Saturday, January 15, 2011

sedekah

dalam tadik dok bloghop ai masuk la blog mama si peej.burhan ni, baca la one of the entry pasal mama dia pernah ternampak seorang buruh makan berlaukkan nasik, air panas dan garam..dan ape yang mama dia kesalkan dia x pulak menghulur duit utk makanan org tu keesokkan harinya

ai x pernah lg mengalami experience tgk org makan nasik lauk garam kecuali dalam bersamamu yang sah2 la lakonan semula kan?x kan lak cameraman dia main hendap2 lak masa org tu tgh makan logik la kan?

tapi ai and RJ sendiri kalau dia still ingat..first time kitaorg nampak makcik ni tua la..jalan pun bongkok2 dah...pakai x la compang camping..menunggu orang habes makan kt kedai ni. Apa yang ai terkejuit ni makcik ni akan ambik sisa2 org makan tu...kumpul2 dulu..so dia akan buat setiap kali org abes makan...sepanjang ai duudk situ la..then dia akan pergi beli air..igtkan dia nak makan dah.x jugak..lepas tu ai blah ai, RJ kasik la sikit sedekah..mmg sedih ni..ai x abes2 tanya "ish anak dia mana?org kebajikan tak tangkap ke?org kedai ni pun x halau lak?" ai pon tatau la kisah dia makan ke x sisa2 tu , ke propa je gimik ke..sebab setiap kali org balah mmg sume akan hulur kat dia..pikir2kan..

and hari lain pulak ada gak org mcm dia..ai rasa org sama..RJ cakap org lain..ye lah ai x cam sgt muka dia...but for socond time ai x kasik dah..entah nape x kasik lak kali ni...kesian tu kesian..tp ai pikir lain lak..kalau sorg bg 5 hengget..kalau sepuluh org sehari?x ke mak cik tu dah boleh makan sepuluh kotak kehepsi?so ai x kasik..

macam jugak kalau ai pergi kt mana2 org mintak sedekah..mmg la as amal jariah..tp hati ai x terdetik nak bagi ...kalau time nak bagi ai bagilah kalau x?adoo

terigt lak kisah ai nak beli yasin kt budak ni dulu, mula2 "kak nak beli yasin ni, berapa pun boleh" ai dah bagi seringgit "kak yasin ni 5 hengget" tu paksa belilah kannn?naseb baik sbb beli yasin..kalau x?ko nak aku bacakan yasin kat ko x budak?

p/s:tgn kanan beri tgn kiri x tau

Buyui

3 comments:

jejaka anggun said...

dulu ada org jual yasin kat umah. abang ai bagi singgit. skalik lepas dia blah ada cop rm5. sian.

buyuiazliana said...

JA:cop kt yasin tu 5 hengget?ok la atleast budak tu ambik gak singgit tu, mcm kes ai ni..selg x bg 5 hengget tu selg tu dia x blah...tu dh x ikhlas kan ai nk bg?

MarriageForIdiots said...

here's a dollar, pls leave me alone ?
i pernah beli jeli sejuk, macam tiger balm, tahu? macam minyak kapak tapi dalam bentuk jeli, RM 10 kay..sebab kesian tgk the boy's eyes,like sedih sedih sayu like that..so kesian..kang i nangis situ jugak. So now everytime nmpk boy jual jual dari jauh, i tunduk tengok bawah je, husband i settlekan.."Takpe dik, terima kasih"