Friday, August 23, 2013

Kisah di India - Day 3

Well, for day 3, luckily habis awal sejam setgh dari hari kedua. Fuh. Sebabnya benda alah practical semalam yang melibatkan PCR (sapa amik genetic, sounds familiar? ) kejap je siap sebab demostrator yang tuujuk. Tapi group aku (nak eksen tu) main buat je sendiri sebab nak cepat habis, and demostrator pun suka la sebab dia tak payah buat. Lepas tu semua orang la berebut nak ajar group aku sebab end up kitaorg je buat sendiri. LOL.

Since dah habis awal, adalah masanya untuk sight seeing. Tak pergi mana pun, just pusing area fishing port dia and boleh nampak dia jual ikan tepi- tepi jalan je, dengan jalan berdebu segala (India, kannnnnnnnnnnnnn??). And you can see the trademark of Cochin, Chinese Fishing Net. Dia macam cara nak tangkap ikan selain daripada pakai jala segala tu.  

The Chinese fishing nets (Cheena vala) are fishing nets that are fixed land installations for an unusual form of fishing — shore operated lift nets. They are mostly found in the Indianstate of KeralaIt was earlier thought that the nets might have been introduced by the Chinese explorer Zheng He. Recent research shows that these were introduced by Portuguese Casado settlers from Macau. The Chinese fishing nets have become a very popular tourist attraction, their size and elegant construction is photogenic and the slow rhythm of their operation is quite hypnotic. In addition, catches can be purchased individually and need be taken only a short distance to a street entrepreneur who will cook it. (Wikipedia, 2013)

On the way tu nampak this mural all way long, macam penjara rupanya port kat dalam tu.


Amboi abang MGR kemain posing

Ni la dia the Chinese Fishing Net

Ok sekian day 3. Harini nak coba jalan kaki (45 minit kauuuu). Wish me luck!

Buyui

2 comments:

Che Sue said...

abam MGR posing depan toilet kauu...

Buyuiazliana said...

tu la. celebrity adanya..