Tuesday, May 24, 2011

aku ni duduk Malaysia kan?

aku rasa aku pun nak buat entri pasal makanan halal haram kat Malaysia ni la.

Intro : Dulu masa kerja kat GSC boss selalu ade bwk pergi makan2, ade la mcm hujung bulan la semua walaupun lepas tu dia claim x pe janji makan free, haha! or kalau ade sapa2 punya bday nnt ade la pergi makan mana2 kan, ni aku paling suka dan paling rindu sekali. spi mimpi2 aku masuk keje GSC balik, even stress dgn boss tp sbb kerja je la lps tu ok je, pernah je ex-boss hantar sms wish bday, ex -boss ok wish bday ko , x rasa mcm ex-boss tu igt ko lg ko ke x?aah ex-boss igt je aku lg sbb masa aritu aku pergi sibuk2 kt GSC tu dia senyum lebar je tanya "How's life?" haha!Of cos la my life is ok boss..kan?ticket free boleh ?

Eh x abes lg intro ni..haha!So masa nak pergi makan2 ni diaorg2 ni semua [of cos la coll aku tu sume cino2 talak sumbunggg punyaaa] akan make sure tempat nak pergi tu mmg halal, sbb tu la aku sll pergi restaurant peranakkan [dr situ la aku knl peranakkan nyer food, mmg sedepp] , sll stik je la dgn restoren tu je, kalau nak merasa kedai lain diaorg akan cari TEMPAT MAKAN YANG BETUL2 HALAL, [cino lak concern kan..bak kata kawan aku , nina] .

Nak confirm tu diaorg akan call tanya ade ke cap halal tu , even masa tu kecoh jugak [negara kita ni negara kecoh ke?] psl sijil halal expired la x renew, adoii laaa, aku ni duduk negara malaysia yang islam agama rasmi ke , ade pengumuman baru Malaysia ni dah tukar islam jd agama x rasmi?mana lah nak tau aku kan x suka tgk berita, baca paper semua ..harapkan updet twitter , blog ngn fb je..huhu!

Dah jadik susah plak aku rasa nak cr makanan halal kt negara sendr, dulu2 kan aku igt , even sekarang pon aku tanya kalau org pergi negara2 luar "makanan halal kalau pergi Europe/Ausie/China/ bla2 susah x carik?"

Apa aku concern sekarang ni esok2 org negara luar pulak tanya "makanan kat malaysia ni halal kan?susah x nak cr makanan halal kt Malaysia ni?" nak jadik mcm tu ke?plis!coii!!

Ke kita sekarang ni dah kena bela ayam sendr, nk makan sembelih sendr, kutip sayur blakang umah tp make sure baja amik je air basuh ikan buat baja , lps tu pinggan [eh pinggan lagi] samak la setiap kali pakai . baru selamat kot?

Buyui

6 comments:

Anonymous said...

kan....psiko, x abeh2 la kesan cik seri Buyui memberi nasihat. Siram sayur dgn air basuh ikan...hahahahha....klasik! pastu sayur ko hanyir beberapa hari. letak atas pinggan (eh pinggan lagik..tiru!) sayur berbau hanyir!

jejaka anggun said...

moral of the story?

buyuiazliana said...

Anon-tu je la baja kan yg betol2 organik halal kan, nnt beli baja kt kedai kata ltk babi la ape la, kecoh la..

JA: moralnya, jom pindah la jgn dok mesia dah

azataq said...

mak pun mcm ada terasa nak pindah dari mesia nok...cam susah kan...sampai kan hari ibu pun haram...cam mana???

tu blm part poco2..oh aku ingat nak google lah sejarah poco2 ni..jom

buyuiazliana said...

jom ! eh aku jom duduk luar mesia..rimas lah..haha!

MarriageForIdiots said...

taknak, i nak duk sini. McD halal, Burger king halal, pizza hut halal,dominos halal, tony romas halal tanpa cert. Siap bagi free coupon lagi.