Tuesday, August 9, 2011

fesyen bukak puasa

Kalau bulan puasa ni kalau kita ni rajin bloghop macam2 la entry psl makanan keluar kan?Mmg naseb la ko bukak blog siang2 hari kalau bulan puasa. Semedang tahan mulut ni dengan tangan sebab rasa air liur dah nak meleleh2. Kecur wei kecur...biar la makan tu terlebih masin pun sapa tau ye dak? Yang penting gambar tu dah cukup memberikan intro gendang kat perut kau. Tu la aku sedang hadap ni. Gatai lagi bukak blog org tunjuk makanan sapa suruh. tapi bagus tau dia bagi ko idea nak makan ape untuk saban hari. Ewah!

Kalau bulan puasa memang meriah sebulan dengan makanan kan?Macam la bulan tak puasa ko tak makan masak lemak cili api ketam, asam pedas ikan tenggiri, sup kepala ikan merah, kari kepala ikan, even ko goreng tolur makan dengan kicap pun ko makan kan? Macamlah bulan tak puasa tu ko makan kepala lalat masak kicap, daging landak asam pedas so bulan puasa kita jangan makan tu kita makan la ketam, ayam daging pulak ye.

Maybe feel sama kot. Feel nak menunggu bukak puasa tu nikmat tu tak terkata lah hadapnya. Tipulah kalau ko kata kecik2 dulu je sikit2 tengok jam sikit2 tengok jam. Dah tua bangka ni pun sama je kerling jam tu sampai kalau jam tu boleh cakap dia akan cakap "can u plis stop looking at me?i'm nervous!". Sebab tu la tak silap aku ada hadis ke ayat quran ke tulis nikmat orang berpuasa tu masa berbuka.

Kalau nak cakap pasal pesen orang berbuka puasa ni macam2. Betol aku cakap ni, tak tipu. selalu normal la orang buka puasa hadap nasik kan?Main menu dia nasik la kan?Logik la sebab ko buka puasa tu time dinner so makan la berat like nasik dah sah2 lidah melayu makan asam pedas sambal belacan. kalau amik carbs lain rasa lain kan nak gak hadap nasik. Well what to do.

Ada jugak stok makan kuih seketul dua lepas tu maghrib dulu. Ha ni ok la sebab ringan je badan nak solat. Sebab kalau dah sumbat macam2 perut tu nak solat mesti liat. So solat dulu lepas tu ko nak terlentang hadap meniarap hadap makanan pun ada aku kisah kan?Ni aku la ni kecik2 dulu [kecik2 dululah.....] minum je dulu pastu aku p solat cepat2. heh! Ok kena buat balik ni sekarang. :)

Ada jugak bukak puasa hadap benda bukan nasik or makan kuih selori lepas tu pukul 10 or sahur jarang baru nak hadap nasik. Ha yang ni stok adik aku. Actually stok aku gak ni. Arwah mama aku dah biasakan dari kecik masak sampai berjenis2 lauk. Sebab tu haritu weekend aku masak tweet kat twitter org terkejut tgk aku masak. Mana tak nya, dengan mi lagi, nasik lagi kuih lagi . Kuih lak bukan sejenis berjenis-jenas. Pitam. So adik aku ni terbawak2 kalau pergi bukak puasa mana2 pun mana ade dia hadap nasik tu. So semua manusia pelik including bini dia. Macam aku ni stok malas-malis kalau dah sorang2 tu koser aku nak masak banyak2 makan je la nasik tu. Itupun aku belajar hadap nasik masa bukak puasa masa aku kat hostel umur dah 19 tahun dah masa tu. balik kampung back to basic balik.

Kawan aku ada sorang stok macam ni. Tak makan nasik masa bukak puasa. Maybe dia ni anggap bukak puasa tu macam sarapan pagi kot. So kalau sarapan pagi jarang sangat orang nak hadap nasik kan?Nama pon Break Fast kan so sesuailah la konsep dia tu.

Kalau kawan aku ada jugak bukak puasa hari2 mihun goreng tanpa jemu. Aku rasa aku pun boleh jadi macam tu sebab aku suka je mihun goreng tu. Gila ko hadap 30 hari mihun goreng , mampu?

So korang pulak macam mana bukak periuk pagi-pagi? puasa? cer citer cer citer..

Buyui

4 comments:

azataq said...

mak pengalaman dah hampir 6 tahun ni..bukak poser 2 3 tahun pertama..mmg meja penuh..sampai x celuih...org tu beli org ni beli..blm kira aku beli...tapi poser yo yo ooo jer..tahun ke 4 dah ok..reti berjimat..sebab dah rasa 3 tahun semua nya ke sampah jer...membazir sungguh...tp bukak poser kompom aku langgak 2 gelas air yg sangat sejuk dulu baru terjah kuih...kalau ada benda lain selain nasi..aku bedal dulu..nasi kendian..kalau perut tu larat lagi...tp tahun ni lain macam...mkn kuih seketol pehtu air 3 gelas n kurma sebiji..pehtu aku x leh mkn dah..sebab takut perut sakit aku paksa makan nasi jugak..lol...tp kalau nak mkn nasi jugak aku x beli kuih2...sekarang ni malas nak pi param..sebab param sgt x best n pukul 5 lebih aku dah x larat sbnr nya...itulah pengalaman puasa yg saya post kat dilaman komen anda ya...yang penting...sahur aku mesti mkn nasi...x kira lah apa nak jadi..sempat ke x sempat..mesti terjah nasi jugak...esok mcm x larat nak masak sahur...maka dah plan suh mr a tapau nasi goreng or whatever..pagi esok panaskan jer...hbs cerita...janji nasi....

buyuiazliana said...

tudiahhh pengalaman ko sangattt... feeling wikipedia ke plak ni uols?muehehhe

jejaka anggun yg tiada taranya... said...

aku mkn seketul kurma dan segelas air suam jer..... cukuplah.

buyuiazliana said...

JA : bagus....lepas tu sahur pun sama la..ko mmg anggun ..ini rahsianya ye..?