas ni budak2 dia senang kena kelentong.....sian2......

p/s:pasni chegu taknak main2kan korg lg erk....hiks!

Nurul Azliana aka Buyui


Thursday, July 9, 2009

kembang kuncup

bila wajah ini dikatakan muka mcm DARJAH 6...ye amalkanlah ulam ulaman ye..beserta zikir dan semayang jangan tinggal ye,,(hiks!) supaya anda kekal muka mcm kanak2..oppss..muda remaja ye anda..haha!aritu dipanggil budak tingkatan 2..adakah..???

p/s:penyakit riak ini berjangkit ye..tak percaya tanya puan shirley aka rabitatul..x gitew nok??

Nurul Azliana aka Buyui