Wednesday, January 19, 2011

appreciate ur life!

setiap diri kita sejak roh ditiupkan lagi oleh tuhan, kita mempunyai hak dan tanggungjawab terhadap diri kita sendiri.

Sebagai contohnya : kita kena jaga diri kita sendiri, sebab tu kita berhak marah kalau ada pihak lain yang sanggup buat benda yang x suka pada diri kita. Dalam konteks ini jika org membaling najis pada kita..marah kan?sape suka?marah lah!sbb najis busuk kotor yucks and sucks! contoh lain, org cakap "ko ni buruk la!" marah x?marah kan?even maybe tu betul tapi marahlah jugak..manusia sume suka puji-pujian..itu kita x boleh nafikan...tgk je lah reality tv..pas nyanyi macam2 kena kutuk, pastu meleleh air mata penyanyi tu, tu sbb tahan marah and malu la..gile malu org kutuk2 ko depan berhebu2 manusia live pulak tu!

Dalam contoh lain, kita berhak juga ke atas diri kita sendiri to appreciate our life in our own way..kan?Life is short so enjoy it!So buat la anything yang membahagiakan diri sendiri asalkan x melanggar hukum,only u responsible to ur own life!Tapi kita mesti ingat juga semua risiko yang terpaksa ditanggung, macam once broke consider sold!Let's say, kalau pompuan ,dia shopaholic, it's her way to enjoy her life, dia rasa puas shopping je kerjanya, so the risk dia terpaksa tanggung ialah dia kena berhutang sana sini la...so ini actually penyakit x elok la, tapi ape hak kita nak mengata cara hidup dia mcm tu?kita x de hak langsung okeh..melainkan maybe kita syg dia..boleh la hantar dia pergi kaunseling kot?

Macam ai...adik ai si apalan tu, suke bergaya, kereta mesti lebih hebat, cantek, then baju sana sini mahal, makan kena sedap , rumah kena cantek complete, sofa nak pure leather..kalau mulut longkang mesti dah cakap "eleh, berhutang la tu!" x pun "tu gaji berapa je tu, gaya mcm org kaya duit mana pakai?" x pun "aik kerja x spi dua thn dah pki kereta besar rumah besar" well, sbg kakak yg seperut dgn dia, sikit sedetik pun ai x terpikir nak cakap mcm tu, bukan sebab dia adik ai...sebab... HE'S A HUMAN BEING..so dia ada hak terhadap life dia sendiri, maybe tu cara dia puaskan hati dia..so lantak dia lah...berani buat berani tanggung, kalau kereta dia lambat bayar bulan tu cthnya kan [tp dia x pernah bayar lewat siap awal sebulan lg!] dia kena hadap la risiko kena tarik ke ape..janji jgn kacau kita sudeh...[yess ai sll cakap mcm ni setiap kali abah bebel dia boros!]ITU HIDUP DIA SO ITU HAK DIA!

Macam kisah ai pulak, ai dari hari tu dah cakap i love travelling, tapi cara ai nak travel sana sini macam mana?well, cara simple ko simpan la duit ko....x perlu ai cakap bape ai simpan sebulan, yang penting ai boleh lg kasik abah tiap2 bulan, dan x pernah makan megi lagi sebab nak ikat perut..x caya ask RJ hari2 dia makan dgn ai...then maybe ade mulut otak longkang akan cakap aik..cukup ke ngn gaji x seberapa tu nak travel..well, be smart and jangan lupa ai dh mention tadi, ALL AT UR OWN RISK!berani buat berani tanggung

So pada uols di luar sana ai nasihatkan, appreciate ur life, buat la ape yang uols suke [macam jahit manik..beli la manik..LOL *gurau] asalkan x melanggar hukum dan x menyakitkan hati orang lain, hati sesama manusia ni la lagi penting nak kena jaga takut di akhirat nanti nak carik org tu nak mintak maaf bukan senang ye?tapi sebab kita ada otak kan..SEBELUM BUAT SESUATU KENALAH FIKIR DULU BURUK BAIKNYA..samalah konsep dgn nak bercakap kena la fikir dulu, bukan main ikit sedap mulut je nak bercakap, bergurau pun ada batas kan?[tetb teringt Mr I cakap kawan2 dia sekarang ni bergurau x de batas..eh aku pun dh kena je rasa ni Mr I!]

Sorry pic for today x de, malas nak godek2 x de mood lak nak mencarik

P/S:tapi harini hari rabu??

Buyui

6 comments:

MarriageForIdiots said...

yep, thats rite.
I work for travelling. and eating. :)

Anonymous said...

correction....not Kawan2...but kawan2 lama dia....yang dah seabad or menghampiri seabad yang gurau tak der batas. ingt tu license untuk bermulut puaka kah? tidak ye :)

buyuiazliana said...

MM:terigt plak eat, pray love :)

Anon-hey mr I!yes...i pon kena gak the same ppl....the Basyirah...remember?

Anonymous said...

yezza ...i remember the Basyirah of the Abad! isk...isk.....tak faham la org yg terlalu rasa perfect sgt ni. yg tak pandai nk jaga sensitiviti org lain. Note..not perasaan ye. as those people tht coundnt care a less bout other people sensitivity is definitely doesnt bother with other's feeling :)

FATIN MRAZ said...

naper ngn ari rabu erk..?

buyuiazliana said...

Anon: melayu mudah lupa

Fatin:kalau x selasa je bad day..ni ari rabu..pelik la..