Friday, May 27, 2011

review :Kougar ini bukan merepek ini kenyataan

*aritu aku baca ade blogger tu buat mcm ni..aku pun nak jugak kann?tp ternyata buroks!


aku awal2 cakap [korang pon tau kowt] aku ni ayat tunggang - langgang, belum kira lagi dgn typo bersepai sana sini so aku review buku ni pun ikut otak aku je, hope korang paham. Kalau nak review elok lentuk baik punya bahasa sila serahkan kepada sasterawan negara bukan aku.

buku ape ni nak cer citer cer citer cer citer: Kougar



anak sape ni pandai menggarap citer ni : nama dia shaz anak pak johar


mana aku kenal buku ni : sebab tukang garap buku ni si blogger terkenal [terkenal ke??] Jejaka Anngun, lps tu dr blog, tweet maybe FB [hahhh tro bbm pun dia ada jemput pergi launching [eh ade ke aku mandai ni?haha] dgn PWTC [tp sorry la beb ko tau kan aku duduk kt Texas?] awal2 dia dh canang buku dia nak release so disebabkan aku kenal dia tapi x pernah jumpa ok lah aku tlg la review pasal buku dia ni [untung2 ada la komisennya ya?]

kisah pasal ape ni: Kisha seorang wanita bujang umur 40 tahun, masih bergetah. Minat dekat Azril seorang child fish berumur 25 tahun. Ibunya nak suruh dia kawen dengan seorang duda kampung alim. Dalam pada tu terkena pulak kisah "tipah tertipu bang..[kena henyak la!] " dgn Emir. Eh dia kawen tau dgn duda alim tu. Jadi ape lepas tu? -saspensnya ayat aku kalah saspen ending Nur Kasih.

ayat-ayat yang aku suka dalam novel ni :



1. "Aku pelik tengok dia sebenarnya. Pakai tudung dengan baju lengan pendek dan seluar legging. Motif?"
2. "Buat ape dia lepak bus stop. Mak mentua ko bohsia ke " ~seriyes ni mmg guling2 aku gelak.

Tapi ade jugak aku tak puas hati dgn novel ni, [aku buat mcm aku tgk cerekarama la kan?]:



1. Kisha tu tekad nak lari bagai, kalau aku la terdesak sangat nak lari [korang bayangkan ko kena kurung lps tu ko dh well plan nak lari ni kan] perlu ke nak patah balik amik baju?lari sehelai sepinggang je la..yang penting bawak IC kad bank segala.kalau kena sorok benda2 tu pun blah je.kan?

2. Aku pelik la apesal Kisha ni umur dah 40 thn. ok la dah beli umah. area mana dia beli ha?sbb umah dua tingkat kt KL tu mmg kita tau kan rega dia camne?maybe banyak abes kt beli umah kah? selalunya ade la kete at least kancil kan?mmg la hidup di KL i know high living cost. tapi kenapa cara dia macam orang baru nak cr tapak untuk hidup je. gaji dia ni berapa sebenarnya?maybe kena detail lg kot sbb org mcm aku bab2 ni mmg aku kira telek satu2.



*penulis : ni aku rasa je lah, maybe for next time boleh upgrade lagi.aku kan cakap aku buat baca novel ni mcm tgk cerekarama?abes sume aku telek.

Pujian aku : 1. Kalau korang baca memang korang x sangka penulis ni tau detail sangat pasal perempuan.tahniah!
2. Isi dia memang x klise la macam novel2 melayu ko baca selama ni yang selalu isi dia pompuan tu mesti cantek. Laki tu mesti kaya.Hensem.Pastu mak mentua x suka . And so on. So sapa nak merasa think out of the box silalah baca Kougar ni.



3.aku suka bau buku ni boleh?hahaha!

*ok aku tatau nak puji ape dah.

Amaran aku satu je : Kalau korang dah beli and rasa nak tidur lewat bolehlah baca sebelum tidur.kalau x baik jangan.seriyes x boleh berenti dowh baca Kougar ni.
Mana nak dapat : boleh carik kt MPH , kinokuniya pun ade tp dengar2 dh abes ek?english version pun nak keluar dah . tahniah JA!



Buyui

5 comments:

jejaka anggun said...

hehehe... kire kalo x letak buku tuh depan muke ko, kire cantik sket lah?

ps: thanx for the review...

buyuiazliana said...

JA:lg mau tanya, ko mmg tau kan aku chantek?hahaha!

azataq said...

huish dah katam nok...mak belum ada masa lagi..sebab kalau mak nak baca camtu lah..kena hadap betul2..x leh setengah2..x feel....jadinya aku akan baca bila aku admit tuk bersalin esok...boleh????

shandye. said...

suka bau buku tu? (terus capai naskhah kougar dari atas rak dan cium)

takde bau pun! tipu! hahahaha...

p/s: tolong singgah ke link ni [Nikon Extra Ordinary Angles] & tekan 'LIKE' buleh tak? thanks in advance!

buyuiazliana said...

Cher: silap2 masa tu ada dh Kougar 2 nok

Shandaye: hyi!adalah bukanlah bau perfume or bau badan si penulis ye, ni bau buku baru, bau dia x sama dgn bau novel alaf 21, cer cium betol2..haha!