Sunday, November 20, 2011

update #6-survenior hunting

hari ini adalah Ahad, so kebykkan cuti. Labmate aku pun cakap "see you on Monday" means aku takyah gi lab arini.

So aku ambik kesempatan di sini pergi hunting for survenior [eh betul ke eja ni?]. Semalam aku tanya labmate aku [he's from Peru] mana nak carik survenior ni?Dia cakap dia boleh bawakkan aku pergi beli hari ni. Tapi malas lak aku rasa, lagipun dia ada cakap kat hotel aku tu ade 100 yen shop. So aku google..oh daiso rupanya. Oklah aku pergilah tadi menjengah.

Sekarang ni tengah winter sale bagai, telan air liur je lah . Jadah apa aku nak beli kot bulu2 semua gila hangus kalau aku pakai esok2 ni.

Oklah takde fridge magnet ke, or magnet comel2 kepada sapa2 yang pesan sebab aku pergi daiso. Tapi aku beli la benda lain instead. Oklah dari aku tak beli langsung [sebab ada gak terpikir aku tak nak beli langsung dah ]. Noted to myself, lainkali jangan pesan2 kat org beli macam2 dengan air liur. Kalau ade pesan pakai air liur sila ikut hati nak beli ke tak.

Currency dekat Japan ni even 100 yen dia bersamaan lebih kurang 4 hengget kita, nilai duit dia boleh tahan mahal ye. Mineral water pun paling murah 85 yen itu pun kalau kau pergi supermarket segala. Kalau vending machine tu [di mana ko akan nampak melata] paling murah 150 yen ye. And kena tengok betul2 kat sini kebanyakkan dia jual minuman isotonik tu lagi banyak dari air mineral. So sila belek betul2 botol sebelum beli. Kalau tak elok ko haus tetiba minum air manis. Pffttt..

And betullah orang cakap living cost dekat sini terlalu tinggi. Mineral water pun 4 hengget, tadi masa aku pergi supermarket orang beratur punya panjang menunggu SEMATA-MATA HANYA UNTUK MENUNGGU DIA BUAT LELONG [supermarket tu hari ahad ada lelong barang]!!

Buyui

4 comments:

gadisBunga said...

kalau cenggitu...kene betul2 adapt new living lifestyle lah kan?

buyuiazliana said...

GB: yup...pttlah tgk org sini kerja dia balik kerja g kerja , weekend berehat..mana ade shopping2!

jejaka anggun said...

sesuailah kalo aku stay kat sini. aku kan kaya.

buyuiazliana said...

JA: ko kan hebat...kaya ko bkn tahap duduk sini.ko ptt duduk dekat beverly hills tu rumah 30 bilik!