Sunday, August 5, 2012

Drama ramadhan

Memang satu perasaan yang semacam tak dapat digambarkan kalau kita tengah masak then gas abes!! Bulan puasa aku ni akan masak mostly sebab bukan nak tunjuk aku rajin tapi sebab makanan kat param sama ada tak boleh masuk dengan tekak or mahal melampau. Duduk seorang (kalau aku la, Mr I jangan kira dia duduk seorang pun masak kena ada at least 3 jenis lauk; tak ade kuah, berkuah dan sayur :) ) senang masak simple tak sedap hadap, sedap lagilah berhadap.

Memang seperti kujangkan gas ku akan abes jua. Tengah sedap aku nak goreng ayam pakai Pemanggang Ajaib  ni (bagus i tell u.......... semua tok nenek boleh buat, betul- betul ajaib! haha) sekali tup tup padam! Yes.... masa tu dah pukul 6.30. Nice kan? 


  • Dah gas abes

  • Call gas dilevery dia cakap out of stock (ni aku angin jugak, ada ke dia kasik anak dia yang reti cakap bahasa zuhal je angkat phone? nak ajar anak jadik receptionist ke ape esok besau?)

  • Call lagi satu off telefon


Maka....... terpaksa la aku tanya jiran 

"Akak ada gas spare tak?".

Naseb la jiran aku jenis masak/mak2 ada simpan gas lebih. Kalau tak ada jugak aku nak try masak pakai fire extinguisher (gas jugak kan?). Hahah. 

Haih. Memang drama kelang - kelibut bulan puasa betul!

Buyui

14 comments:

jejaka anggun said...

gas pinjam jiran? sesuatu yg baru ya!

Fatin Mraz said...

Ujian bulan pose tuh.. Hihii...

Anonymous said...

wah..sekarang ni ht pemanggang ajaib tu ye. beli kt mana?

btw kalau makan tak berkuah, nanti tercekik...
kalau makan lauk semua berkuah nanti nasik banjir...
kalau makan dgn lauk berkuah n tak berkuah tapi takder sayur tak cukup sihat :)

Buyuiazliana said...

hahaha. memula aku igt nk pki dulu gas spare dia then ganti balik. tp dia dh pakai setgh so kira pinjam la. tp aku dh biasa ngn jiran aku jgn pulak ko x pnh2 tegur mintak pinjam mmg la pelik. haha

Buyuiazliana said...

tu la pasal

Buyuiazliana said...

klik kat link tu. boleh beli online. tp kt sini ade kedai dia. so i beli kt sini je pemanggang tu

Anonymous said...

pemanggang ajaib tu boleh goreng ayam ke nok? ingt panggang-panggang je boleh?

Buyuiazliana said...

boleh la ape pn boleh..nama pn AJAIB.. haha!

Anonymous said...

Nok, kalau goreng ayam, tak yah tutup la kan nok?

Buyuiazliana said...

nok...tutup la lg cepat masak, tak meletop2.. dan dapur ko x menceceh dgn minyak..kalau x tutup baik mak pakai kuali jah....

Anonymous said...

Nok....mak tak faham nok..kalau tutup goreng ayam, bukan nanti berkuap ke? dh mcm steam and bakar jugak ke?

Buyuiazliana said...

tak de pn stim ke ape pn! NAMA PN AJAIB!!

nqr said...

ahhahahahah aku suka sangat idea masak pakai fire extinguisher tu!

Buyuiazliana said...

hehehehehe. kalau betul ala abes dh fire ext satu block tu hilang!