Friday, December 30, 2011

Beribu sesalan

Aku tak boleh dengar lagu beribu sesalan . Seriyes aku rasa nak menitis air mata. Nak- nak pulak bait lirik 


Sia-siaku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Beribu sesalanku

Bukan kena mengena dengan aku pun. Kisah kenalan aku. Means orang yang aku kenal. Tak sampai 2 tahun pun aku kenal hamba Allah ni. Dari yang aku kenal dia adalah manusia yang terbaik pernah aku kenal. Terbaik sebagai seorang suami, seorang ayah dan seorang ayah tiri. Gedit? Orang ni kahwin dengan isteri dia then ada anak tiri lah. Memang dia jaga anak- anak tiri dia macam anak sendiri.

Beberapa tahun usia perkahwinan dia , diri dia dilanda masalah. Isteri dia cari orang lain. Tinggalkan dia just like that. Bukan la aku nak cakap bini dia tinggal dia dengan anak- anak macam tu. Tapi memang maybejodoh tak panjang sama kot. Sorry tak leh cerita kisah ni sedetailnya. Tapi aku nak cakap hamba Allah ni memang makan hati remuk jiwa segala.

And last month dia kembali ke rahmatullah setelah beberapa hari berkeseorangan terlantar sakit di rumah. [Menitis air mata aku bila dengar apa yang jadi sebelum dia mengembuskan nafasnya yang terakhir]. Tuhan sayangkan orang yang baik. Al fatihah.

So aku tak boleh dengar betul lagu beribu sesalan ni. Memang sedih!Syial.

Buyui

Thursday, December 29, 2011

anda sangap???

                               :: CLICK FOR LARGER VIEW::
Terbeliak mata aku bila bukak check keyword arini. Hoih. Scary.

Apakah pulak ko nak search sangap menyangap sampai sini ni ha? Apakah dosaku? Hahaha! 


p/s: sebenarnya keyword "penemuan terbaru 2011" tu pun aku nak tergelak jugak. Orang ni nak cari apalah penemuan terbaru aku dah buat tahun ni?. Terus feeling saintis tau. Hahahaha.

Buyui

Wednesday, December 28, 2011

sudah sampei hujungnya

Tadi tengah minum colleague aku cakap

"Esok bagus jugak kursus tu abes awal, at least lepas lunch boleh la settle kerja apa patut,"

Aku macam erk? Lalu aku bertanya "kenapa?". Aku kan slow.

" Sok last day kan kerja tahun ni. Akhir tahun"

Aah la! Esok last dah kerja di tahun 2011 bagi "Texas".

Bye 2011. Welcome 2012.

Buyui

terfikir

Hari ni aku berbual dengan seseorang. This time memang real punya berbual-bual bukan hadap YM or gtalk or komen kat FB or twitter macam selalu tu ye. Ini memang betul- betul kejadian.

Orang ni aku namakan dia A. Seorang wanita umur dalam 40's , dia ni adalah one of wanita yang kahwin agak lewat la beberapa tahun nan lalu. Aku tak sure dia ada anak ke tak, sebab dia tak mention pun cerita anak- anak ke apa and apa aku tahu pun rumahtanggan dia dah hancur, goyah entah la cerita tu pun aku tak pasti sebab dia tak cerita apa-apa kat aku , so i know from mulut- mulut orang marriage dia ada problem. Big problem bukan problem biasa- biasa je ok. Maybe dah officially cerai or not tapi dia dengan husband dia dah berpisah la.

So dia cakap dekat aku , adik dia cakap: selalunya tuhan akan bagi apa yang kita minta. Kalau kita selalu berdoa for example, katalah kau memang suka this guy. And kau memang la rasa nak kahwin dengan dia. So ko mintak doa ko nak kahwin dengan dia tanpa putus asa. And tuhan makbulkan permintaan kau tu. Dah kahwin baru kau tahu laki tu tak sesuai and rumahtanggan kau hancur berkecai. So fikir balik kenapa tuhan pada mulanya tak bagi ko mudah jodoh dengan orang tu. Selepas kau berusaha berdoa baru kau dapat? Sebab..... tuhan tu tau laki tu tak sesuai untuk kau. Tapi kau nak jugak kan...nahh...tuhan kasik..amik kau merasa kau laki kau kaki judi [contohlah].

A ni cakap berdasarkan pengalaman dia lah. Tapi dia cakap ade betulnya adik dia bercakap. Dari cerita A ni aku dapat satu point. Selalu kan orang dok la bising pasal kita tak kahwin2 lagi kan macam selagi kita tak kahwin selagi tu diaorang tak boleh tidur lena. So kita pun rimas berdoalah la mintak kat tuhan temukan jodoh kita hari- hari mintak ni. Tuhan dah makbulkan sekali jodoh kita tu jadi kes macam- macam pulak. Tak ke coii tu? So aku rasa kita just doa kalau ada jodoh datangkanlah yang baik- baik kalau tak ada tak apalah... ini aku cakap bukan untuk diri aku, aku cakap bagi orang- orang di luar sana yang umur makin meningkat mak dok bising- bising so fikir- fikirkanlah. Mulut manusia tak boleh ditutup dengan zip bila tak suka, lempang je boleh. Hahahaha!

Itulah cerita aku nak cakap. 

Buyui

Tuesday, December 27, 2011

My thought

First of all, aku nk mintak maaf terlebih dahulu kalau2 ada a few people akan terasa dengan apa yg aku nak cakap ni. Maybe juga some of u will said "kalau dah tau kontroversi baik tak payah tulis," tapi bila fikir balik konsep ini blog aku suka hati aku kalau tak suka please tekan pangkah kt atas hujung belah kanan tu so aku teruskan je lah kot.

Hmm...

Semalam aku BBM dengan kawan aku Anim. Then terkeluar la satu topik. Pasal perangai2 manusia. Ok satu contoh. Ini terjadi depan kalangan kawan2 aku sendiri juga and senang nak cakap saudara seagama dengan aku ISLAM.

Dalam Islam kita semua tahu...even non-muslim pun tahu babi atau adik beradik dengan dia adalah haram untuk dimakan. Sudah tertulis di dalam al quran. Please correct me if i am wrong, dalam quran tu setahu aku dia tulis "haram memakan babi maka jauhi la ia" lebih kurang la maaf aku tak hafal ayat quran dan baca pun merangkak. Sok2 aku rasa nak google la pasal isu ni untuk lebih aku paham. Insya allah.

Jadi, aku nak tanya maybe ade yang membaca ni dari golongan cerdik pandai. Maksud JAUHI tu ade ke kita muslim ni disuruh juga :

Bila tengah sembang-sembang tersebutlah pasal cerita like "semalam aku nampak Ah Meng makan daging tu....[selalu org kita -aku refer org seagama dengan aku la tu, tak mau sebut perkataan babi, selalu sebut la ba alif ba ya la... bab la..ok la suka ati korg la... babi tak elok sebut mencarut kot tapi pork tak pe pulak?]. [Ok ni kawan aku yang buat eh aku tak cakap korang] pantang sebut perkataan babi tu mula la dia buat geli-geleman siap uwek- uwek nak termuntah. So soalan aku balik, kena buat camtu eh dekat benda yang haram di makan. Kenapa nak tunjuk action macam tu, kalau tak tunjuk aku tak tau ke babi tu tak boleh dimakan. Tolonglah inform aku ada hadis or sunah yang tulis kena buat expression benci dekat benda2 haram ni. Maybe dari kecik kawan aku ni dah biasa geli- geli macam tu bila dah tua benda tu dah sebati kan so auto bila sebut je jadi kembang tekak la kan? 

Aku pun kembang tekak jugak la tapi aku kembang tekak bila aku kena sumbat dengan daging tu. Setakat ni alhamdulillah la aku masih ada akal nak beza mana halal mana haram. Tapi makanan - makanan shubahah tak tahu la aku berapa banyak dah telan. Harap Allah ampunkan dosaku. Senang cerita benda Allah larang jangan buat tu je. 

Kita ni duduk dekat negara Islam alhamdulillah la kan tempat makan still lagi boleh pilih kalau ko rasa was-was makan kedai makan cina or india ok up to you tak payahlah masuk kan . Bersepah gerai melayu or kedai makan islam ko boleh letak pungkoq. Silakan la sapa tak larang. Tapi sapa yang dah biasa pergi tempat majoriti bukan org islam nak tak nak kadang-kadang ko kena jugak makan dalam kedai yang ko sendiri tak pasti agama tuan punya kedai kan? Kadang-kadang ko terpaksa jugak duduk sebelah orang makan benda agama islam tak boleh makan sambil tu jugak ko kena telan makanan ko. Kembang tekak?Kalau aku macam aku cakap aku kembang tekak kalau aku kena telan benda tu jugak. So far Allah tak la lagi bagi aku rasa perasaan geli even tengok gambar daging yg rupanya lebih kurang mcm daging biasa je tu. Hahaha. So hati aku cekal hadap makanan aku sambil berhadapan dengan kedai jual benda bukan2 ni. Maybe sebab aku rabun sama kot. Kan? Kalau layan sampai tak boleh makan sebab kawan ko makan benda ko tak boleh makan memang la ko mati tak makan.

Aku ni pulak jenis suka pikir perasaan orang lain dulu baru ape aku rasa. Tu masalah kot. Ke tu satu kelebihan sebab kadang2 aku boleh jadi kaunselor rela dengan kawan2. Hahaha. So.. aku selalu pikir, "kalau la kita tengok kaum lain makan babi depan-depan dia kita dok buat uwek2 tu, apa la perasaan kita kalau dia pulak buat uwek2 depan kita sebab nampak kita makan daging lembu?".

Aku dulu pernah terorder pepperoni pizza dekat colleague aku dulu. Colleague aku ni cino alim2 lagi still tak makan daging. Menyesal tu sampai sekarang aku rasa. Ko bayangkan macam kwn ko beriya order babi asam pedas kat ko tapi ko tak boleh makan. Aku pernah kena wei masa kat Jepun yang diaorg ajak pergi makan soba tu?Remember?

Aku bukan la bermaksud nak cakap "pig is my favourite animal!". Tidak ye, jangan salah paham. Point aku ialah, kita cuba hormatkan org lain, apa dia makan apa dia buat tu memang budaya dia. Kalau dia tak makan benda kita tak makan [like benda haram ni] baguslah .. kalau diaorang boleh hormatkan kita [yes tak semua juga hormat islam, i know] apa salah kita hormatkan budaya depa. Aku tak la suruh kau mengikut pulak apa depa buat, aku suruh hormat. Hormat tu tak pulak bermaksud kau tunduk hormat tu, ko diamkan je pun dah kira hormat. Kalau ko rajin ko cerita la sebab apa Islam larang makan benda2 macam tu. Mampu? Hahah. Hah tak mampu duduk diam je. 

Jangan pulak korang jd sengal sewel macam minah sapa tu dulu sibuk bergambar sakan dgn babi tu? Ha itu memang akai letak kat kepala lutuit. Dah kau amik benda2 yang berkaitan dengan benda2 alah ni org suruh belajar bukan suruh kau bangga amik gambar tunjuk kat semua orang kau cool la pegang benda haram?Sewel.

Cerita pasal makan2 ni, last week sen-sei aku datang buat kunjungan balas ke Malaysia. Depan-depan ofismate aku semua dia cakap aku ni VEGETARIAN. Satu conference room tu gelakkan aku. Jilaka. nd masa lunch memang aku berlakon aku ni vege! Tertelan-telan tengok ayam goreng berempah [masa tu baru seminggu aku balik sini, ayam pun aku tak dan rasa lagi].Sian.

Ok dari nak merempan aku pergi cerita lain pulak. Oklah. Tujethanxbai.

Buyui

Thursday, December 22, 2011

review : Tabu by Shaz Johar


*ini bukan propa ni betul aku baca novel ni 

Masa utk review second book from Shaz Johar aka Jejaka Anggun kita tittled TABU. (Bila diterbalikkan jadi UBAT, aku ingat ade kena mengena dengan tragedy kes mati makan pil diet berlebihan ) .Before this penulis ada tulis buku tajuk Kougar , aku dah review dah pun and semalam tepat pukul 12.45pm selesai aku baca TABU his second novel. 

"Kipas susah mati," Mr I cakap kat aku semalam. Aku tersenyum.

"Ha la, bagi support sebab aku 'kenal' [bukan la kenal tu dah jumpa depan2 aje, subjektif makna kenal tu] , kalau u pun tulis i beli ur book and support,".Aku jawab.  Kan?

Back to our core bussiness; since aku mula baca blog JA ni, membawa ke cerkon [cerita kontot] dia sampailah ke Kougar aku memang suka his way of writing. Ada lucu, macam nak sedih, sinis [aku suka bab tu :)] and many more. Penuh rencah macam hidup kita jugak kan?

Ok aku bagi sikit sinopsis sebelum aku bagi review aku untuk buku ni yang aku ambik dari laman sesawang Buku Fixi

**********

Bibi tahu dia cantik. Dia bukan BBL (Big Beautiful Lady) biasa. Hidupnya selesa dengan rakan baik yang sentiasa di sisi, dan juga kekasih gelap warga asing yang sangat setia.
Malangnya, keselesaan itu berakhir apabila dia berhadapan dengan dua misteri. Misteri ketika dia cuba mengenalpasti identiti pemilik telefon bimbit yang dia temui, dan misteri tentang kematian mengejutkan rakan baiknya.
Bibi cuba membongkar. Cuba menyelami rahsia yang disimpan oleh si mati dan cuba menyelinap zon TABU yang mungkin akan mengancam kebahagiaan dan keselamatan dirinya sendiri.
Ya, Bibi bukan BBL biasa. Di sebalik pakaian yang besar itu, tubuhnya sarat menyimpan 1001 cerita!
#oktuje.
I hope korang teruja bila baca sinopsis tu macam aku. Masa aku baca sinopsis ni penuh tanda tanya and tak sabar aku nak tunggu buku ni keluar. Bukan sebab aku "kenal" Shaz Johar ni, tapi sebab kan aku dah cakap aku suka gaya penulisan dia. And because I love reading!Nak-nak lagi aku suka macam ada unsur-unsur spy ni jugak. Kebetulan!But beware ni bukan buku penyiasatan macam Enid Blyton or Nancy Drew tu ye adik2...
Bila aku baca semalam macam aku baca Kougar dulu tak boleh nak berenti ok. Dari sehelai ke sehelai lembaran aku selak sampai habis aku khatam. Ending? Being like other typical reviewer of cos la aku akan cakap "untuk mengetahui akhiran cerita ini sila dapatkan novel ini di pasaran".
Tapi ada jugak certain part yang still longgar dari plot jalan cerita dia (aku tataulah penulis ni ada buat kajian dulu or he took it from people's experience). Aku tataulah maybe pendapat aku sama atau tidak dengan pendapat orang lain bila baca nanti, tapi harapnya penulis dapat improve lagi untuk novel-novel dia yang akan datang. Ada lagi kan JA novel-novel akan datang? 
 Contohnya :
1. Nadim yang kerja as guru sandaran di Sabah yang aku rasa Nadim ni asal KL la kot sebab penulis tak nyatakan pulak asal mana or aku terlepas? Hey aku ni bekas Guru Sandaran ok so usually Guru Sandaran ni dia akan mintak or dapat post untuk sekolah yang dia nakwhich setahu aku Jabatan Pelajaran Negeri yang handle. So aku rasa if Nadim ni orang KL takkan lah dia nak mintak post Guru Sandaran jauh dari tempat asal dia or maybe dia ada alasan kenapa dia kerja temporary di Sabah [which penulis tak nyatakan di dalam buku ni] 
2. Watak Kim kawan baik Bibi tu, pada aku sampai ke sudah kenapa aku rasa actually dia laki yang dah transform bukan wanita tulen :P? Aku ada la patah balik tengok kot aku terlepas pandang pengenalan pasal Kim ni, yang aku nampak nama betul/tak betul dia Kimberly Sideq.  
3. Sebab musabab Kim mati bunuh diri sebab nak terjun bangunan then si Mosi tak sempat nak tahan? For real? (Time ni aku terbayang2 adegan Tom kejar Jerry). Aku rasa plot cerita agak longgar di situ. Maybe boleh letak diaorang bergelut and tertolak then jatuh lalu mati. Tolong bagi alasan kukuh lagi. Ok la motif Kim bunuh diri tu dah disebutkan [sila baca sendiri novel ni kalau nak tahu kenapa] tapi tak terlalu detail la bagi aku. Aku nak lagi detail. Maybe penulis cuba nak sambungkan lagi kisah Kim ni or Shaz Johar pikir "orang dah mati, kita nak sebut buat apa lagi'.
4. Betul ke ada kes orang tersumbat dalam lubang toilet? Kalau Bibi rasa dia besar macam beberapa nama yang kita kenal, so si Anne tu besar mana lagi? For real ada ke kes tersumbat tu or imaginasi penulis semata? Too much la, tapi different la cara tragedi tu dari cerita2 klise kita dengar like bergaduh tengah panas tepi jalan macam Sembilu Kasih tu punya scene then tertolak sekali bas lalu pang terlanggar kojol..
5. Tetiba nama Rakisha keluar aku teruja, And I imagine that was Kisha dari Kougar! Oh se-neighbourhood dengan Bibi rupanya. Tu motor kapcai yg amik dia tu Yusry ke? Heh!
6. Macam Kougar jugak, beberapa perkara or situation yang we never expect happened!
7. I think satu je, novel ni tak berapa sesuai untuk bahan bacaan budak bawah umur. Bukan apa, takut terikut. Maybe nanti di book store kena letak bawah shelf subjek macam travel or keagamaan. 
And a few petikan aku ambik dari novel ni yang aku suka, [sambil baca aku tanda ok mana part aku suka dgn sticky note, aku buat macam aku baca journal untuk research aku! Kagum tak? ] Hahah!"
1. "Kami duduk bertentangan dengan sekeluarga Arab yang riuh- rendah melayan kerenah sepasang Arab yang riuh- rendah melayan kerenah sepasang anak- anaknya yang kecil. Yang lelakinya sedang menangis kuat manakala adik perempuannya leka bermain dengan anak patung yang baru dibeli. Aku tergeleng-geleng memerhatikan gelagat si ibu yang selang seminit terpaksa menyelak kain hitam yang menutupi separuh mukanya ketika meyuapkan roti. Nampak bersusah payah sekali keadaanya sewaktu itu yang cuba menjadi wanita Islam yang sempurna. Yang peliknya si Ayah yang hanya berseluar pendek, tanpa segan silu meneguk sebotol arak yang dibeli dari tempat lain.
2. Ada satu SMS dari Mosi. "Jangan lambat. Saya dah gerak ke KL Sentral. Tangkapi ku jika mampu," katanya. Tangkapi ku jika mampu? Catch me if u can?? Soalku pada diri sendiri. Aku ketawa. 
3. "Orang mana?"
Aku menarik nafas dalam-dalam. "Kenya," jawabku dengan dada yang berdebar- debar.
"Mana? Kenya? Kat mana tu?"
"Sabah." 
4. "Nama dia Firdaus? Convert ke mamak?"
"Convert."
"Convert sebab kahwin dengan Melayu ke apa?"
"Tak. Sebab bercerai dengan orang India."
So far aku boleh bagi out of 5 aku bagi 4 star for Tabu. Sesuai la jadi bahan bacaan ringan compare to Kougar pada aku masalah dia lagi berat sikit nak pikir. Syabas la sekali lagi pada penulis sebab dia try to tackel other group of readers. So lepas-lepas ni kot dia nak buat cerita skop lain pulak mana kita tahu ye dak. Kalau sambung Tabu macam kot dia terasa nak sambung Kougar lepas ni aku rasa ramai reader dia luar sana setuju kot?
FYI novel ni akan launch on 24 Dec 2011. So dia ade BOCO dekat Shah Alam. Nak tau ape tu BOCO ? Pergi sendiri cekidaut dekat blog penulis ni sendiri. Baru la korang tau BOCO tu BOCOR macam "selesa tak keringggggg" ke ke BOCO macam POCO-POCO ke. 
Tapi kalau tak sabar and jauh macam aku dekat "Texas" ni yang MPH pun nan ado apatah lagi kinokuniya or borders boleh lah beli online sajork di Buku Fixi. Dijamin sampai. Kalau korang beli harini, insya allah buku tu sampai sebelum penulis sendiri dapat merasa keharuman buku tulisan dia. Bahahaha.


Oh ya Tabu ni pun ada fanclub dia dekat Facebook. Search je TABU , KOUGAR pun ada fanclub dia dekat Facebook. Aku tak join pun, sebab aku tak nak baca dialog2 dia sebelum aku beli. Nanti tak feel nak baca. And aku tak add jugak lepas baca sebab semak akaun FB aku je aku rasa. Hahaha!
So enjoy reading. 
p/s:  This time bau buku fixi dah macam buku Harry Potter and dalam setahun dua lagi mesti bau dia macam buku teks Sejarah Peradaban Dunia Tingkatan 4 masa aku dulu , yang kertas kaler kuning tu. Tapi tak pe lah aku tau Buku Fixi ni eco-friendly ni. So pasal environment aku tak apa. 
Buyui

Wednesday, December 21, 2011

trending?

Aku terpanggil nak komen pasal benda ni lepas aku baca entri Kak Di pasal ini. So Kak Di saya mintak nak buat review pasal ni ok. 

Kak Shma, selalu la cakap dekat aku macam ni "Shma suka si polan si polan sebab dia ni stylo..." tak kisah la retis ke...tak retis ke... asal stylo pada mata dia suka je. Fine,  aku tak nafikan orang yg dia suka memang la stylo abes..fashion updated... so in kata orang sekarang. Pada aku konsep kalau ko lawa ko pakai ape pun lawa... macam kes Hana Tajima.. letak la sebemban towel pun pusing-pusing lilit- lilit lawa je.... tak pun Hanis Zalikha , minah tu memang lawa, kurus ramping tinggi pakai la ape pun lawa je..sape lagi.. ahh.. Nasha Aziz lawa je kan? Even dia pakai kain batik duduk kat tepi sawah pun lawa je... 

Cuba muka ko macam nenek kebayan yang bertapa 30 tahun dalam gua muka macam nak pecah rumah pakai macam Hana Tajima tu, dengan selendang satin bagai tak ke orang pandang ko 40 kali? Bukan sebab ko lawa ye, maybe sebab combination kaler ko dengan tudung ko baju ko segala ko sumbat sampai 10 jenis color! Ok aku ada la baca pasal fashion trlend sekarang ni, korang pernah dengar kan pasal COLOR BLOCK? Sapa yang tatau tu meh aku cakap color block tu ialah mix color yang dulu tak masuk dek akal. Yang kalau ko pakai zaman awal 2000 dulu orang akan cakap "gila ke baju merah tudung hijau?". or.. "Ya rabbi, tudung merah, baju kuning seluar hijau??". Tu dulu sekarang kalau ko macam tu ko in sangat. 


ni la cthnya color block- google saje

Aku? I am not that so berani to that extend lagi. Aku still tak berani nak block mind aku nak color block sampai nanti orang tgk aku sampai speechless. Ye, aku tak in, pergi kerja pun aku sempoi je..  nak2 musim tengkujuh ni selipar jepun je aku rembat pergi opis! Lantak! Janji aku selesa dan confident. Wah gitu... agaknyer golongan macam ni confident tu ada sampai boleh ye dia ikut trend. Jutaan tahniah saya ucapkan. Maafkan aku sebab mata aku sakit tengok banyak nau kaler ni ha. 

Soalan aku pada mereka-mereka ini, adakah ini fashion trend or fashion victim? #soalanserius

Soalan aku lagi, korang kenal tak maksud less is more?[eh betul ke?]

(gambar sekadar hiasan-google)

Assumption aku maybe korang ada costume party kot? Dengan bulu mata terjojol panjang gitu kaler pink takkan nak pergi kedai pak ali mak suruh beli ubat nyamuk nak bulu mata berpink2 bagai?

Sorry sangat2 pada yang terasa, cantik tu indah tapi jangan la sampai jd mangsa fashion.Ni kalau Joan Rivers tengok ni risau aku ape dia nak cakap.

Itu belum masuk bab tudung berkepit dengan riben la bunga la setepek besar. Teringt aku few years back ex-tunang si retis fopular sekarang dah suam-suam kuku pakai bunga sekembang besar tepi tudung aku cakap kat kawan aku "eh dia pki blueetooth ke?". #feelingbeautifulnara

Buyui-si tatau fashion

Tuesday, December 20, 2011

kalau hati sudah sukeeee....

"Kalau hati sudah sukeee, semua indah sajeeee.."

Harini aku menyinggah kat satu kedai ni nak beli antivirus katanya..and budak kedai tu rajin pulak nak instalkan segala kat aku, baguslah tak payah aku susah payah kan....

Sekali budak tu bukak la mp3 list dia [kot?] lagu ni, familiar? maybe ade tak familiar, aku pun ingat tak ingat lagu ni... ni lagu zaman p ramlee seangkatan dengannya taken from filem isi neraka siap bagi tajuk intro bagai [itu yang aku tau] tapi aku tak ingat la tajuk lagu ni... ko ada sebelum lagu start ko bg intro ala2 dj tp zaman 50 an gitu bercakap suara ala2 pembaca berita radio rtm siti hawa majid tu style dia bagi intro "lagu ini bertajuk ..... diambil dari filem isi neraka tahun 1950s.." some sort like that?

Ok biasa la kan dengar lagu dari tahun dolu2, tapi abes kuat maybe kalau ko seangkatan dengan aku baya2 umo lepas SPM ni.. [ehem] sekadar lagu Kak Ziana, Abg Awie ke, Abg Amy ke [wah akak abang la sangattt] ko save dalam mp3 or zaman2 bon jovi or abes oldies pun zaman metallica scorpion la kot..ade ke org simpan lagu favourite zaman beatles?or dloyd? Kalau ada maybe ko sezaman abah aku kot?

Tapi budak yang dengar lagu "kalau hati sudah sukeeee...semua indah sajeeee" ni umo dalam 18 to 21 years old! mana tak terbeliak mata aku bila dia pasang lagu tu tadi???!!! dik...akak pun tak simpan dik lagu zaman2 tu. Ke ko ni awet muda?

ok aku dh google ni lagunya! tajuk dia Tanda Kasih, arwah seniman Ahmad Mahmud yang nyanyi...tudiah....

aku kasik link, sebab blogspot ke aku yg tak betol ni sebab takleh add video segala?

source: http://www.youtube.com/watch?v=9RbUrLjX-qg


Buyui

Sunday, December 18, 2011

Salam

Aku dari dulu dah terbiasa tak bagi salam kalau on phone. Kalau aku angkat phone mostly phone rumah or fix line aku memang tak bagi salam sebab aku takut yg call tu non muslim. Family aku memang ramai kawan dari bangsa cina or india. Uncle muthu la, ah huat la, aunty mary la, cino geng2 hiking bukit larut tepen abah aku lg, memang ramai, so kalau org tu bg salam aku akan jawab, kalau aku nak bg salam dulu idaklah.

So aku dah terbawa-bawa even dah tau sapa call kalau nama naik kt phone pon aku takkan bg salam dl. Tapi org bg salam aku jawab la. Kadang2 ada yg perli jwb salam dl siap2, konon2 nnt aku malu sendr la, ada aku kisah? Yeah, bad site of me.

Tapi sejak aku dah selalu deal dengan org nak2 pulak aku ni dah terjerumus dalam golongan org gomen so lama kelamaan aku dah biasa bg salam kalau aku tau aku call tu melayu or greeting la selamat pagi ke apa ke. For me as proper conversation la bkn sbb aku dah terbiasa bagi salam. Bad site of me again.

So pada org yang tak biasa dengan aku, memang aku bagi salam, even texting ke, email ke memang aku mula dengan salam. Takkan nak hoi, kan? Nak2 ko email boss ko, sewel ke nak hoi2. Tapi kalau di kalangan kawan2 ke family ke mmg aku hello2 je, hahaha. Kojaq gila.

So tadi aku ym dgn kawan aku nina, aku cakap aku call our friend j, and surprisingly aku bg salam?!dunno why maybe aku dah berubah (kot?) ke sebab aku dah lama tak call j tu sama?

So aku cakap kt nina "nanti aku call ko aku bg salam dulu".

Tau apa nina jawab?

"gelak aje dah 5 minit b, sebab ko bg salam".

Cis!

Buyui

Thursday, December 15, 2011

aku masih di sini

kalau ada tertanya2 mana aku pergi lepas2 balik Jepun senyap je kan? Aku ada je.. tapi bz super duper du du du bz and tak de benda aku nak merempan. so tak ade entry and tak sempat juga nak baca entry org.

so pada2 sapa2 tertanya mana aku [kalau la ada yang cari la..kunun..] aku still ada..alive in one piece lagik.

Buyui

Friday, December 9, 2011

Malaysia vs Japan

aku berjaya sampai di "texas" tepat pukul 8.30 pm semlm. Dari KLIA lagi aku dah called RJ, cakap betapa teruja nya aku dah sampai tanah air sendiri sambil nak lompat2 bintang! Huduh bebenor rasanya kalau aku buat bebetol. Perasaan tu tak tergambar. And bila aku masuk ke kedai2 di KLIA aku rasa macam satu kepuasan dapat bercakap BAHASA MELAYU dengan hati yg lapanggg...seriyess even org kedai buat bukan buat memang tak nak layan aku pun. Pedulik!

Bila aku masuk ke Guardian sebab nak beli krim gatal, [ye aku kena penyakit gatal2 nak2 lagi bila aku memang sedia gatal ni dari dalam luar lagi gatal lagi kronik aku rasa] bila penjaga kaunter tu dengan muka masam melayan customer di depan aku tu, membuat aku tersenyum sendiri. "jauh benar dengan penjaga kaunter di Jepun". Well , what to do..adat dan budaya kita sah2 tak sama dengan orang kan?

Pagi ni aku drive, aku nampak pulak org gila yang jalan kaki tengah panas terik. Aku tergelak, sebab aku terpikir RJ pernah cakap dekat aku "Anda..dekat Jepun semua orang jalan kaki tak de hal, kalau dekat sini jalan kaki ORANG GILA je jalan kaki, dengan panas nak mati, gila lah kalau jalan kaki kat Malaysia ni," Hahaha.

Mana yang elok kita ikut, yang tak elok jadikan panduan -peribahasa aku garap sendiri aku rasa.

Buyui

Wednesday, December 7, 2011

when it's last, there's a farewell coming tro'

diaorg ni semua la party, setakat aku duduk sini dah ada 3 party aku attend. Welcome party, birthday party and farewell party. Oh tak lupa jua party buih. Eh?

So 2/3 party tu untuk aku. Terima kasih la banyak2 semua. Korang ni buat aku nak nangis je lah tau. Aku kan hati selembut bayu gitu. Tetiba.

Semalam punya party paling syiok. Makan, gelak2 walaupun aku gelak je apa korang cakap sebab aku tak paham dan harap2 bukan mengutuk aku dan makan lagi sampai terlentang. It's buffet babeh it's buffet. Bukan aqiqah babi ye, sila percaya cakap aku. Dan bukan aku diaqiqahkan jua. Eh lagi?
Now I am in Tokyo, setakat ni billboard Takuya aku tak nampak lagi as last entry dia sendiri tanya kat aku billboard dia naik tak kat dinding kat Tokyo ni, Takuya K baca belog aku ni weii *pura-pura teruja
Tapi aku nampak la muka kau tu Takuya dekat Hakodate. Kenal tak mana muka kau?

Buyui

Monday, December 5, 2011

sudah masuk hari ke 23

One of the colleague aku pernah dihantar berkursus di salah satu tempat yang budayanya lain pada budaya kita dan agama Islam adalah agama minoriti selama 5 minggu. Lebih masa dari aku yang berada di bumi Nippon ini. Bila balik aku tanya " so macam mana duduk di sana?". Dia jawab " Saya belajar erti kehidupan". Ringkas. Tapi pada aku dalam maksudnya.

Bila aku berhempas pulas di sini, kata2 colleague aku tu bagai terngiang-ngiang di telinga. Ye, aku belajar erti kehidupan. Susah payah, yang paling penting masuk kandang lembu bunyi lembu [aku tatau bunyi lembu orang panggil ape]. So ikut ajelah. Apalah sangat susah payah aku hadap selama 25 hari ni, berbanding orang yang jauh di perantauan [maksud aku benua antara benua, kalau kau duduk kat Johor kampung kau kat Penang, takyah rasa feeling nak masuk team] lagi lama berbanding aku. Itu salah satu pengajaran yang aku dapat.

Banding dengan kawan aku yang dapat belajar erti kehidupan itu, pada aku selama aku duduk sini, aku dapat dua pengajaran. Satu, "l am proud to be Malaysian " and "learn to love your own language".

Bila kita berada di kalangan rakyat asing, haruslah topik banyak berkisar kepada negara sendiri. Bila yang bertanya aku akan jawab apa yang ada pada negara aku sendiri, contohnya "what is your country's traditional food". Ok, tak ke kau terpikir panjang ape je la makanan tradisi negara aku? Sah payah nak jawab kan, nak cakap nasik lemak refer to melayu je, nak cakap yong tau foo, boleh ke..eh capati lak camne? Tu baru 3 jenis baii..belum lagi makanan2 lain yang tak sanggup aku nak sebut dekat sini sebab boleh buat air liur aku menitik!So ko akan amik masa just for 15 minutes nak cerita pasal makanan lak. Lepas tu teruja tak kau nak cerita pasal benda2 lain yang buat Malaysia ni so special? Bila pikir2 3 hari 3 malam tak abes cerita kan? So senang cerita kau dah promote negara kau sendiri dan bunyi kau bercerita jadi bangga dengan negara sendiri. Seriyes. Itu yang aku rasa yang selama ni tak pulak aku rasa nak bercerita di kalangan rakyat negara aku sendiri ayat yang bunyi macam ni "wei, kau suka tak wau bulan? aku suka la, tempat lain mana ade wei,". =)

Secondly pasal bahasa. Ok this time aku bukan nak cakap pasal Jepun yang kita sedia maklum memang utamakan bahasa dia sendiri. Itu aku nak cerita nanti. Aku nak cerita pasal Alan, lab instructor aku merangkap lab partner aku tu. Bahasa asal dia spanish. One day masa dia mintak aku tulis a few point for me to understand maybe one day I might need that. Dia cakap "u can write this down own your own language to make u understand better, because I'm doing the same thing". Pada kepala dia, aku akan tulis segala point2 tu dalam bahasa melayu, bahasa ibunda aku sendiri so senang aku nak paham. Dia tatau selama ni kalau hal2 berkaitan kerja aku senang tulis dalam english sebab bukan aku cakap aku terel english tapi sebab aku dah terbiasa. Kalau aku lah. Samalah macam language yang dah disetkan to english on phone kita. Kalau yang pakai bahasa melayu kena gelak. Kenapa kita gelak? Kenapa kita gelak pada bahasa kita sendiri. Kebetulan aku baca blog entri kahuna dia pun mention benda yang sama.

So dalam lama2 aku duduk sini , itulah pengajaran yang aku dapat. Semoga kita dapat berfikir sebab aku pun tengah fikir. tapi taklah banyak fikir sikit je 20% camtu. Hahah! Hampeh.
Harini dah hari ke 23. Sila jangan cakap "cepat je kan.." tau tak seksa aku menunggu sampai hari ke 25?

Buyui

Saturday, December 3, 2011

movie review: breaking dawn part 1 bukan ombak rindu ye :)


Aku dah tengok Breaking Dawn part 1, online. Aku memang suka….sukaaaaaaaa… memang romantic part dia kali ni pada aku tidak mengecewakan. Paling aku kagum masa diaorg pergi honeymoon [sila la jangan igt aku suka part sampai katil patah tu, miahahha] bukak2 pintu laut terussssss….!!! RJ cakap “anda, umah anda pun bukak2 pintu laut..”, tapi ini ko langkah setapak dua terus laut. Umah aku saujana mata laut memandang je, tak sama ok.

And aku tak sabar tunggu part 2 pulak. Aku bukan orang yang baca buku sampai abes, lepas tu meroyan sebab byk part tak sama. Normal la kalau dah adaptasi sah2 la takkan semua nyer nak tunjuk sume 4 hari 4 malam tak abes karang kan? So, tu make it surprise for myself memang aku tahan tak baca. Cuma Harry Potter terkecuali aku gi baca dulu part ending dengan buku sebab nak tau sangat Harry kawen ngan sapa time tu. Hahahaha! So for twillight aku adalah peminat movie dia.. and bukan buku macam peminat fanatic dia sampai hapal dialog bagai. And FYI, I am team Jacob! Mueheheheh. Sebab apa??? Sebab, aku suka kaler2 tanned ala2 mcm jawa [bengong aku ni] and aku tak suka Edward si pucat lesi, tetiba ada macam gold dust [tak suka ok masa sekolah asal ada party je mesti nak ade benda tu, payah nak buang ok], and cakap lembik, aku tiup sekali terbang terus. And aku actually tak suka Bella, muka si tak ada perasaan, cakap macam malas nak bukak mulut, tapi ye lah dia comel tapi aku tak boleh tak ingat muka budak dia dalam cerita Panic Room dulu, apakah? Aku lagi suka kawan dia masa sekolah tu, nama apa tah. Pada aku budak tu lawa. Entah. Aku suka mat saleh rambut itam sebenarnya, Nampak diaorg lebh glowing, tapi melayu termasuklah aku dulu kalau boleh rambut itam tak nak. Hak tui!

Ok dari review org, semua la akan cakap apa yang dapat dari cerita ni, macam friendship, love, loyalty, and so on kan? So aku nak bagi kat korang apa benda yang aku rasa aku dapat dari twillight ni; maybelah sama ngan review lain kot?

1. Love- yes, cinta Bella kat Edward, Edward kat Bella, Jacob kat Bella, bapak Bella kat Bella, Bella sayang Jacob, adik beradik Edward yang sayang dia and Bella [suka Alice!]- sayang menyanyang..saling percaya puncak kasih berpanjangannnnnnnnn…oh..oh…

2. Trust – Bella yang percaya pada Edward, bapak Bella yang percaya Edward boleh jaga anak dara dia, Bella yang trust Jacob even tho tau Jacob ni serigala leh makan orang.

3. Friendship – between Bella and Jacob. Pada Bella la, eh tapi tu la aku tak paham pompuan ni, kejap macam sayang gila macam kawan kejap macam sayang lebih dari kawan. Ye pada aku dia pentamak semua dia nak [ni masa aku tengok full moon dulu la]

4. Loyal- tu nampak sangat2 pada Bella, gila loyal sampai Edward tinggal dia pun dia sanggup tu tunggu [ni masa New Moon], and sanggup tu nak jadi ponti just nak bersama, kalau ko nak ke, hari2 menu darahhh je…?? Tak bosan ke? Dah la tak tidur, nikmat ko apa je dapat? And do I need to say more? Jacob yang loyal pada Bella. Ini memang rasa nak berjurai air mata den ni tengok. Ada ke lagi spesis macam ni zaman ni? Even si Edward pun memula tinggalkan Bella [matikla perang meletus kalau team Edward baca ni], ye aku tak baca buku so aku tatau detailed, tapi…aku tgk pada mata aku la. Bukan nak figure out masalah dia leh blah macam tu je??? Memang la dia balik lepas tu, tapi tak ke seksa si Bella tu menunggu?

5. Paling aku sedih tu- part masa movie2 lepas tu, orang sibuk tengok pada watak utama kan? Aku tengok pada watak bapak Bella si Charlie. Mula dari awal algi masa Bella kena duduk dengan dia, tabah dia nak memenangi hati anak dia masa tu. Gila pedih wei anak panggil nama je tak panggil daddy, [memang ala ada je mat saleh panggil bapak dengan nama je]. Tu belum lagi masa Bella tipu dia masa nak jumpa persatuan ponti sedunia masa new moon tu, dia tipu bapak dia kan , cakap nak pergi mana tah…korang tak rasa ke apa perasaan Charlie kalau dia find out anak dia nak lari umah ikut jantan? Dah la masa tu dia baru 16 thn?? Sekolah tak abes lagi. And now nak kawen kan? Seriyes masa part Charlie bawak Bella to the aisle aku nak nangis. Sebab aku bayangkan kalau Charlie tu jadi bapak aku. Anak tak kerja apa lagi dah nak kawen? Kalau aku memang berat hati wei…berat hati dan sayu aku tengok muka Charlie nak lepaskan anak dia. And masa Bella pregnant, dia call la anak dia,si Bella ni dok sorok yang dia sakit kan? Aku tengok muka Charlie tu punyalah risau anak dia tak balik2 jumpa dia. Seriyes aku tak leh dowh..

Tu je la kot yang aku nampak dari movie ni. Aku nak cakap dalam banyak2 aku paling sedih kat bapak dia. Hahah!

Tapi aku suka lagu Thousand year tu by Christina Peri. Ni semua RJ punya pasal suruh aku dengar and gigih send to me. Ye dan sekarang dah kerja aku ulang2 lagu yg sama.

Buyui

Friday, December 2, 2011

it's sushi time!

disebabkan haritu diaorg pergi dinner yang aku x boleh makan kan sebab soba tu stok babi..so kali ni sebagai pay back saito-san bawak aku pergi try sushi sushi bershama shama :))

"i pay for you this time..because u're guest" katanya............lega! aku dah standby dah duit tadi.

So aku yakin benda aku boleh makan, so apa je saito-san suruh try aku try! Yeah semua raw. Aku dah prektis dah makan salmon raw sebelum datang haritu, so boleh masuk tekak! And this time segala tok nenk semua raw. Camne diaorg buat tak bau hanyir langsung ah??!!

Satu je tetiba dia cakap "do u want to try uni?". [selain drpd dia nak suruh aku try testis babi yang dia amik, gulp!] Ingat benda apalah uni tu, sekali telur ikan. Ok la aku igt leh telan, sambil aku dok belek2 tu dioarg leh sebut gonad la pulak..terus aku terbayang perut ikan! potong betullah! dah sambil aku nak suap tu semua tengok aku. celakalahh..... lepas tu semulut la aku telan...tak la bau mana, tapi masa tu mind aku dah free cakap kena stop makan ni mentah buyui...dah kena hadap dah...terus tak leh blah! terus aku cakap kat Alan aku feeling macam dalam fear factor . Hahah!

senyum lebar sebab org belanja :))

ni aku suka.....!!! sedappppppp

memula takuit nak try..bila dh try not bad ah!

best fish in town katanya..tp mmg sedap..bahagian lemak2 isi ikan tu
jgn tertipu ni bkn betol ni, plastik semata!

Tapi sememangnya...sedap la weiiiiiiii.................. ke sebab org belanja? :P

Buyui

Wednesday, November 30, 2011

there goes my bento for tonight

Ni bento [bekalan tapau] aku harini, tempura ada ebi [udang] labu and sayur..tepi pink2 tu lobak masin masam sikit.. memula risau gak aku kot2 la daging tu... tulisan tu 28 kali aku dah tengok tu [aku reti tengok bahasa jepun wei...hahahha] and aku tanya gak org 7e [aku reti tanya dalam bahasa jepun wei] so memang bukan benda alah tu..so let's terbangkan 398 yen kau hari ini.

Patutnya aku ada dinner ramai2 , makan restoren soba, si Alan dah siap tunjuk gambar kat aku makanan2 dia...terliur dah aku [kau ni semua terliur] , even ada seafood bagai, soba tu sobaaa, sapa tatau tu soba tu sup la..and mostly soba dia pakai stock babi and pakai minyak babi. So, aku tanya je contain apa dalam sup tu, so Saito san [sorg lg watak Jepun] call tanya, and sah ada la kan....so aku kena cancel , Alan cakap aku tengok je la pic diaorg esok! cis!

so hadaplah aku benda ini malam ni,


Buyui

Friday, November 25, 2011

marilah bergoyang..................

Semalam aku balik agak lambat dari biasa. Selalu dalam pukul 7 lebih waktu tempatan [waktu Malaysia : 6 lebih] aku dah mula kemas2 nak balik. Tapi semalam ada birthday party pulak dah [diaorg ni manjang la party], so aku stay la. Menu party semalam : main course sup babi [telan air liur aku tengok ada kentang la, tabur daung bawang segala la..sedapnyalah makan sup daging tgh2 sejuk ni...hahahahha] . Tapi semlm sebab aku ada sama kot so diaorg buat udang balut dgn wantan, dalam tu ade sayur pastu ade cam suun pastu balut lg ngn salad..pastu makan ngn sos thai.Pergh..tu best!! As usual tak nak nampak batak aku tak ambik gambar, mueheheh!


Ok cerita pasal party tu kejap lagi, ni aku nak cerita sebelum party tu.

Tengah nak menunggu org panggil makan aku ngan labmate aku Alan ni, kira dia ni tok guru aku la lepas San-sei, dok la discuss pasal result [ni masalah betul ape aku nak kelentong sok lusa masa presentation ni], handphone budak sebelah tu bunyik macam siren nak cakap kat bomba ada kebakaran tu [ala yang bomba turun ke bawah gelungsur pakai tiang
tu, :P] , punyalah kuat alam. Ingatkan ringtone. Lepas bunyi tu, tetiba aku rasa bergoyang ke kiri ke kanan. Lah..... lite2 gempa rupanya... siren hp tu tu WARNING.wah!! tapi ikut pahaman bahasa jepun aku [jgn memain aku dah reti tangkap apa diaorg cakap, naseb sebulan je, kalau 3 bln kompom senang hati aku nak pergi 7e beli makanan] budak tu cakap hp dia memang ade warning untuk gempa, tapi tsunami takde lagi. Hahah. Biasalakan sini nak g
oyang2, Alan cakap kat aku enjoy je..ini pun aku dok rasa gegar2 sikit2. So marilah bergoyang......

Cerita pasal party lak...masa aku dok minum ngan si Alan dok togak beer tu, dia pun cerita la pasal2 islam ni. Aku tanya je dia , mana dia tau pasal Muslim ni tak boleh
ambik alcohol? Google ke ape ke kan..? Dia cakap sebab dulu dia pernah duduk kat Sapporo situ ada orang Morocco so ada dapur separate untuk masak bukan pork, mula2 dia pelik, lama2 dia pun paham. Then dia pun tanya aku, kat Malaysia, orang islam boleh tak beli beer semua? Jual open ke macam mana. So aku cakap la.. jual je mana [taklah aku cerita kat Terengganu and Kelantan tak ada jual open ]. Then dia tanya lagi, so boleh la Muslims beli? Even KALAU PAKAI TUDUNG BELI MCM MANA? Aku cakap la boleh je............. then dia sendiri sambung, "TAPI, ORANG AKAN PANDANG PELIK LA KAN..?". Pastu dia pun buat conclusion sendiri "Di Malaysia agama larang , tapi undang2 tak larang?". dan aku angguk je. Emm...

Banyak lagi yang dia tanya aku, malas aku nak cerita kat sini, dah macam aku feeling ustazah bahyah lak...

Cakap pasal ni, aku teringat entry salah seorang bloger yang nampak wanita pakai tudung bawal masuk club [ok lagi], tapi togak air tersebut...apakah?????
Alan, aku n sen-sei

Buyui

Wednesday, November 23, 2011

doraemon

korang pernah tgk doraemon dan kawan2 dia version real? that day sensei aku ade bercerita toyota wt commercial ads guna doraemon, suka2 diaorg bila tau rupanya kat Malaysia, China sume kenal doraemon. Ala, bukan doraemon je..ape je watak yg kita tak kenal...hahahha!

so tgk la iklan ni, aku kiciwa doraemon je x real, yg lain tu ok la baju still sama, especially rambut si suniyo tu. Hahah! Giant je takde, bayar mahal kot sebab tu takde, tapi aku nampak giant kat ads lain la..lenkali la share.


p/s: rimas aku tgk tv depa ni, bertulis2 banyak sangat, dah la besau2 tulisannya.

Buyui

Tuesday, November 22, 2011

update #7- hotel

ini pandangan normal la pada katil hotel2 kan? tapi jgn la banding dgn katil kat hotel jula juli berbintang tujuh memang la tak sama macam katil kat hotel ni.

Lain sikit ada la tu nampak baju tu?Tu bukan jubah mandi ye..itu baju tidur! Naseb la hotel ni dia suruh je ko pki sendr baju tdo tu..macam hotel kawan aku pergi tiap cukup time tidur houskeeping akan datang tlg bentangkan tempat tidur ko! Hahah! mampu?

Ok ada lagi nak cakap ni, selimut tu agak tebaltsz ye. Bukan tebaltsz ngan kain tebal tu..ini tebal ada angin dalam tu. Sebab tu cam kembung! Ko nak tido ko bawak masuk badan ko bungkus dalam tu. Tapi aku dah try, ehh miang la...dah la aku manjang menggaru2 ni, dah naik calar balar dah kaki tangan aku. Maybe sebab orang2 lain dah masuk dalam tu kot?hahaha!


Tu bukan topik aku nak cerita arini, [tudiah buyui..intro sampai 3 paragraph!], aku nak cerita pada pekerja hotel ni ha. Korang nampak kan ada tiga bantal tu? Tu aku baru mintak tadi tu. Kalau tak ada satu je, itu pun dia tanya nak satu ke dua? [ikut pahaman aku la..dia memang tak reti english] aku tunjuk la dua jari, dia pun kasik. Bagus! Aku suka bantal banyak2 ni!

Aku memang awal tu dpt satu je bantal, nipis lak tu. Tapi aku hadap je. Arini aku rasa nak mintak, dah pekerja hotel tu tak reti lak english, so akai aku amik buku translation tu aku tunjuk je ayat kat dia yang mintak extra bantal! Settle!

Sebab kalau aku call je mintak , ngan nahu bunyik aku cakap jepun mcm jawa cakap jepun kang membawa makna lain, elok mintak bantal lain lak dia kasik matik aku!

Bila pekerja ni tau aku nk ape, berlari2 dia pi amik bantal! Sian lak, aku nak la cakap "tak payahlah lari2 macam aku nk amukan tak dapat2 apa aku nak," . Tapi aku tak tahu nak ckp camne, so aku wt la muka kesian dan bersalah. Ngeh!

Teringat aku masa gi hotel kat Hatyai haritu, jgn kan bantal, tanya iron pun terus jawab ngn muka masam tak dapat layanan suami 40 hari tu "no iron no board!". Lah....??

Tu lom lagi aunty aku mintak gayung [jadah ape la rentua tu nak gayung tah], dia bagi tupperware aiskrim tu wt cebuk! hahahahaha!


ohh ni sikit gambar sempena seleji lebatsz dua hari ni




Buyui

Monday, November 21, 2011

update #7-heavy snow

Arini merasa la snow shower..dari pg tadik sampai membawa ke balik ha showernya tak berenti. Sebijik la merasa macam aku dalam cerita home alone or 101 dalmations. Maybe tak tinggi lagi selejinya baru sampai takat betis aku terbenam dia. Mintak-mintak la sok2 ni ok. Rimas la aku, dah la kena berjalan kaki. Ok lah kalau jalan dalam snow yang terbenam, yang aku risau bila nak melintas jalan. Licin wei..merasa lagi aku tergolek pagi tadi. Pfttt.

Tapi risau gak aku dalam syok berjalan dalam snow yang membenamkan kaki tu tetiba ada lubang??!! tak ke aku menggelusur jatuh ke dalam. Nauzubillah. Rasanya tak ada kot.

Menyesal sungguh aku tak pilih guest house haritu yang hari2 kena naik bas. Tapi ni mesti ada hikmah ni. Pasti.

Tinggal lagi LAPAN BELAS HARI....LAPAN BELAS!

Buyui

Sunday, November 20, 2011

update #6-survenior hunting

hari ini adalah Ahad, so kebykkan cuti. Labmate aku pun cakap "see you on Monday" means aku takyah gi lab arini.

So aku ambik kesempatan di sini pergi hunting for survenior [eh betul ke eja ni?]. Semalam aku tanya labmate aku [he's from Peru] mana nak carik survenior ni?Dia cakap dia boleh bawakkan aku pergi beli hari ni. Tapi malas lak aku rasa, lagipun dia ada cakap kat hotel aku tu ade 100 yen shop. So aku google..oh daiso rupanya. Oklah aku pergilah tadi menjengah.

Sekarang ni tengah winter sale bagai, telan air liur je lah . Jadah apa aku nak beli kot bulu2 semua gila hangus kalau aku pakai esok2 ni.

Oklah takde fridge magnet ke, or magnet comel2 kepada sapa2 yang pesan sebab aku pergi daiso. Tapi aku beli la benda lain instead. Oklah dari aku tak beli langsung [sebab ada gak terpikir aku tak nak beli langsung dah ]. Noted to myself, lainkali jangan pesan2 kat org beli macam2 dengan air liur. Kalau ade pesan pakai air liur sila ikut hati nak beli ke tak.

Currency dekat Japan ni even 100 yen dia bersamaan lebih kurang 4 hengget kita, nilai duit dia boleh tahan mahal ye. Mineral water pun paling murah 85 yen itu pun kalau kau pergi supermarket segala. Kalau vending machine tu [di mana ko akan nampak melata] paling murah 150 yen ye. And kena tengok betul2 kat sini kebanyakkan dia jual minuman isotonik tu lagi banyak dari air mineral. So sila belek betul2 botol sebelum beli. Kalau tak elok ko haus tetiba minum air manis. Pffttt..

And betullah orang cakap living cost dekat sini terlalu tinggi. Mineral water pun 4 hengget, tadi masa aku pergi supermarket orang beratur punya panjang menunggu SEMATA-MATA HANYA UNTUK MENUNGGU DIA BUAT LELONG [supermarket tu hari ahad ada lelong barang]!!

Buyui

Thursday, November 17, 2011

update #5- Muroran

Hari ni aku dibawa visit sebuah tempat 3 hours dari tempat aku ni, Muroran. Jauh rasa perjalanan dia sebab jalan dia kena lalu semua countryside, ko kena lalu gunung banang, volcano active la tak active la, tasik bagai...sampai2 je Muroran tu tepi laut betul2. Memang sejuk laut la...

Nak sampai dekat macam exit dia kena lalu jambatan. Dari jauh macam San Francisco bridge tu aku tak tipu ni. Hahaha. Gambar pun aku tak ambik banyak, sebab 1. tak nak la nampak aku jakun 2. san-sei drive sian lak dia asal dengar bunyik camera on dia slow down.

Apa jadah aku pergi city yang takda orang yang ada pun aku tengok org tua. maybe masa aku sampai tu orang semua kerja dan sekolah. sebab masa aku balik tu aku nampak bebudak [ko byg je mcm Nobita jalan ngan kawan2 dia, sambil doraemon duduk umah] dengan beberapa orang gaya macam baru balik dari lunch.




sebahagian la yg aku amik.

ni la jadahnhya aku ke Muroran arini. Pandai2 la korang baca menatang ape tu. Eceh mcm bagus je pegang sweater padahal sejuk tak tahan dah ni...heh!

Buyui

Wednesday, November 16, 2011

update #4 - lincin

licin sobonar eh..org negeri aku panggil lincin... or in english slippery or tergolek dok kata org batu dok gua kat New Zealand.

Kan aku dah cakap semalam, kena careful jalan kan. Pagi ni pukul 6 aku bangun. Ehem..kat sini kan kol 6 dah cerah benderang? Merasa la ko bangun awal, kalau balik ni nanti sah2 mata aku kol 5 dah terjegil ni. Bagus gak suruh aku rajin sikit bangun subuh awal. haha!

So aku bangun je pagi2 ni, aku nampak ni. Hmm...


So siap2 aku mulakan langkah dengan bismillah, jalan la pelan. Nah..tak sampai lagi 50 m tetiba kaki aku dah buat silat mentari. Kalau kat Malaysia ni mau muka merah tahan malu dan kawan ako muka merah gak tahan gelak kan? Sini..ko tergolek..terkangkang..ke it's normal la tu. Jalan licin. Maybe gak ini kasut aku sama kurang sesuai. Aku tengok bebudak kecik rilek je ade lari2? Isk! Kalau terlentang tu mau tak lumpuh ko?


Tapi pagi je lah, balik tadi alhamdulillah takde dah snow so aku boleh jalan moonwalk macam biasa balik. So depan kampus tu memang ada small supermarket, so aku try la buang masa tengok ape je dia jual. So aku grab pisang [tu je aku rasa nak makan] and roti. Cukuplah. Ha satu lagi yang aku tengok Japanese ni even dia macam tau aku ni tak boleh cakap bahasa dia gigih betul la nak bersembang. Isk isk!


Tengah hari tadi sansei ni and all labmates buat tempura party katanya.. risau sungguh dia ngan makanan aku kat sini. Dalam seminar pun dia still mention aku ni vegetarian ngan makan seafood je. Hahahah! Risau aku ni pas balik Malaysia ,dia lak kena pergi attend seminar dekat "Texas" tu, tak ke pelik nanti rentua tu kalau nampak aku mentekedarah ayam dengan lazatnya?


korg wt tak nampak je wayar putih mencanak tu...sapa la ckp kt aku jepun ni neat tidy segala? yg tua tu sansei aku, tgh2 tu Japanese yang tepi tu China. Ramai gak student China kat sini. Ada sorg tu td ckp Malaysia ni kuat betul main badminton, haha...kuat main dan kuat gak kalah.hehe!
Hopefully esok or hari2 mendtg takdelah snow lagi, kalau ada pun biar hari yang aku tak kena keluar. Isk payahlah!

Buyui


Tuesday, November 15, 2011

update #3- salji

hari ni dah mula snowing dekat sini. Aku turun-turun je nampak "menatang ape lak putih2 halus terbang ni?". Last2 baru aku teringat "oh salji dah.."

Ok aku teruskan perjalanan sambil snap2 . Yelah arini dah jalan sorang2 bolehlah aku menjakunkan diri.

Tapi makin lama, mak aii makin lebat nau salji nye..dengan angin tu tak leh blah tu. Tadi aku baru terfikir kalau ribut salji tu lagilah horrornya kan?Nauzubillah, nak jadi ribut ke ape tunggu aku balik Malaysia bulan depan. Yang syoknya angin tu menghala ke arah muka, tak ke salji tu kena muka aku? Ni mula aku rasa nak pakai helmet full face ni. Hahahah.

Tapi org sini dah biasa rilek je la. Maybe pagi tadi ok lagi, ni masa nak balik ni lagi menggila saljinya..nasib baik la sansei aku tu nak tumpangkan balik sebab dia kata risau jalan licin karang aku terlentang. Ye lah masuk spital mak depa kena jawab kan? Tapi aku tak mau la jatiuh terlentang. Teringat masa pergi Beijing dulu, budak tu jatuh terlentang sebab licin sexcited sangat nampak salji walaupun tipu sajork.

Aku tanya sansei tadi, tak pakai payung ke? Dia cakap tak payah sebab salji dia kuantiti air kurang, so ko merasa la dia libas-libas muka ko. Ape ke hal nya... rimas ok. Ok noted to myself esok, pakai naju tebal, tutup muka and jalan setapak-setapak. Adoi!

Tapi aku ingat orang macam aku ni tak pernah nampak salji sexcited. Aku tengok orang2 lab tadi yang local pun terlompat2 tengok salji turun. Apakehal diaorg ni?

Buyui

Monday, November 14, 2011

update #2- sesat

hah hari ni ambik aku sesat sikit.....sikit je lah....

actually jalan tu straight , yg penting bila ko sorg2 mcm ni ko kena igt landmark2 yang ada.. ikut kata coll aku igt je gambar ke bentuk ke ape ke lah...

so aku amalkan petua tu, pagi tadi dh first day nak ke kampus so ada la mentor aku amik td. Oh sila jangan ingat dia amik pakai Hybrid Car dia macam dia amik aku kat epot yang aku rasa pelik bunyik enjin takde tu ye... dia park kete dia kat kampus..dia jalan datang amik aku! LOL. Ape salah ko amik kete tu ko tunjuk je jalan kan? Emm.. tatau la aku..adat orang ikut jelah. Hahhh dan lagi pada dia dekat ok..dekat.... ada la kot dalam 1.5 km. Pfftt.. dengan diaorg yg jalan aku, aku nk kejar macam nak patah kaki!

so pagi tadi landmark pun aku ala2 igt lupa lah...sebab ngn jalan laju ngan nk bersembang lg... dan disebabkan aku balik dari lab pun dah gelap so landamark tu cam ngan tak cam la. Patutlah mentor aku Kimura-sansei [sila jgn igt dia adik beradik ngn takuya kimura or kimora lee ye] cakap bila aku confident ckp aku igt dia cakap "lain nanti sebab u akan balik malam". Aku dah translate la jadah ape sansei ni nak cakap melayu ngan aku, english pun tersengguk2.

Kan betul bila malam dah gelap nak mampuih aku cam tak cam dah sesat..amik ko.. Tau la org jepun ni kalau ko jumpa yg reti ckp english tu kira dah bagus la even sepatah dua.. kebetulan labmate aku ade printkan peta aku nampak sorang budak ni aku cakap je "sumimasen [mintak maaf], eigoga dekismaska?[do u speak english?]. dah dia lak eigoga eigoga..confirm tak reti la tu..terus aku tunjuk peta tu...

dah dia ngong ngang bahasa dia yang aku paham dia sebut nama hotel dan ikut hati aku dia pun dok hotel yang sama. hahahah! memang betul setakat ni aku leh predict maksud org jepun ckp ape. baru dua hari wei..LOL.

Yang kesian nya gigih la dia nak sembang ngan aku. Dik, akak ni takat tau ohaiyo, arogato, sumimasen ngan wakarimasen je dik, adoii la....yang syok lg dia igt aku dr AMERICA???!!! ok aku tau tak logic la aku american tapi maybe tu je negara budak ni tau. sian.

Tapi for orang yang kena macam aku ni kena pergi tempat asin ALONE , ingat mana2 pun bumi Allah, doa je. Macam aku sesat tadi seriyes aku sukoorrrr gila jumpa orang yang kebetulan duduk tempat aku nak pergi tu.

Sekian di untuk kali ni. Gambar nanti2 aku letak sebab pg tak ambik sebab tak nak la nampak jakun sangat kannn depan orang? hahahah

Buyui