Thursday, September 23, 2010

harap bersabar

ohh baru teringat nk story morry morning glory dgn uols..pasal kisah kawan2 seangkatan dgn ai masa chegu dulu2...kesian dgn nasib diaorg uols..tetb dpt surat kena terminate service next month?!angin x de ..ribut x de..tetb kena mcm tu...


memang la kontrak je..seperti dihena2 dulu..kitaorg ni..x de qualification nk jadik chegu..experience x de..[padahal dengki kan gaji korg kurang..cakap je lah] ..tapi bile fikir..mampoo ke korg kena ajar subject yang selama ni korg x pernah kena ajar?mampoo ke korang selama ni x pernah amik pendidikan seni tgn keras mcm kayu tetb kena tunjuk depan students melukis sume bagai?mampoo?mampoo ke korang yang dah bertahun x exercise ni tetb kena p turun padang sama2 dgn student yg obses dgn aktiviti berpadang ni?mampoo?itu belom kira kena ajar tatabahasa la..sains dh berthn korg tinggal..lom lagi maths lagi...dan semua tu kena dlm english okeh..mampoo?so..plis la jangan pertikaikan nape payment diaorg ni lebih dr korg..diaorg ni golongan berisiko..so tetb kena terminate mcm ni at least duit tu boleh la tanggung sesen dua nk beli makanan tu...


ai igt lg kata2 seseorang awal thn ni je..dia cakap ape tau.."kalau saya ni jadik org pendidikan tu sy x amik korang2 ni..sbb x de experience!"...makcik...jgn lupa satu hari anak makcik ke nak carik keje..merangkak carik keje...baru la tau perit mcm mana geng2 surau ni pergi la naik turun pejabat pendidikan tu mintak keje ni...


ai bukan nk ngutuk pejabat pendidikan ke sekolah ke ape tau..no offense..tapi ai rasa jugak bila kawan2 ai ni kena terminate service mcm tu je..tanpa dipanggil ke ape ke..even nasib ai alhamdulillah lebih baik setelah for almost 5 years aku merangkak nk carik kerja ..tapi ai still rasa ape diaorg rasa..memang perit..and summore ai pon merasa jugak bila tgk sorang2 kawan baik ai sume dh mula keje elok..even now..sume boleh la dikatakan dah establish..ai baru nk bertateh..tp ai fikir hikmah sabar ai tu dh terbentang depan mata..nah....alhamdulillah...


macam jugak uols di luar sana tu..ade kerja bertukar2..mmg la maybe uols rasa..x berpadanan dengan kelayakkan yg uols ade..at least ade keje kan...?keje je ape ptt dulu dr duduk melopong melangak tercangak je...ai dl pon mula dr kerani je..seriyes gaji pon gaji hari..kumpol2 ade la dlam 500 sebulan..duduk KL tu..kalau duduk SP x pe lg..kalau x dpt2 jugak..kena aje sabar..dan bersabar lg...tuhan nk menguji uols la tu..kena diaorg nk uols spend more time wif ur family ke..mana nk tau lepas ni dh mula keje nak balik kpg pon dh payah..manalah kita tau...


ape yang penting....???yes positive!!


p/s:ape kata cuba online bussines ke..saje suke2 jgn la niat nk kaya..mmg la x dapek sekelip mata..


Buyui

4 comments:

alamaya said...

btol tu.. kne pk +ve.. lambat@cepat, semua dari Tuhan...

buyuiazliana said...

fir:entry ni pon utk korg jugak..:))

azataq said...

duduk tercanggak jer...nsb bek ko x ckp duduk tercanggak depan pc sehari2..mau aku htr bom bermata sampai ganu...hahahahaha

jejaka anggun said...

raser2nyer org yg HIV positive sentiasa berfikiran positif x?