Tuesday, October 25, 2011

am i ready?

"ko dah bersedia ke nak pergi Jepun ni,"

bila sorang kawan aku tanya aku terdiam dua saat..sebab aku terus list down on the spot ape yang aku kena sediakan

1. lab's task aku -baru minggu ni gedik nak buat, aku nak pergi seminggu lepas raya Haji

2. "November adalah permulaan winter tapi Hokkaido adalah sangat sejuk!"-Gulp!someone yg staying there telah memberikan pesanan dekat aku-aiyoyoyoyo berdarah hidung la lagi ni...

3. "Halal food is limited here,"-orang itu memberikan pesanan lagi dan lagi-aiyakk 20kg je boleh bawak ni, mana nak hangkut baju lagi..makanan lagi..pitammmmsss!!!

4. Telefon dengarnya tak compatible dekat sana, kalau nak ko kena rent or beli, nak rent pun 250 yen sehari ...pitam berkali-kali...ok abah sila belajar skype lepas ni

maka..bersediakah aku....BOLOS SAJA DINDING ITUUU!!!

Tips pada yang nak pergi Jepun atas tiket ko ada kursus/research dekat sana:

1. Untuk persediaan visa kena buat seminggu awal, kalau ko tkt dia byk tnaya nanti ko esok2 dah nak berangkat buat la sebulan awal senang citer, kira la sendiri Visa dia paling sikit tahan dia 3 bulan, so ko nak duduk sebulan ko kira la sendiri cth nya aku kena pergi 8 Nov sampai 15 Dec - so make sure la at least 15 Dec tu visa ko mati, kalau ko nak duduk lama sikit ko apply la lebih sikit tapi biar ckp 3 bln dari tarikh ko buat visa tu. Kalau lebih jugak dari tarikh ko jangka dekat airport ko kena isi la borang mohon stay lama tapi.................

2. Bukan suka- suka ko kena stay lama ye, masa apply visa tu macam- macam dia mintak kalau kes aku nak buat research kat sana, makanya dia nak tengok surat proposal aku , then itinery aku selama 25 days kat sana, (ini semua boss Jepun aku tolonh buat, in Japanese so tak ade hal) and a few borang such as guarantor ko kat sana. So sebelum aku pergi tu pihak kat sana dah ade tolong aku isi borang semua then pass kat aku bawka sekali masa nak apply visa. Korang boleh refer tu Japan embassy Malaysia from Google. Kat situ dia ada explain detail.

3. Buat visa tak payah pakai duit. Tak kena bayar. Kalau kes aku lah..kes orang lain aku tatau.

4. Jangann lupa bawak pasport tu penting.

5. Dia siap seminggu kalau tak ada apa2 hal. Ada juga kes kena interview bagai. 

Buyui

4 comments:

azataq said...

ya....bolos saja dinding itu.....apa lagi..diet lah..sana kompom ada jual beras kan...ko bw serunding jer...ngan sardin..ngahahaha

buyuiazliana said...

cher: bawak..tp nsk sana agak mahal ye...sekian..

jejaka anggun said...

tlg tapaukan kimono ngan takuya kimura. thx.

buyuiazliana said...

JA: kimono boleh..takuya??no..no..no...aku punya tu..hahah