Wednesday, May 2, 2012

Persoalan : Nak gelak ke, nak marah?

Ini ada satu kisah pasal one of our univ students la. Dulu aku ada terbaca artikel mana tah (masa time aku tak dapat- dapat kerja lagi) , pasal ada yang cakap pelajar U kita ni susah nak dapat kerja sebab skills of communication, style, personality, aura segala bagai amatlah kurang especially bila nak interview. Senang cakap creative thinking terutamanya amatlah kurang. Being typical penganggur salahkan rezeki tak sampai- sampai, lepas tu tension awatlah gomen tak panggil2 aku interview selain kena attend exam PTD yang membunuhh tu je, aku pun macam tak boleh terima la kan orang cakap kita ni lack of creative thinking tah ape jadah tu kan?Tapi lama- lama pikiaq (of cos la lepas aku dah kerja ni) adalah betul kot.. ? Teruk punya orang dah ada tempat selesa baru nak pikir balik, bila dulu salah orang ni, salahkan orang tu. Heh!

Ada juga cakap student ni (bukan la semua) selain dari creative skill ada jugak la kurang- kurang yg lain. Contohnya seperti aku dulu. Study hanya harapkan botes yang aku salin dari lecturer's presentation je. No extra book or reference aku ltk. A kata lecturer A la jawapan aku. Tak lebih tak kurang. Memang aku hapal gila babi. End up, result aku tak seberapa, kerja pun payah nak dapat sebab result tak elok (and lack or creative thinking, personality, aura, comm skills dan segala bagai). Oh tak lupa juga rezeki aku lambat la sikit dari orang lain. So kalau sekarang ko tanya aku ape beza Hepatitis A, B and C, aku akan google dan bagi jawapan tu kat korang. Meaning tht ape aku belaja dulu memang aku tak boleh nak cerita balik. *tapi aku kisah hape bukan kerja aku melibatkan medical diagnostic dah pun. Ngeh!

Situation macam ni aku nak relate sebenarnya dengan benda aku kena hadap sekarang ni. It's about internship. Tahun ni aku kena supervise one internship from one of our well known and prestige university. Sounds good huh? Ye la good..university tu memang la good.. tapi..tapi..tapi....

Maybe for you it's just a small matter. Small the pieces bak kata Adnan Sempit. Tapi pada aku benda kecik macam ni, maybe akan jadi besar bak api yang membakar sekam, bilamana;

1. Bila ko letak dalam resume dialek negeri ko as one of the LANGUAGE SPOKEN. Hmm... aku pun boleh la letak camtu, aku tau banyakkkkkkkkkkkkkkkkk dialek. Seperti ; Kedah, Perak, Noghori, Sarawak (belajar sikit2 dari J) and Iban (baca dari FB Mek Cher). Hehehe!

2. Ko nak mintak email aku, ask for my email add tapi ko kompiden cakap website address tu as my email? Website link dengan email pun ko tak reti nak beza? Last2 aku pulak sexplain "tu website, awak tak nak email saya??". Kalau aku malu siol kalau orang nak supervise ko tanya ko macam tu. Hahaha.
Ok aku maafkan sebab maybe dia nebes cakap dengan aku umpama aku ni Dato Siti Nurhaliza. Auuwww...

So doakan aku nanti this intern tak lagi buat perangai yang mintak aku tengking dia. Aku berdebar ni . And aku rasa debar aku ni kalah debar dia nak buat internship program dekat sini. Amin.

My thought:  Kalau benda small the pieces macam ni pun masalah, macam mana la orang macam ni nak menghadapi ancaman masalah di dunia luar bila dah habis belajar nanti?

Buyui

4 comments:

VFN said...

aku nak gelak secara cap locks dulu..
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH

semoga kau tabah menghadapi dugaan daripada adik intern... ekekekee

Buyuiazliana said...

cilaka........haha! tp kalau dia wt hal bagus gak maka bersiri la entry aku pasal ni. hahaha!

jejaka anggun said...

alah, standardlah . dulu masa kita intern pun seng2 ubs jugak....

ps: kenapa ko x bagi facebook atau address blog nih?

Buyuiazliana said...

uols mmg la seng2 ubs tapi aiols punya ade level ok...hahah!

nak bg add kt mana?kepada sape?intern tu?hahaha