Wednesday, October 12, 2011

It's just a story that I want to share with u.

Tetiba aku rasa aku ada sedikit kekuatan nak bercerita dengan korang di luar sana. Maybe ada some of you yang ada same experience with me. Kalau bukan korang sendiri yang merasa mungkin orang-orang terdekat dengan korang ada yang kena. I am talking about diabetes. Yes, one of the penyakit yang top 3 menyerang kita semua selain jantung and cancer. Oh ade lagi hypertension pun iye [matilah kalau ade medic student baca aku punya entry ni, nasihat aku sila jangan malas baca buku, jangan ikut fakta aku masa nak jawab paper yang berkaitan ye, haha!] . This time aku nak cerita pasal diabetes je.

Bukanlah aku ni ade diabetes [alhamdulillah setakat ni takde la lagi]. Arwah mak aku meninggal sebab diabetes. And disebabkan ni faktor keturunan so aku kena beware takut kena. Nak2 zaman ni kalau penyakit tu datang banyak punca dari makanan sebenarnya. Nauzubillah. Seksa once kita dah ada penyakit. Kena makan ubat untuk control bukan untuk cure ye macam makan panadol hilang sakit kepala tu. No no no.. Nak-nak kalau kena diabetes ni even gula rendah [hypoglisemia] or tinggi menggunung [hyperglisemia] symptom dia still sama, ko akan rebah, pitam , pengsan or koma terus!

Macam arwah mak aku dulu, dia start kena since pregnantkan adik aku dulu. Orang dah ada anak tau la doktor akan cakap "sila control makan". Yes I know u'll craving for many things sebab mengidam la, anak nak makan la ape la. Tapi...sila la control, sebab at this time hormone ko tu tak stabil so diabetes ni ada kaitan dengan insulin hormone so bila dia [insulin] tak stabil mulalah nak mudah kena diabetes. So itulah yang terjadi pada arwah mak aku dulu. Sampai sekarang abah aku pesan dekat si Montek "jangan minum teh tarik, mama dulu minum teh tarik la kena kencing manis,". Maybe abah cakap macam tu sebab arwah mak aku kerap minum air manis.

So arwah mak aku penghidap diabetes for a long time. Kira sama umur adik aku la. Sampai a few years dia kena inject insulin. Ha.... orang cakap ko kalau kena diabetes inject insulin tu kira tahap bahaya la sikit ye. Ini disebabkan kita kena inject artificial insulin sebab ur pancrease tak boleh nak produce insulin yang kerja dia dok mengawal blood sugar kita sekarang ni. So this time makan lagi la kena control betul. Kalau ko main makan je..minum pun minum manis2 je.. ikut tekak je [org diabetes ni pun cepat lapar and selalu dahaga sama] memang for short term ko tak nampak kesan dia lagi.

Masalah long term tu barulah nampak ye. Arwah mak aku still jaga makan dia. Tapi tak la sampai sukat nasik tu nak makan berapa banyak. Just dia dah tak makan durian [maybe tu sebab aku pun tak makan and tahan bau durian kot?] , makan roti wholemeal and biasa-biasa je la. Itupun still teruk blood sugar dia. Masa aku sekolah dulu still ok lagi, but since pindah ke "San Pransisco" sakit dia makin over. Kalau bulan puasa tu selalu la hypo so akan ketar2 / gigil2 badan dia. Sapa ada diabetes tau la memang kena spare gula2 sentiasa kan? Boleh kira dengan jarilah bulan puasa dia boleh puasa beberapa hari je. Lain semua sekerat hari je. And a few years before she go , lagilah worst, dia puasa ok, JUST BECAUSE DIA TAK LALU NAK MAKAN [hilang selera makan] kalau bukak puasa pun makan just seketul kuih je, then apa pun tak masuk. So ini membuatkan dia always letih. Gula kurang, dia bertahan sebab dia inject insulin. Aku that time sampai satu tahap setiap kali nak puasa , aku tak suka sebab bila menjelang bulan puasa arwah mak aku akan mula tak selera makan which was too obvious for me. Anak manalah tak risau kan?T_T

Apa aku cuba nak cerita dengan korang kali ni adalah, kepada sesapa kenal or menghidapi or prior to have one please please please control la your diet. Aku cakap untuk diri aku sama. Ada la aku kenal a few people around me yang ade diabetes and i'll always la try cuba nasihatkan diaorang kawal la makan tu. Ada yang I kenal tu, air botol yang gas tu macam stok air masak je dia buat ok. OMG.

Aku bukan apa, aku tak nak korang or even people yang kita sayang kena macam apa yang arwah mak aku kena. Yes ajal sama aku tak boleh deny, tapi at least kalau kita control tak la kita nampak orang yang kita sayang tu suffer depan mata kita. Maybe ada yang paham rasa hati aku ni pedih lain macam kalau nampak ibu/ayah kita dying depan mata. Pedih ok. So bila aku tengok orang keliling aku ada diabetes tapi tak nampak gaya nak control aku teringat kisah Arwah mak aku tu.

Ini just cerita sekerat yang aku mampu share dengan korang. Aku belum ada kekuatan lagi nak cerita macam mana aku berkampung for almost 3 months dekat hospital sampai la saat Arwah mak aku pergi.

Eh. Ni bukan nak mintak simpati. Tapi kalau nak derma duit kat aku bolehlah. Aku nak beli laptop baru ni. Hahahaha. Ok seriyes. Aku just nak share dengan korang cerita aku. So kalau sapa2 yang terasa sorry I dont mean to, it's just that aku nak share and dont want you to have same experience with me.

Aku dah rasa aku macam tolong kempen "cegahlah diabetes, amalkan gaya hidup sihat".LOL

Buyui

5 comments:

azataq said...

diabetis tu kencing manis eyh...isk.ada jer...depan mata aku...makan ubat tiap2 hari...berbiji2...tp aku tgk sama gak dia mkn x control....tp kat aku pesan suh pantang mkn....lol....siap minum air gas lagi.....mampu?? sebab dia x kena cucuk insulin lagi kot...

jejaka anggun said...

ibuku juga penyakit diabetes tegar...

buyuiazliana said...

JA: sila la pastikan dia menjaga diet ok?

MarriageForIdiots said...

sedih b..ni my dad got diabetes sebb suka minum coke bertahun2. Now dia minum coke light n tak makan nasi. pastu degil. huhu.

buyuiazliana said...

MM: ok la tu tunjukkan he can control his diabetes..keep it up