Wednesday, September 28, 2011

ape beza Ms and Miss?

Aku tak sure sama ada korang tau pasal benda ni atau aku yang ketinggalan, kalau tatau lg kira entri ni bagi ilmu la sikit dekat korang, kalau tak pun anggap je aku yang ketinggalan zaman.

Last week aku ada meeting dekat KL. Dia melibatkan wakil la dari orang negara2 ASEAN ni including Jepun. Memandangkan pembiaya projek ni pihak Jepun so kebykkan meeting kalau melibatkan projek dari ASEAN ni mestilah dia ada sama nak tengok la duit dia bagi tu kitaorang hala ke mana , pergi menyundal ke , buat beli mesin ke, chemical ke, barang lab ke or buat kumpul duit beli cincin . eh?!

So kalau dah melibatkan bukan orang Malaysia kan haruslah semua mesti communicate dalam manglish english ye tak? Surat semua pun haruslah dalam bahasa penjajah kan? Walaupun english sorang-sorang macam redha dalam paksa je grammar dia. Janji paham.

So dah dalam english selalu kalau kita panggil orang tu either Mr, Mrs (kalau dah kawen and surname laki dia lah kan?) and Ms or Miss.

Ha ni la masalah dah sampai. Taklah masalah mana pun....tapi bila nama semua orang ditulisnya Ms X, Ms Y , tetiba tang aku, MISS .... ? Maybe kalau orang yang tatau maksud akan cakap " Oklah tu orang lain tulis shortform ko tulis penuh2, baguslah tu,"

Aku pun memang tak kisah pun quote ape Miss ke Ms ke...jangan tetiba panggil PUAN jatuhlah saham aku wei...hahaha!Walaupun ikut protokol memang kena panggil aku puan kan.....[dah macam rancangan kuali kat tv yang pengacara dia Christine Ling tu..ye ke?aku hentam je, "ye puan-puan kita masukkan garam 5 sudu besar ye puan-puan"]

Big boss pun tegur, "U know what, kalau ikut UK system Miss tu tittle for status ibu tunggal....Ms tu utk orang tak kawen lagi,".

Sori aku tak la niat nak ngata kat ibu tunggal tapi betul ke Miss tu for mak J?kalau betul....memang la sah2 la jatuh saham aku. cis!

Dah tu patut ke tulis nama aku camni? : Single and abelebel Ms Buyui

Buyui


3 comments:

ska said...

kak.. rasanya 'Miss' tu betul utk org tak kawen lg, 'Ms' tu utk org yg tatau status dia ape. tp selalunya utk yg dah cerai or kematian suami..

jejaka anggun said...

Miss tuh sama jer lah ngan Ms. bidaah jer utk Kak Jan.

baik dia letak Miss. kalo dia letak Hoi x ke lagi sentap?

buyuiazliana said...

kesimpulannya lantak la ape nk ltk. Aku setuju dgn JA dr dia panggil hoi2 lg sentap kan?