Thursday, January 26, 2012

Hang nak p mana?

Nah amik bila idea datang sehari melebih2 pulak aku menulis. Muntah nanah la.. 

This time aku nak cerita pasal bahasa. Dialek. Semalam aku tweet. Tweet aku di malam hari berbunyi begini:

"Jap lagi ada Mann kat TV2, teriak la lagi...........". 

Lebih kurang la aku berkicau semalam.

Aku bukan nak cerita kat korang pasal cerita Mann sedih pilu tu, sebab aku bukan fanatik fan cerita Mann tu, pada aku , aku suka Kuch2 Hotak Hang dengan Kabhil Kushi Digam2 jugak, sebab pada aku cerita tu colorful and wonderfull. Mann tu heroin dia pada aku belengas. Ok pada sama tatau Mann tu apa, sila la carik, Mann tu citer hindustan heroin dia Manisha Koraila, memang la lawa la tapi dalam cerita tu belengas sangat muak dia.

Ok berbalik pada kicauan aku tu, aku cakap teriak tu, sebab dalam bahasa Kedah teriak tu menangis. Kalau menangis melolong tu orang panggei keriyau. Bukan MENJERIT. Dah pejadah aku tengok Mann nak menjerit kan...citer sedih harus menangis/ keriyau/teriak . Kalau kau tengok Mann malam semalam pastu kau MENJERIT tu maknanya kau histeria.

Aku asai Kedah. So patut aku cakap Kedah. Last week aku ditegur "apasal dengan adik tak bunyi Kedah pun,". 

Itu sebab depan orang bukan keluarga auto keluar bunyik cakap luar. [Bajet kau orang KL, haktui!]. Cuba kau dengar aku cakap telefon dengan abah aku... bunyik aku cakap dengan mamak kayu nasik kandaq penang tu lebih kurang je bunyi tak banyak beza. 

MM pun sama family dia asai Kedah, so among family dia suka cakap kedah, so dia suka kalau aku cakap kedah dengan dia "kan hang suka aku cakap kedah kan?". so i will try my best tak cakap luar dengan dia. Masalah eh payah tul la nak cakap kedah bila bukan dengan family ni. Haiya!

Tapi makcik sapu kat office aku ni cakap loghat orang "Texas" ni la senang nak terikut. Memula aku buat2 malas nak pikir, sekali betul la! Dah kalau aku cakap dengan local people dah bunyik2 loghat "Texas" dah. 

Yes, I am Talking Tom "mesin cakap tekan je loghat ape kau nak" sekarang ni.

Buyui

9 comments:

azataq said...

i love talking tom the cat..ngahahaha..selalu kn belasah ngan aqil n aqmal...awat hang xmau ckp kedah ngan cek...cek org penang...tp ramai org ingat cek org kedah sebab depa kata cek ckp mcm org kedah...bila cek kata cek org sawak..semua pakat x caya...jenuh lah...tu belum masuk penyegan punya perkataan lagi..kui kui kui

jejaka anggun said...

aku teriak(jerit) kat tempat lain. ceteka...

Lady RaRa said...

hah! aku pun dulu bila tulis tereyak ja dan dan depa ingat tereyak tu menjerit. tahi sungguh. orang kedah ka? hi5 geng senegeri.

buyuiazliana said...

sudah dh nk ajak aku ckp kedah ngn hang lak dah.....

buyuiazliana said...

tak tercapai dek akalku hnag teriak tang mana, hang teriak masa bila aku buleh lagi la kot pikiaq nooo...hahahah!

buyuiazliana said...

hi5 kaki tgn tetek sume dgn hang lah..haha! x sangka no hang baca blog cek... kehkehkeh

MrsMM said...

kami..hangpa..depa...baru nak blajaq ni...thanks. i suka loghat utara..& orang utara.. :)

buyuiazliana said...

suka hangpa noooo :)

azataq said...

tp nok org utara ni kena hingaq sikit...barulah meriah utara....molot kena moncong...kalau kaki gosip lagi sesuai guna loghat utara....mabeles...