Tuesday, March 23, 2010

no..no..no!!!


pagi-pagi buta tadi ai dah review this tips dari link beautiful nara..so i nak share dengan uols semualah..kalau suke baca..kalau tak abaikan saja...contohnya ye seperti kak shima cakap "ape ni b hantar tips pagi-pagi ni?" tapi akhirnya dia mendapat seru ye membeli apple cider madu [ohh seriyes nampak sedap dan menyerelararakannn] untuk berdiet...ini semua info dari link itulah silalah follow link ini http://setelkahwin.com/blog/jangan-lakukan-7-perkara-ini-selepas-makan/ jika berminat ye kawan-kawan..



kalau malas nak review uols nak dengar version ai pon boleh..konsep masih sama 7 tips uols tak bley no no no buat lepas makan:



1. jangan hisap rokok...walaupun ye ai tengok perempuan la kalau hisap rokok mesti kurus kering...tapi tak baik ye untuk kesihatan kalau sihat lama dah ai fuh fuh fuh [oppsss pededahan berani hokeh]



2. jangan terus makan buah-buah lepas makan..seeloknya 1-2 jam after meal..so after lunch harus borong buah durian bawak balik office seguni dua..



3. jangan minum teh sebab teh tu ada asid..asid ni akan mengeraskan kandungan protein dalam makanan kita tu so payah nak hadam...[macam uols telan ikan .ikan jadi keras cam kayu...payah la nak hadam]kalau tak tahan nak air teh pun 1-2 jam after meal...so harus hangkut bibik balik office after lunch untuk buat air untuk kita..[masalah besar sebab teh o ais kurang manis sudah menjadi kegemararan]



4. jangan longgarkan tali pinggang selepas makan sebab akan menyebabkan usus terpusing-pusing macam merry go round...ouch!!!



5. jangan mandi..ni kebetulan betul lak kalau mandi nanti perut buncit...sebab ikut katanyer nanti kalau mandi darah dari kaki tangan semua turun ikut longkang [oke tipu] so darah kat perut pun sama so sistem penghadaman jadi slow or masalah la nanti...



6. jangan berjalan-jalan nanti sistem penghadaman jadi lambat serap nutrien [bernutrienkah ape kita makan tu] eloknya half an hour baru boleh jalan-jalan so lunch time harus dipanjangkan demi kesihatan



7. jangan terus tidur..do i need to explain more????kalau nak feeling macam ular sawa silakan...



p/s: berhiya tulis tapi nak ikut nan ado

Buyui

3 comments:

jejaka anggun said...

bagus tips nih.... ahaks.

~Nannoor said...

baguss cik B, bagoz.. kami mahukan lebih tips selepas ini.hehehe

anyway, aku ada persoalan.
kau dah x ngajar? jd di manakah anda bekerja sekarang?

buyuiazliana said...

JA- bagus..nanti ai carik lg...

Nannoor-ko mmg suke kann entry mcm ni..aku tau...aik tanya balik aku keje ape....selg aku x paham ko keja ape selg tu aku x mau cakap..hahahaha!