Monday, January 31, 2011

currently trending

"asyik kat dok tgk telefonn je"

ok ai dh kena la sound dgn abah, mata , tgn asek melekatttt je tgk twitter, cmno?

Abes!

Buyui

Apa yang jadi di Mesir sekarang?

ok ini adalah entry sedikit berbaur pengetahuan, bagi org mcm ai ni yang malas tgk berita, malas nk baca paper, rela baca blog gossip je, tapi pelik2 nak tau ape dh jd kt dunia sekarang, haaa.... entry ni sesuai utk org mcm kita,

Hasil dr tanya2 org ramai, and google sikit2 pastu menguap2 ai taulah ape dah jadik dekat Mesir or namanya org panggil Egypt [ni sila bantai Pn Anim, dia yg btau..haha!] Mekah tu bukan bawah Mesir ye, itu bawah Saudi Arabia [salah lg sila salah kan si lecturer Anim ini]*org failed peta dunia mmg mcm ni uols..terima je..sdgkan Myanmar dgn Laos baru last month aku reti beza..:P

Ok krisis telah melanda Mesir sekarang ni, mengikut cerita nenek kebayan ketua dia Hosni Mubarak [terigt lak pelakon mubarak majid <--MM ko kenal x?] ni nak pencen la, then dia lantik anak dia plak, so rakyat ni x suka.dah lame dgn 30 thn dia pegang Mesir tu ni anak pulak...bawak2 la tukar muka lain kan?And ada yang cakap [mmg aku dengar cakap org je malas nak baca ayat belit2 google..ngntok!] dia ni pro Amerika, so lagilah depa ni x mau kan? So hasil dr rusuhan ni, teruk la , mcm2 jadik, sila ke sini, trust me blog ni simple sng nak paham bagi ai yang malas baca ni , seriyes!takut ok, nak2 part cerita org Malaysia kena R!@# tu!coi!coi!coi!

And ada banyak update la ape jadik kt org Malaysia kita kat sana, eh risau la connection ape takde, adik2 ke anak ke kat sana x tau citer, sampai ada x makan dah semua, so org di sini kena la amik action kan?camne nak bawak balik depa ni?Kan?

So ada seorang student Malaysia ni balik bercuti dan ada kat Malaysia, selamat ko dik sebab balik cuti sini, so bayangkan kalau kita yang ada kat sana?Ish coi!coi!coi!

So, silalah2 tweet ke ape ke, buat ape yg ptt boleh kita buat untuk bantu depa2 ni balik, at least doa keadaan kembali kepada asal?Di sini ada cara apa yang boleh anda lakukan.

Bak kata J sedih la negara islam, tempat tumpuan orang belajar dakwah segala boleh jadik camni kan?

Buyui

Saturday, January 29, 2011

Tapi bahagia kan?

semalam ai dikunjungi CM [one of the closest person in my life] then dia tolong ai sana sini then malam dia dah nak balik..so cepat!

yang sedihnya umah baru ni x yang x de ape2 ni, so we eat berlapikkan just kotak bekas ai baru beli rak tv tu..haha!

Then ai cakap :


Me: Sedih gile kan CM macam pekerja kontrak makan atas kotak pinggan ape x de..haha!

CM:tapi bahagia x?hidup rasa bahagia x mcm ni?


Oh yes!!!Memang bahagia gile hidup ai sekarang, at least kalau stress kat office tak lah balik rumah pun stress lagi..even sekarang sume hidup kekurangan at least stress kat office x lah ditambah dgn stress kt umah..alhamdulillah!

So now i feel sooooooooooooooo relieved!

Buyui

Thursday, January 27, 2011

panggilan menunjukkan hormat

kali ni ai nak kupas cerita panggilan pulak..wah x hagak ayat feeling2 hossss majalah 3 yang haussss.... :P

tadik ai berborak la pasal panggilan2 ni..hamba Allah sorang ni cakap la ai namakan dia ct lijah ye la senang:

Ct Lijah : Kadang2 petugas kaunter tu x patut la panggil kita ni akak, abang, [petugas kaunter pejabat pos ape ke ,meaning urusan formal la]

Me: Aah kan jerit2 "ye kak nak ape?" mcm pasar malam lak.."mari2 akak, abang" [ok saje je nambah2 ayat br korg paham]

Ct Lijah: Patut kena ada panggilan la Encik, Cik, Puan ke sebab mana tau tah2 org tu muda dr dia dok panggil2 akak. kecik hati org [ai pon selalu kena..tp makcik org belum lg la panggil]

Ai pon setuju la kena la ada panggilan Encik, Puan segala, tapi...pas balik ai pikir balik..

"Panggil kakak , abang bukan hormat jugak ke?Lain la hoi2 je.." kan?

Maybe sebab kita dah biasa so kakak , abang pun rasa macam x hormat lak eh?

Tapi ai x suka org panggil "KAK LONG" eee macam rempitness sgt..so not class okeh!Tapi masa dulu2 ai igt "eh mana dia tau aku anak sulung?" hahahaha!

Buyui

Wednesday, January 26, 2011

i miss u

orang cakap x kenal makan x chenta kan?Fatin my twin yg akan berpindah environment dok citer ape yg dia akan miss bila dh x de nanti almaklumlah kerja dh 6 thn kan?

tapi..ai pon nk citer gaks!haha [nak jugakkk tuu] ape yang i miss masa tinggalkan GSC dulu...iye aku dulu keje GSC tapi bukan keje kat cinema..tu org bawahan je..ops!haha!iye la kalau bukan keje aku ni tukang suruh boss GSC kuar duit tu mau bergelap la api air cinema korang tu..LOL!

so main office for GSC ada somewhere kat area Damansara Jaya ye, so kadang2 eh bukan kadang2 mmg selalu pon ada je org datang nak tgk wayang kt sini..uols sume itu hopisnya aje ye...mini cinema dia ada jugak tp tu utk review sajork bukan sukati nak tgk macam korg g kat shopping complex tu melainkan diinvite masuklah..ala sama je dalam dia macam panggung wayang lain tu, cuma kecik sikitlah.

Ape yang aku miss selama aku dah tinggalkan GSC tu [dah nak masuk 3 thn dah uols!]

1. Kak Zaihan [dia ni superior ai, tp dah macam kakak sendiri dah] , Kak Dayang [selalu tumpangkan balik kalau kena stay sampai pukul 8 pergi LRT] , Murni , Kak Peggy [ ni pon superior gak, ai je panggil dia Kak Peggy, LOL] , Yee Wei and Ah Chok Abdullah [matik la apek ni kalau baca..] semua dah tukar kerja accept apek!Even stres keje still lg we can celebrate bday sume org everytime, rasa spi sekarang ada lagi kot?Selalu gelak2 and istilah "telur rebus", "telur goreng" selalu ada, bila one of them [depa ni execs] kena beban kerja melambak2..

2. Kedai akak jual nasik campur - ayam goreng rempah dia..pergh..hari2 ai makan sampai Kak Zaihan, Kak Dayang semua dh immune dah..x jemu2..

3. Kedai akak jual nasik ayam-ni kedai sebelah sebab kalau hari jumaat akan jual nasi campur tu tutup so kea la beli nasik ayam, even nasik ayam pon ai still mintak sambal belacan dia yg mabeles and papadom lebih!

4. Kedai mamak sebelah - ini port brekpes pagi hari Sabtu selamber kol 10 baru masuk..sekarang pon pas ai blah pandai lak hari Sabtu nak kasik cuti kann?

5. Akak jual nasik lemak depan pejabat pos- ha ni pon sambal n rendang ayam dia..perghh nikmat la!Dulu pakai kereta je akak ni..sekang dah ada lori okeh..akak ni kena dtg kol 8 kalau ko dtg 8.30 hujung2 je tinggal nasik dia

6. Tiket wayang free- mmg sepanjang 2 thn ai keje sekali pon tiket wayang x pernah beli, Kak Zaihan lagi worst, harga tiket pon x pernah tahu, nama je account exec..haha!

7. Last but not least- boleh x nak cakap rindu nak buat keje2 accounting and payment balik?Kak Peggy cakap dulu sebelum dia resign..meh la keje balik sana..boleh..janji gaji nak lebih dari keje sekarang?Ada brani?

Buyui

Tuesday, January 25, 2011

Kamasutralap

Kompem lepas ni sape2 google kamasutra akan kuarlah entry ini..pasti anda hampa kan?hahaha!ini bukan kamasutra tu la, ini dinamakan kamasutralap yakni kedudukan/posisi bg pengguna lappy yang tegar seperti adikku [dan kakaknya juaaa] selain dr pemetik camera yang tegar.

So which one is ur position..telek2

Sumber: Dari google reader la!

Buyui

Sapa x nak amik sape ni?

Cerita hari ini bersama Mrs MM pasal mesin makan, sebab MIL dia keje paksa makan sdgkan dia husband and wife nak diet , to keep healthy life, so i syorkan bagi je ai as "mesin makan" on 24 jam, x kan overload, until matik sebab obese!haha!

But she can't write this because she's too busy and busy body today [busy body pasal pasah dah break up ngn jejai?] so ai pun cakap :

Me: Ye la i pon ada keje..so malas nak buat, nape la kita ni under research field?apesal KITA X AMIK MEDIC DULU?

MM:Err, sebab MEDIC X NAK AMIK KITA?

Kannnn?

Buyui

Sunday, January 23, 2011

pesanan untuk diri sendiri supaya x jadi blog sampah

zaman2 dulu kan, org tulis diari, then sorok la kat satu tempat rahsia, then adik jumpa curi baca, then kantoi then gaduh sebab adik baca dairikita?kan?mudah kan?simple kan?sweet kan bila igt2 balik adik baca kita g dating ngn budak sekolah sebelah kenal masa naik bas pergi tusyen..tetttttttttt contoh ok contohhhh!!ai 1. x ada diari 2. x de kenal2 bf/pakwe/balak [ee rempit gile bunyik] masa pergi tusyen dulu

then zaman sekarang, x main dah tulis2 diari mcm tu, semua nak curah rasa dalam blog, siap sape ada buat vlog lg sekarang ni, semua nak pukul canang curah rasa happy bahagia kepada org yang kenal/x kenal kita kan?

then sape yang rajin mcm2 gampang korg sumbat dalam blog mcm rasa lalang belakang rumah sebulan x potong!silap2 ada ular kan?

tapi...bila ditegur "semaklah blog ko" "ape kaler mcm ni sakit mata aku dowh" "ko ni ape merepek ni?meroyan ke?" then mesti kita melenting including me, then cakap "blog aku , suka ati aku lah"kan????

but one of my friend remind me something, "sampai bila u nk blogging?umo 50, 60?then masa tu nak citer pasal ape?" ye x tak ye kan?nanti tua ganyut nak lagi ke blogging hah?nak lagi ke tua2 masa tu keje nak ngata org?nak lg ke masa tu nak tayang harta, rumah ade ape, tv baru beli?ye lah kot masa tu kaya dah kot sebab dah jd femes blogger la katakan...berpuluh thn blogging ni..x kan x femes lg kotttt???

then ai decide la sekali sekala nak jugak la memblog ni dalam cara isi yang berisi..bukan content kosong, yang paling haru content sampah ye...tak ape lah...x de income pon sebab x femes sebab x de org masuk baca pon , yang penting ai x la lapar duit sampai paksa org drop komen, jadik follower, paling best "TOLONG, TOLONGLAHHHH KLIK KT IKLAN NI..TOLONGLAHHH" ok korang sangkak kowt...suka korang la, tapi ai nak ingatkan diri ai sendiri try not to be blogger lapar duit and try make my contents not as rubbish for future, tapi x la mcm ilmiah spi dah boleh refer as bahan bacaan ilmiah pulak, haru tu!

sorry to sape terasa, pahit kan nak telan keji org ramai, tp kita mestilah nak jadi insan yang sempurna kan..kot ye tamak...jangan la spi org nampak..karang kena bayar cukai nak?hahahaha!

Buyui

sapa kata x kena bayar cukai...ape2 pn kena duit ok?

x nampak sgt eh?sorry la..mmg buto IT, so sila klik for larger view, sapa x nampak......................................hmmm.......

Selamat tidak femes blogger...:P

Buyui

Muka cap LV and Gucci

sebelum ke intisari blog hari ini,pesanan untuk penaja:
"Nok, terima kasih memperkenalkan mak kepada Google Reader ni, mmg worth it!Syiok abesss "
Ok ini intisari blog harini bertajuk "Ko ada muka LV n Gucci?"

Berminat nak gerudi muka?kalau x takut dosa silakan...

Sumber: Di sini ya!

Buyui

Friday, January 21, 2011

tak terlambat lg kot?

Salahkan KD, kalau x dah leh publish awal2 haritu...eh2!tetb..haha!

1. Was 2010 a good year for you?
indeed yesszaa, tp kalau nak kata toooo good x la sgt...but most of my target dpt thn 2010 ni.

2. What was your favorite moment of the year?
lets see, emm... dpt capai target vacation sethn sekali kot?so Beijing ok aku dh pergi, so 2011 tempat lain lak.

3. What did you do in 2010 that you’d never done before?
-dpt keje tetap

-drive tempat tak pernah aku pergi , jln x reti sorg2 je!

-dh reti bwk kete manual and auto both![yes!ni great achievements of myself!]

4. What was your least favorite moment(s) of the year?
– kena tinggal sorg2 berdikari dkt tempat ai x pernah expect di mana segala keperluan asas [asas bg aku la kaki jimba ni] x ade!

5. What are your plans for 2011?
- nak kuar x nak duduk dgn senget dah..enuff is enuff![ye aku dh berjaya!]

6. What countries did you visit?
-China la, and this list akan bertambah nanti, insya allah [bukan menunjuk ni mmg impian aku, jgn nk sibuk!]

7. What date in 2010 will remain etched in your memory?
– 23/2 /2010 my bday and hari ni jugak aku kena lapor diri and survive sorg2 kt sini..betapa hazabnya tp aku dh berjaya lalui..ko ada si dengki ngn aku sgt tu?ko ada?ohh ko x...sebab ko mmg idup keje sume sng..x pernah rasa susah...pon nak dengkikan aku lagi kan?*sori bit emo , tsk tsk

8. What was your biggest achievement of the year?
– dapat keje tetap mcm bapak aku nak, setelah 5 thn aku tgk je kawan2 aku dh hidup sng ada harta semua..hmpphh!

9. What was your biggest failure?
– takde publish satu paper/proposal pon lg, ini penting ye sbg GRO [LOL]

10. Did you suffer any illness or injury?
– alhamdulillah spi sakit teruk tu x la, tp spi2 je tempat br dl, kena demam teruk 3 hari MC sbb x leh bgn..n yess sorg2 sape pon x tau

11. What was the best thing you bought?
– err... boleh cakap x telefon??ok la...benda2 lain umah ke, kete ke, x mampoooo..aku kan boros.....mana ada fikir masa depan ni..

12. Whose behaviour made you appalled and depressed?
– ada la few ppl..mmg kalau sebut abes!

13. Where did most of your money go?
-fyi, duit aku alhamdulillah sejak aku perabih utk berjimba [like terbang 45 kali g kl, jimba wif friends, n vacation] x pernah susut, siap org hutang aku lg ada...so alhamdulillah dgn rezeki yg ada..alhamdulillah!

14. What did you get really really really excited about?
-sexcited la..ohh boleh tgk gossip girl season br la!Nate Archibald..haha!

15. What songs will always remind you of 2010?
-airplane-Hayley Williams

16. Compared to this time last year are you:

a) Fatter or thinner? entah?ada aku kisah di kala org lain obses ngn berat?

b) Happier or sadder? stress lagi banyakkkkk

c) Richer or poorer? ok2 je...x kaya x miskin...x lagi la kena makan megi or kena puasa..alhamdulillah

17. What do you wish you’d done more of?
-basuh CLK tu kot..berkerak dah aku tgk

18. What do you wish you’d done less of?
-emm...setkt ni sy berpuas hati dgn apa yg ada...x de la kot

19. How did u spent your Christmas?
-balik San Prancisco , spent time wif abah

20. Which LJ/MySpace users did you meet for the first time?

akaun my space pon ai dh lupa ..haha!

21. Did you fall in love in 2010?
-ape ni?mana ade!hurghh...

22. Did anyone close to you give birth?
-emm..x ade

23. Did anyone close to you die?
-x

24. How many one night stands?

-rahsia dlm kelambu mana leh citer...hahahahaha!

25. What was your favourite TV show?
– gossip girl [dah katam!]

-desperate housewives

-ugly betty [ok dh katam!]

-grey's anatomy

-ANTM

26. Do you hate anyone now that you didn’t hate this time last year?
no, sebab manusia tu ai dh hate since 2009..haha!

27. What was/were the best books you read?
byk je baca buku, tp the best x jumpa lagi

28. What was your greatest musical discovery?
– x berapa nak selam2 dalam2 sgt, just dengar, tp kan lagu kerispatih tu awat spi ke la ni asek dok ulang2 tanpa jemu ni?haish!

29. What did you want and get?
– BB?

30. What did you want and not get?
– iphone , DSLR

31. What was your favourite film this year?
– Harry Potter tetap.....

-Sex and The City 2 tgk ngn Mr I [ngn sape lg tahhh] spi gelak2 x hengat pedulik je org lain

32. What did you do on your birthday and how old were you?
29th birthday – pagi buta naik flight trn kt middle of nowhere as strangers..tanya je sape2 , mmg totally stranger!then tumpang umh kawan adik [fisrt time aku mmg x kenal] called car for rent [jumpa stranger lg] drive tgk tempat baru hanya berpandukan tanya2 org je...ada org pernah buat mcm ni as fompuan?ye!ai memperjudikan naseb!mmg tawakkal habes..cogankata ai masa tu, "terpaksa!"

33. What one thing would have made your year more satisfying?
tukar environment maybe?

34. How would you describe your personal fashion concept in 2010?
-ai berjaya mentidakcornheadkan tudung syria tu!lalalalalala!

35. What kept you sane?
family-sbb diaorg ai jd tabah gile di middle of nowhere

36. Which celebrity did you fancy the most?
- tiru artis ke?ohh tak..artis tu tiru aku..hahaha!

37. Which political issue stirred you the most?
-ada aku kisah?

38. Who did you miss?
-my old life!

39. Did you treat somebody badly in 2010
-entah rmi kot tanpa aku sedar..:(

40. Did somebody treat you badly in 2010?
-x nampak aku bebel td?lg mau tanya?

41. Tell us a valuable life lesson you learned this year?
-jgn percaya org even dh kawan lama

42. Quote a song lyric that sums up your year…
-aku jarang nak relate2 lagu sgt


p/s:mcm campur je kisah 2011, tp lantaklah

Buyui

dua cerita hari ini

harini ada 2 citer lawak, satu cerita di pagi hari, satu lg cerita di petang hari, kena gelak2 la lately ni sbb byk masalah nak pikir, nak pindah umah byk pki duit la...dah nak masuk umh sape nak angkut brg la [kalau kt kl x pe la senang aku upah je] , dh nak masuk umh bocor lak..mana nk carik plumber ni?[cakap dh kalau kt kl mmg sng aku bukak je yellow pages ke bersepah je iklan sana sini tepi jalan...durh...ai nak balik kl la...bila ni?eh!x balik kl balik tempat maju dalam segala keperluan asas [asas pd aku la] boleh x?]

ok lets cerita pasal hari ni;

1. cerita di pagi hari:

Today ai breakfast wif adik , abah semua kat tempat roti canai kuah terangkat kebabom [ai la bg nama ni] sorry damba pon x amik punya x thn tgk kemarbelesannya..then adik ai [alah minah camwhore tulah] cerita la pasal citer lawak pak uda n mak uda [aunty uncle pada tunang adik aku tu, si montek] , pak uda mak uda ni nice, baik je..n lawaklah..

so diaorg ni pindah umah , duduk kuarters guru sbb mak uda ni chegu, n nk dkt skolah dia ngn anak dia depa dok la kuarters ni..ngikut kata adik ai kena masuk hutan bagai dulu, reason depa duduk situ so anak dia sng nak ke sekolah and nak elak anak dia ponteng sekolah kalau duduk kt bandar, n maybe insiden korek2 cium mcm JA citer tu dpt dielakkan..LOL!tp bagus gak reason tu kan??

so nak jadik citer, pak uda ni one night eh ke one morning sebab kol 3 pagi ketuk2 la betulkan helikopter mainan anak dia tu..so bunyik la org ketuk2 spi jiran2 dengar...korang tak kompius ke bunyik ape ni ketuk2 tgh2 pagi kan???lama lak tu...

so esoknya depa ni nak tau pergilah gigih tanya jiran2 lain termasuklah pak uda ni, tapi masalahnya pak uda ni tak ingat langsung dia ngetuk2 mlm td, so depa jiran ni saspek ade kuasa makhluk halus la telah bertandang mungkin buat party mlm tu kot?

Malam keduanya pak uda ni jd pomen helikopter ni lagi ditambah pulak dgn mak uda g sidai telekung semayang pagi2 buto tu..hahahaha!so kalau dh dok flet tu org sidai telekung malam2 kat balkoni so nampak cam kain putih melayang2 la ye x?ape lggg...kuat la saspek jiran ni....ada makhluk tlh bermaharajalela di situ!x leh blah SIAP PANGGIL BOMOH TU!!hahahahaha!dah mai bomoh2 sume barulah pak uda perasan dialah yg "makhluk" tu..LOL..tp x kan nk ngaku lak kannn?hahahahaha!adoii la....

2. cerita lawak di petang hari:

"B. Kawan Shma bg nama B utk kutu"

KALAU KORANG DAPAT NAMA NI MESTI LA PIKIR KAWAN KAK SHMA NI BELA KUTU, PASTU BG NAMA BUYUI KAN???

Sentap ke nak gelak?Baik kalau nama lain aku gelak la guling2..ni nama sendiri?ok sentap!

Ai pon reply la:

"KECIK HATI OK, SHMA X MEMPERTAHANKAN B!KALAU NAMA KUCING AKU TIME LAGI, NI NAMA KUTU"

Mmg mati2 la aku igt kawan dia bela kutu [kot sbg haiwan peliharaan eksotik ke kawan dia marah kutu dia banyak sgt so mcm bg nickname la" Yg penting...aku sentap ok..!!Hina gile.kutu kan binatang parasit..hina okeh?

Sekali dia reply lagi...kali ni aku mula la paham sbb dia mention pasal bg duit bulan 2 la..ape la....

La!!!!Kutu duit tu ke?Duit kut tu..

Rupanya Kak Shma nak tulis msg mula2 tu mcm ni:

"B, KAWAN SHMA TAK LETAK NAMA B KAT KUTU DIA"

Baik...ko mmg sengal la Shma!

Buyui

Wednesday, January 19, 2011

game...best..lawak-lawak!

tadi ai explore backup folder sebelum reformat lappy ni haritu, sekali ada lagi org ni simpankan game2 lama..ai pun x pernah lagi explore..so mmg la banyakkkkkkk game....oh best gila!

mula2 ai main la game who wants to be a millionaire...mmg mcm feeling ko ni budak yang dalam slumdog millionaire tu..haha!tapi....ai lagi bijak...pakai la google..gigih ni taip soalan dia..hasilnya...kalau x menang mmg la google tipu kan..haha!

pastu ai carik lagi..adalah folder name dia game cabut gigi..ohh cabut gigi org utan pulak..ko mampu?haha!

tapi plg best ni la...korg ada main game sambil gelak2 suka?ada?..ha aku ada...LOL!nama game dia GAME GORENG IKAN...so korang kena la selamatkan ikan2 emas ni dari ditangkap oleh roomate ko yg jahat ni..dia akan seluk ikan dalam balang, then humban dalam kuali...kena la cepat tangkap ikan tu, kalau x sama ada ikan tu panas gila tgn korg terbakar panas...or hangus. pastu burung burung makan...LOL..mula2 sekor2 je dia humban..lama2 berekor2 mampus nak tangkap!yg syoknya tu siap ada suara ikan "help me...save me..i am melting "[bila dia kena campak dalam kuali] part suara2 ikan ni aku x leh blah ni!hahahaha!pastu kalau korang berjaya tangkap or selamatkan dia..dia akan cakap "thank you" LOL!

yang aku x paham tu apesal nak goreng IKAN EMAS???:: ni la game dia..tu budak jahat nak goreng ikan tu, patut tangkap je lah goreng dia kan?::
:: ni tgn korg..bila ikan kena campak kat kuali tu cepat2 catch!still lagi aku x paham..nape ikan emas??:::: ni la tgn budak jahat tu..beriya kan dia menyeluk, ape dia ni x de hiburan lain ke nk cekup ikan aku pastu nak goreng?hoi!tu ikan emas la org x buat goreng::
:: kalau bila dah game over so ikan emas tu kecewa la korg x dapat selamatkan dia..hahaha!::

p/s:pasni game pukul nyamuk lak, terasa mcm balik kpg atuk nenek nyamuk banyak kena bunuh!ala pasang je la ubat nyamuk

Buyui




tak seksi..baik..sy akur..

BERPIJAK DI BUMI NYATA...Miera tak anggap penampilannya terlalu ‘seksi’.

Ini metro yang tulis ye...baiklah!

Ini pelakon baru nama Miera Liyana..ai pon x kenal..but i loike the statement and the pic..tersgtlah ada "kimianya" ye..ohh ai lupa..sexy itu subjective...ok...

PROFIL

NAMA: Miera Leyana Kasmi
PANGGILAN KOMERSIAL: Miera Leyana
TARIKH LAHIR: 28 Ogos 1993
USIA: 18 tahun
TEMPAT LAHIR: Johor Bahru
KARIER: Pelakon dan model
KELUARGA: Anak kedua daripada tiga beradik
HOBI: Membeli-belah, berenang dan menari
CITA-CITA: Ahli perniagaan
DRAMA: Antaranya Luna Fantasiku, Ceria- Ceria Cikgu Rubina, Kecuali Cintamu, Apa Itu Cinta, Ada Ubi Ada Batas, Kamelia Katrina, Aalia, Sejambak Bukan Serumpun dan Nana Naruto
FILEM: Apokalips (arahan Mamat Khalid)

Buyui

appreciate ur life!

setiap diri kita sejak roh ditiupkan lagi oleh tuhan, kita mempunyai hak dan tanggungjawab terhadap diri kita sendiri.

Sebagai contohnya : kita kena jaga diri kita sendiri, sebab tu kita berhak marah kalau ada pihak lain yang sanggup buat benda yang x suka pada diri kita. Dalam konteks ini jika org membaling najis pada kita..marah kan?sape suka?marah lah!sbb najis busuk kotor yucks and sucks! contoh lain, org cakap "ko ni buruk la!" marah x?marah kan?even maybe tu betul tapi marahlah jugak..manusia sume suka puji-pujian..itu kita x boleh nafikan...tgk je lah reality tv..pas nyanyi macam2 kena kutuk, pastu meleleh air mata penyanyi tu, tu sbb tahan marah and malu la..gile malu org kutuk2 ko depan berhebu2 manusia live pulak tu!

Dalam contoh lain, kita berhak juga ke atas diri kita sendiri to appreciate our life in our own way..kan?Life is short so enjoy it!So buat la anything yang membahagiakan diri sendiri asalkan x melanggar hukum,only u responsible to ur own life!Tapi kita mesti ingat juga semua risiko yang terpaksa ditanggung, macam once broke consider sold!Let's say, kalau pompuan ,dia shopaholic, it's her way to enjoy her life, dia rasa puas shopping je kerjanya, so the risk dia terpaksa tanggung ialah dia kena berhutang sana sini la...so ini actually penyakit x elok la, tapi ape hak kita nak mengata cara hidup dia mcm tu?kita x de hak langsung okeh..melainkan maybe kita syg dia..boleh la hantar dia pergi kaunseling kot?

Macam ai...adik ai si apalan tu, suke bergaya, kereta mesti lebih hebat, cantek, then baju sana sini mahal, makan kena sedap , rumah kena cantek complete, sofa nak pure leather..kalau mulut longkang mesti dah cakap "eleh, berhutang la tu!" x pun "tu gaji berapa je tu, gaya mcm org kaya duit mana pakai?" x pun "aik kerja x spi dua thn dah pki kereta besar rumah besar" well, sbg kakak yg seperut dgn dia, sikit sedetik pun ai x terpikir nak cakap mcm tu, bukan sebab dia adik ai...sebab... HE'S A HUMAN BEING..so dia ada hak terhadap life dia sendiri, maybe tu cara dia puaskan hati dia..so lantak dia lah...berani buat berani tanggung, kalau kereta dia lambat bayar bulan tu cthnya kan [tp dia x pernah bayar lewat siap awal sebulan lg!] dia kena hadap la risiko kena tarik ke ape..janji jgn kacau kita sudeh...[yess ai sll cakap mcm ni setiap kali abah bebel dia boros!]ITU HIDUP DIA SO ITU HAK DIA!

Macam kisah ai pulak, ai dari hari tu dah cakap i love travelling, tapi cara ai nak travel sana sini macam mana?well, cara simple ko simpan la duit ko....x perlu ai cakap bape ai simpan sebulan, yang penting ai boleh lg kasik abah tiap2 bulan, dan x pernah makan megi lagi sebab nak ikat perut..x caya ask RJ hari2 dia makan dgn ai...then maybe ade mulut otak longkang akan cakap aik..cukup ke ngn gaji x seberapa tu nak travel..well, be smart and jangan lupa ai dh mention tadi, ALL AT UR OWN RISK!berani buat berani tanggung

So pada uols di luar sana ai nasihatkan, appreciate ur life, buat la ape yang uols suke [macam jahit manik..beli la manik..LOL *gurau] asalkan x melanggar hukum dan x menyakitkan hati orang lain, hati sesama manusia ni la lagi penting nak kena jaga takut di akhirat nanti nak carik org tu nak mintak maaf bukan senang ye?tapi sebab kita ada otak kan..SEBELUM BUAT SESUATU KENALAH FIKIR DULU BURUK BAIKNYA..samalah konsep dgn nak bercakap kena la fikir dulu, bukan main ikit sedap mulut je nak bercakap, bergurau pun ada batas kan?[tetb teringt Mr I cakap kawan2 dia sekarang ni bergurau x de batas..eh aku pun dh kena je rasa ni Mr I!]

Sorry pic for today x de, malas nak godek2 x de mood lak nak mencarik

P/S:tapi harini hari rabu??

Buyui

Tuesday, January 18, 2011

menarek, tertarek

ini mmg tertarek menarek la....nak2 muka si LJ cumel lak ai tgk..tp ai x minat la dia...ai amik ni dr blog serious [ape ke hal hari ni keje aku nak mengorek org punya blog je ni?ye..x de idea kot..hehe

enjoy ya!

tajuk:ape akan jadi kalau twillight dimelayukan

:: click for larger view::

dulu zaman blaja ada gak depa cakap ASIA nak buat Lord Of The Ring..ye ke?

Buyui

ada apa dengan status tu?

good morning..today is tuesday , so as for me and Mrs MM tuesday is our TUESBADAY, maybe that is only our feeling je kot, mula2 dulu ai pun x terasa, then bila Mrs MM mention terpikir pulak, and co incidence macam natural lak bad feeling, rasa x best, rasa mandom je bila hari selasa, dunno why!

then ai nak satu entry ni from blog.ariff pasal relationship on facebook, kebetulan ai dengar cerita dari seorang kawan ai semlm, dia mengeluh pasal nak ltk status relationship pun boleh jadi punca bergaduh!

QOTD dr blog itu: Sekarang ni Facebook dah jadi semacam kayu ukur relationship orang pulak padahal benda relationship ni personal, kalau tak mention pun takpe.

Kan??

ala ke benda ni?pasal tu pun nak kecoh, sng cerita la... ada setgh org tu kalau ltk in a relationship pun x semestinya relationship dia bahagia..kalau bf dia nak main kayu sepuloh pun kalau dasar buaya jembalang tembaga pun , ltk la status ape pon tetapppp gatai B!@#$ gak kan? so ltk it's compilcated pon sama je...

pendek cerita hanya anda berhak ke atas diri anda sendiri , nak canang satu dunia ko ada bf, ke laki ke tunang ke suka hati la ko nak reveal mcm mana, x kan la kerana status yg sape2 saje tau password facebook ko yang boleh klik anytime tu boleh ubah relationship korang di alam nyata, remember facebook doesn't mean anything, it's just one of community network jeh....baik la kot kadang2 fikir kita balik pada masa2 dulu2, zaman x de facebook di mana petang2 makcik2 bersidai depan rumah ngumpat sana sini, dr sekarang ni rasa2 sikit sgt kowt makcik2 sembang ptg2 , pakcik2 balik kerja main2 ngn anak2, sume la ni pakat hadap pc on facebook!kan?

so dekat blog.ariff ni reveal about this relationship status ni, so uols boleh pergi baca lah, x kan ai lak nak plagiat ape dia tulis kan..tu x de etika tu..hehe!

Pic of the day:
::ko ada makan dlm nyiru cmni?restaurant ni pon dah totop..x laku kowt..tapi makanan dia not bad ah..syg dah tutup lak::

Buyui

Monday, January 17, 2011

sewel la minah ni

harini we talk about satu lagi penyakit mudarat yakni SEWEL!semlm obsesi kan?ok dari ai buang masa google pasal maksud sewel lepas tu google pun sama sewel bagi makna yang sewel, baik ai bagi maksud ikut pahaman ai sendiri je...

sewel pada ai bermaksud gila [x la sampai kena diagnose dgn doctor la lagi] , pale otak lu x betul , sampai ape ko buat membuatkan org sekitar ko tergelak dan akan hampir2 boleh menjadik sewel mcm ko jugak

contohnya ye....sebuah kisah, kawan seofis pada kawan ai ni, ai pun tatau nama ape...tapi ai panggil dia Kuku Kaki or KK bila kawan ai ni cerita pasal kesewellan dia...

Mcm mana boleh wujud nama KK tu?ha..sebab.....di ofis dia ni boleh tak dia p potong KUKU KAKI dia sendiri depan colleague?Uols ada buat?Habes kuat potong kuku jari tgn je kan..or gigit kuku jari tgn je kan???Kuku jari kaki sedap x gigit?Ha!kalau buat jugak mmg sewel la!hahahaha!

Then harini ade lagi bukti menunjukkan dia sewel..si KK ni cakap kalau dia free kat office...she can bring MESIN JAHIT YANG KECIK TU, menjahit kat office?Normal ye bawak mesin jahit menjahit kat office?Ok aku la sewel tu bawak x bawak mesin jahit kt office...mesin tebu x nak bawak?kalau2 dahaga leh la buat air tebu..ko ada?mampu?

Lepas tu ada lagi, maybe sekarang tgh berlangsung la kat office kawan ai tu acara belajar cakap Spanish, [update:sekarang dia tgh nyanyi lg Spanish pulak ] kuat2 okeh..sampai semua org dengar..bila ditanya kenapa dia belajar kot2 la kan feeling verangan nak jadik pelakon telenovela ke, touris guide ke, nak p Spain ke nanti senang x sesat ke...rupanya dia cakap sebab nanti SENANG NAK TGK DORA THE EXPLORER...*sebelum aku sewel baik aku pitam dulu [eh Dora tu bahasa Spanish ke?malas nk google anggap je minah ni sewel]

So ai saspek minah ni maybe dia ni kena buatan org kot?

Pic of the day::: sebut pasal KK teringat pic ini, tp ni kt Kundasang, i bet sape p Kundasang mesti nk snap pic ni kan?Lol::

Buyui


Sunday, January 16, 2011

kenangan mengusik jiwa jantung hatiku *puke

nampak tweet ni dari ummi si tasneem n haseena.. hehe!

RT @: @ I think somewhere along the blood vessels to the *heart(not aorta.another one,cant recall d name, hate physiology :P)

terus teringt gambar ni! jantung manusia..dulu hazab spi ke U nak hapal menatang ni...chegu Bio ai ajar "igt ada 4 main doors, masuk ni masuk tu, mana darah oxygen , mana carbon monoxide kuar...eh!tu ekzos kete..hahahahaha!pitamla ..adik2 semua [ye ai tahu readers ai rmi teenagers amik SPM~apesal tah depa suke baca..ade panduan macam mana nak pakai pad ke?oppss!] sila jangan suka Justin Bibir boleh x? ikut panduan jantung ni..mau merana la result korang..

*kenangan zaman U masa malas belajar dulu nama je ambik Bio Medic konon gempak la sangat...belaja beriya amik Fisiologi ni..ko mampu fisiologi ni study of drugs ok..so besides anatomy ko kena belaja paham mechanism dia so bila masuk drug/ubat tu ko tau la camne dia jalan dalam badan ko camtu lah lebih kurang..wah!!bunyik cam terel...padahal aku beriya ambik advance fisio tu pon sebab ai gile suke dekat Dr R!huahuahua..MM leh x ko tlg cakap kt Dr R aku kem salammmm???*pitam

hasilnya?emm lepas la jugak advance fisiol tu yang kasik pale otak aku biol...advance patho [ni pulak study of organ ko yg rosak..so ko korek la paru2 apesal ko hitam legam...ooo sebab rokok...] so kalau pergi muzium dia sedikit gelik la.....sbb tu la kita PERGI MUZIUM NEGARA TGK PAMERAN HANTU lagi bagus..kan kawan2 happening malas belaja sesi 2000 sumeee??*dah2 jgn x ngaku..lempang kang...haha!

p/s:KD mesti pandai jawab ni, ape dia KD jawapannya besides aorta?

Buyui

we are happy family

wah!!dah besar anak depa ni..masa aunty jumpa korg masa tu besar tapak tgn je kan...hahaha!

bapak:ok la muka bapak ..naaa... x minat! [*eceh]

anak2:: dah besar2 dah...kaler rambut lawa lak aku tgk...ni betol ke hightlight ni?

mak:maintain ok!maintain!kalau korg tgk thn 1998 muka dia..sama je mcm 2011 ni , still posh!yeah!

p/s: source:E!online

Buyui

Obsesi

today ai nak bercerita pasal obsessi..yes...obsessi...ai cuba la carik ape maksud obsesi ni dalam kamus dewan x pulak jumpa..google2 sekalik dapat ni

Bingung nih, yang jadi obsesi tuh bagian mananya?

karena yang namanya obsesi itu kan perasaan ingin memiliki yang berlebihan. Kamo cinta, yah rasanya tiap ketemu dia perut jadi mules2 ga puguh,

mules2 ga puguh apo ko bondo pulak eh?ni melalut lak ni..google2..mmg tah hape2 tah..merepek2 je.. so ai cuba pulak in english word obsession, adalah jumpa!bahasa melayu ni suka2 dia je obsesi..mano ado pon!

the domination of one's thoughts or feelings by a persistent idea, image, desire, etc.

nak citer ape ni kan sbnrnya, cmni dari meaning dia pon kan [sila refer meaning in engish tu, kalau yg fisrt tu dah melalut2] sng cakap obsesi ni mcm keberiyaan seseorang ni terhadap sesuatu...gila obses kita panggil,

contohnya obses dgn diri sendiri [iye..ramai ye sekarang ni..tp bagus..tu menghargai ciptaan tuhan..ko burok pon ko rasa ko la ratu..ok..good!] or obses dgn artis..remember lagu Mariah Carey yang peminat dia obses spi last2 kena langgar bas tu?[dok nyanyi2 lak aku lg ni sekarang] , obses dgn binatang2 [igt x CSI Grissom tu bela bela binatang2 kt office dia?] , obses dgn broadband? [ha aku lah tu..haha!] dan byk lg, sama ada kita sedar atau tidak ..kita mmg obses ye..

Obses dgn pasangan masing2 pon adeee jugakkk.....cthnya kan..obses dgn boyfriend sebab... boyfriend dia hensem, boyfriend dia kaya, boyfriend dia artis, boyfriend dia pemain bola tetb menang selama ni org kenal pon x [cth ye...cth...tapi kalau baca sebelum bf dia terkenal pon mcm obses jeee dgn bf dia, uols rase?ke aku bau2 jeles ni..eh x..!] so, cara nak tunjuk2 camne, ohh pki la FB tayang la bf, x cukup lg..baik.... blog ada.....ha..ceritalah dua hari tiga malam non stop...muntah org nak baca..kann?tu la obses di zaman moden ye..x main dah gambar lekat dinding penuh mcm dulu2 lekat poster Budak Kacamata kat dinding bilik..x de dah...kenapa ai cakap boyfriend je?sebab..setkt ni ai x jumpa la lagik lelaki canang girlfriend sana sini seghairah perempuan..maybe ada , tapi maybe lelaki jenis senyap mcm vc Mariah Carey tu, or lelaki lebih cenderung kepada obses kepada pasangan geiboi dia so dia x leh pukul canang kalau x teruk kena kecam macam Azwan Ismail, kan?Lesbo pun ada vangga pukul canang pasangan masing2..sebab ape?yeee...sebab dia perempuan......mmg naluri wanita suka2 canang2 kot..tapi...dia pandai la cover..BFF kunun..kununlah...


Kalau canang suami yang sah x pe ye..if i think u are too much expose obsesi tu ai delete je, tapi..commonlah bf je kot..?tunang pun belum...silap2 laki tu mintak tangguh, sok2 lusa kot2 x de jodoh ko nak delete ke blog ko yg serata alam muka jantan tu je?plslah!grow up!


Pic of the day: :: spontaneous terjah to Genting awal tahun hari tu wif mereka n Kak Shma [tukang ambik gambar] beserta Dato' [tiada dalam gambar]::

p/s:sape makan cili dia kena pijar lidah

Buyui

Saturday, January 15, 2011

what will happen in future?

harini mmg ai x de keje la sangat..Kak Shima cakap aku meroyan...cis!bosan dowh..so seharian ni selain makan, tgk tv cm hape je x de citer n bloghop dr siang tadik

Then ai masuk satu blog ni, the writers cakap dia berazam nak jadikan moment2 bersama family or rakan2 begitu valuable even makan dia simple je..so we can seat together talk and eat je..BUKAN NYER DUDUK JE KAT SITU, HATI TAH KE MANA2 JARI SIBUK DENGAN HP, twitter n fb!n ai realized ... "eh!betollah!"

ok itu kalau org ada BB and iphone, kalau x de smartphone pon tgn uols still gedik kan tekan2 sms "Wei, kt ne?wt pe?bosan dowh makcik aku bebel2 ni tunjuk gelang baru dia, pakcik aku dok pong pang pasal tanah dia baru beli" kann???

ai sendiri pernah rasa annoying gile kalau kita dalam kelompok ramai2..tetb masa tu la ko nk cakap telefon...bukan telefon bunyik ok...dia sendiri dial nombor sape2 call....tau x sape..ye....abah ai sendirik!omg..nak marah x leh...ai tahu org mcm ni dia x reti nak get along people esp relatives dia..kawan2 ngn dia je boleh..haaa tu la abah!

so ai sedaya upaya kalau berada di kalangan org rmi x nak sms ke or doing something wif telephone unless time tu aku mmg bosan nak mampos...sorry i can't tell u bilakah masa itu..i hate that time!and i hate being around with the people...herghhh!!

ai tgh pikir ni zaman2 dolu, masa FB xde..twittter x de..masa tu friendster my space ada..tp x la org segila fb ni...kita boleh je kan hidup rukun damai?agaknya lepas benda2 ni sume x de..boleh ke kita wujudkan balik rukun damai tu?

p/s:pic of the day x de lg sbb ini entry harini yg KETIGA ~nampak sgt sangap

Buyui

sedekah

dalam tadik dok bloghop ai masuk la blog mama si peej.burhan ni, baca la one of the entry pasal mama dia pernah ternampak seorang buruh makan berlaukkan nasik, air panas dan garam..dan ape yang mama dia kesalkan dia x pulak menghulur duit utk makanan org tu keesokkan harinya

ai x pernah lg mengalami experience tgk org makan nasik lauk garam kecuali dalam bersamamu yang sah2 la lakonan semula kan?x kan lak cameraman dia main hendap2 lak masa org tu tgh makan logik la kan?

tapi ai and RJ sendiri kalau dia still ingat..first time kitaorg nampak makcik ni tua la..jalan pun bongkok2 dah...pakai x la compang camping..menunggu orang habes makan kt kedai ni. Apa yang ai terkejuit ni makcik ni akan ambik sisa2 org makan tu...kumpul2 dulu..so dia akan buat setiap kali org abes makan...sepanjang ai duudk situ la..then dia akan pergi beli air..igtkan dia nak makan dah.x jugak..lepas tu ai blah ai, RJ kasik la sikit sedekah..mmg sedih ni..ai x abes2 tanya "ish anak dia mana?org kebajikan tak tangkap ke?org kedai ni pun x halau lak?" ai pon tatau la kisah dia makan ke x sisa2 tu , ke propa je gimik ke..sebab setiap kali org balah mmg sume akan hulur kat dia..pikir2kan..

and hari lain pulak ada gak org mcm dia..ai rasa org sama..RJ cakap org lain..ye lah ai x cam sgt muka dia...but for socond time ai x kasik dah..entah nape x kasik lak kali ni...kesian tu kesian..tp ai pikir lain lak..kalau sorg bg 5 hengget..kalau sepuluh org sehari?x ke mak cik tu dah boleh makan sepuluh kotak kehepsi?so ai x kasik..

macam jugak kalau ai pergi kt mana2 org mintak sedekah..mmg la as amal jariah..tp hati ai x terdetik nak bagi ...kalau time nak bagi ai bagilah kalau x?adoo

terigt lak kisah ai nak beli yasin kt budak ni dulu, mula2 "kak nak beli yasin ni, berapa pun boleh" ai dah bagi seringgit "kak yasin ni 5 hengget" tu paksa belilah kannn?naseb baik sbb beli yasin..kalau x?ko nak aku bacakan yasin kat ko x budak?

p/s:tgn kanan beri tgn kiri x tau

Buyui

ahli The Beradiks

ok lah kali ni kita cerita sikit la pasal the beradiks...mcm rasa nak buat kumpulan The Jonas Brothers lak rasa..haha!

Ok, ai x banyak adik beradik mcm keretapi tu..hehe!So rumah ai x macam pakcik MJ depan rumah tu..punyalah meriah sampai aku rasa bingit telinga aku la weh...kalau anak2 dia nak balik..punyalah jerit2 babai...babai..babai...ehh babilah weh!opsss!mcm nak balik Iraq nak pi perang ni..padahal duduk sama daerah je pun..rumah pakcik MJ ni anak dia buatkan ada sebilik je..boley cmtu?LOL..so anak2 dia yang 10 org dh kawen tu duduk sama daerah so datang kejap2 je..kalau masa raya..x payah cakaplah...sampai adik aku p sound sbb main mercun kuat sangat..eh!ni nak citer pasal jiran ke pasal The Beradiks ni..selalu melencong tau!

Ok, no dua The Beradiks ni adik aku laki si angah, dia ni mulut longkang ko basuh dgn kloroks pon x jalan mana...kerja ape?x payah cakaplah..sape tau tu ape keje dia tau lah..yg penting...dia x jual dadah..ngn hayam..lol!
:: si apalan ::

Ok the last The Beradiks ni adik aku pompuan lak..ni lagilah belaja x abes2 ikut jejak langkat ai kot..keje extenddddd je..lol!si camwhore x hengat..nyampah aku!asek penuhkan memori card ai je..weh pergi beli sendiri la camera..cettt!!:: percayalah dia ada beribuuuu aksi mcm ni ke kiri dan ke kanan..pitam::

Ni lak new member of The Beradiks..official jadik member Mac thn ni..insya allah.. tapi sekarang ni pun dah ke hulu ke hilir dah ngekot ni..sbb utama dia boleh masuk group ni sebab satu dia ni kuat sebagai pemakan dan kuat menguap..lol!kalau dia x tanya pasal makann...dia akan menguap..bungoks!:: si monteks..gila sabotaj kan ai kasik dambar serabut serabai?::

today x de la pic of the day sbb dah ada pics di atas..Bye!

Buyui

Friday, January 14, 2011

not good!not good!

nak kata makan semut x pulak rasa buat semut tu jadikan ulam lately ni, tp kalau tertelan tu tatau la pulak kan?

tapi, thn baru ni ai perasan ai macam semakin pelupa la bday org..aiyohhh....teruk la!not good!not good!

tu la dl cakap sgt dgn Mr I selalu lupa..STML [short term memory lost] see?

pic of the day:::ni makanan favourite ai n abah, char hor fun..super delicious!!::

Buyui