Sunday, September 5, 2010

tutorial:macam mana nk pakai anak tudung syria tanpa nampak macam cornhead?

teng..teng..teng...[ape la intro...?] this time ai nk share kepada penggemar2 tudung syria ni yg dh jadi ikut-ikutan fompuan2 sekarang ni..tapi ai tgk ade kt twitter [kawan aku la tu si nannoor] mcm dh x mo dah pakai sebab nampak muka pelik..kepek semacam..ketat plak tu kan?ha..nannoor...ko nak tau itulah aku pikir masa mula2 dl weh...siap Mr I cakap "sorry to say ..memang macam indon" ater mak dah beli banyak ni x kan nk p bukak kedai pulak jual balik kan..?maka...aku pun terai2 la modified...so better la sikit...dari muka aku mcm corn head..x caya?tgk ni:



see??terkepek je tang dahi tu kan...anak tudung syria ni tgk struktur muka gak uols..kadang2 tu tgk org pakai terletak chantek je...so kalau dh rupa tu x boleh nk ubah...so ubah lah struktur anak tudung tu sikit..muehehe!
menjadi begini:


so nannoor ade mcm ada awning x?so bagaimana caranya?macam ni uols..kalau2 uols rasa la ade la better sikit kan dr rupa gambar no 1 tu..uols boleh lah ikut..kalau x..x perlulah...sertailah kelab "saya x suka pakai tudung syria" klik like tu kat FB..x yah susah2 diri..ai just nak share..sharing is sexy ma...oppsss bulan2 puasa x leh sexy2..pagi raya silalah seksi pakai kain jarang2 okeh...oppsss lagik...!!
1.mula2 uols tetapkan mana satu belah uols nak buat kat dahi tu...means mana satu depan..mana satu dalam..bila dah tetapkan so uols amik bahagian yang dah dijahit tu..meaning opposite dia la...macam gambar ni..

:: macam ni la..kalau yang belah bwh tu uols nk letak belah luar tang dahi tu...so opposite dia yang dia jahit sbg tu [mcm dekat jari ai tu] kira tempat lokasi projek nyer lah ::
2.bila dh pasti lokasinya...maka...amik la gunting ke..pisau ke..pisau belit terbelit ke..gergaji ke..asal benang sambung tu boleh tetas....tetas la panjang mana uols nak tetas...jangan la sampai abis lak..kalau ai ..ai suke sampai separuh..mmg la over longgar tapi nanti kan ade tudung luar yg syria tu ketat..kira dh leh cengkam dah..mak aii cengkam aku cakap..LOL.. tapi kalau uols pakai dengan selendang ke..shawl ke kasik la ltk jarum kalau uols x kompiden tkt dia karang sememeh je..

:: sedang digunting::

:: siap ditetas..ingat tau jgn panjang sgt..agak2 la uols nk longgar cmne..tetas dan adjust keyword dia..muehehehe...mmg la agak buruk hasil tetasan tu..tp dalam kepala sape nampak ye x?n lg satu kalau sy beli spi berpuluh hengget anak tudung syria tu ..x payahlah tetas lagik..karan korg kata ai lak merosakkan tudung mahal korg..mcm anak ni br je dlm 10-5 hengget je kowt sekang..tapi ai beli yang 20 hengget aku tetas gak..pedulik hape aku...janji org x kata aku macam muka indon innocent..muehehehe!::

ha satu lagi pesanan sy..dah habes tetas ni...nk sarung kat kepala..bahagian yang ditetas tu belah atas..masukkan dekat kepala dulu then tarik ke belakang..perlu ke aku videokan?ishh x payah la...
so sekian saje tutorial saya pada kali ini..sekian!
p/s:gigih gile nak siapkan belog ni...

Buyui




11 comments:

azataq said...

pergh rajin giler....tp mak masih rasa ok lagi anak tudung tu melekap...kekadang tu rimas gak..ok...pasni mak cuba...

nannoor said...

baiklah buyui,
sebagai tanda perhargaan kau gigih menyiapkan tutorial ini supaya aku tak tubuhkan " i-hate-tudung-syria" kat fb, aku akan cuba tips kau ni and akan share kan di twitter and blog kesudahannya nanti.

kalauuuuuu MACAM INDONNNNN JUGAKKK muka aku, memang AKU BANNED TUDUNG SYRIA (dan yg sewaktu dgnnya) sampai aku jumpa tudung awning. ;p

buyuiazliana said...

cher:ade org ok kalau melekap..ade org mcm indon onnocent je aku tgk...[akulah tu]

nannoor:good luck!!ni je termampu aku buat demi kasik kawan2 aku berpesennnn...

buyuiazliana said...

nannoor:hah lupa ade kawan aku dl siap jahit awning ltk kat anak tudung tu..salah satu initiative..n awning tu dia pakai angsir nyer benda keras tempat ltk besi tu ;p

azataq said...

ko tgk profile pic aku tu...ada mcm indon x??kalau ko kt mcm indon...harus aku x pakai dah camtu....

buyuiazliana said...

cher:x mmg muka ko gak..bangsa iban jugak..muka ko ok dah...x pelik..

azataq said...

x payah lah mak nak gunting2 anak tudung tu yer....leh beli anak tudung rege rm50...hahaha[kata kau!!!]

ska said...

boleh tak nk ckp sy tak paham. tak reti nak imagine. huhu

part yg nak sarung tu. tak paham. huhu

buyuiazliana said...

kd:kalau org biasa pakai dia akn tau cmm mana nk sarung..ko biasa pki x?

jejaka anggun said...

tudung wan nor azlin gak yg paling cun di alam semesta nih... diikuti oleh tudung siti.

Asma said...

aku pakai melekap x igt. tp peduli hape..he3..biarla org nk kata bulat cam bulan penuh ke. yg penting aku suke..tp x pe yui. akan ku cuba tetas seperti yg ko suggest. mesti cun aku lepas ni...=)