Wednesday, December 28, 2011

terfikir

Hari ni aku berbual dengan seseorang. This time memang real punya berbual-bual bukan hadap YM or gtalk or komen kat FB or twitter macam selalu tu ye. Ini memang betul- betul kejadian.

Orang ni aku namakan dia A. Seorang wanita umur dalam 40's , dia ni adalah one of wanita yang kahwin agak lewat la beberapa tahun nan lalu. Aku tak sure dia ada anak ke tak, sebab dia tak mention pun cerita anak- anak ke apa and apa aku tahu pun rumahtanggan dia dah hancur, goyah entah la cerita tu pun aku tak pasti sebab dia tak cerita apa-apa kat aku , so i know from mulut- mulut orang marriage dia ada problem. Big problem bukan problem biasa- biasa je ok. Maybe dah officially cerai or not tapi dia dengan husband dia dah berpisah la.

So dia cakap dekat aku , adik dia cakap: selalunya tuhan akan bagi apa yang kita minta. Kalau kita selalu berdoa for example, katalah kau memang suka this guy. And kau memang la rasa nak kahwin dengan dia. So ko mintak doa ko nak kahwin dengan dia tanpa putus asa. And tuhan makbulkan permintaan kau tu. Dah kahwin baru kau tahu laki tu tak sesuai and rumahtanggan kau hancur berkecai. So fikir balik kenapa tuhan pada mulanya tak bagi ko mudah jodoh dengan orang tu. Selepas kau berusaha berdoa baru kau dapat? Sebab..... tuhan tu tau laki tu tak sesuai untuk kau. Tapi kau nak jugak kan...nahh...tuhan kasik..amik kau merasa kau laki kau kaki judi [contohlah].

A ni cakap berdasarkan pengalaman dia lah. Tapi dia cakap ade betulnya adik dia bercakap. Dari cerita A ni aku dapat satu point. Selalu kan orang dok la bising pasal kita tak kahwin2 lagi kan macam selagi kita tak kahwin selagi tu diaorang tak boleh tidur lena. So kita pun rimas berdoalah la mintak kat tuhan temukan jodoh kita hari- hari mintak ni. Tuhan dah makbulkan sekali jodoh kita tu jadi kes macam- macam pulak. Tak ke coii tu? So aku rasa kita just doa kalau ada jodoh datangkanlah yang baik- baik kalau tak ada tak apalah... ini aku cakap bukan untuk diri aku, aku cakap bagi orang- orang di luar sana yang umur makin meningkat mak dok bising- bising so fikir- fikirkanlah. Mulut manusia tak boleh ditutup dengan zip bila tak suka, lempang je boleh. Hahahaha!

Itulah cerita aku nak cakap. 

Buyui

7 comments:

F A R Y N said...

skang bila org tanya bila aku nak kawen, aku jawab aku tunggu bf aku ceraikan bini dia... hahaha

ska said...

sbb tu bila doa tu, kita mintak supaya Allah bagi kita yg terbaik. tak kira lah dpt jumpa jodoh ke or tak kawen sampai bila2 (contohnya), dah itu yg terbaik Allah nak bagi kan. sbb semua ada hikmahNya..

buyuiazliana said...

faryn :jawapan yg bagus. i loike :)

kd: tu la content doa tu penting . so doa mcm "aku nak kawen dgn fahrin ahmad" x leh la ni? eh?

azataq said...

fahrin ahmad?? igt kot remy ishak...

buyuiazliana said...

cher : miahahah! mak asal boleh je nok....lol

jejaka anggun said...

aku slalu berdoa nak kawin ngan brad pitt... hmmm... merasalah aku jadik madu angelina jolie nanti nih. wow!

buyuiazliana said...

JA: masalahnya brad pitt nak x?