Monday, February 27, 2012

Kodiang, Kedah. Tau mana tu?

Korang pernah dengar mana tu Kodiang, Kedah? Aku rasa ramai tau kewujudan Kodiang, Kedah ni, tapi mungkin orang tak biasa tatau mana hala kot Kodiang ni. 

Dulu kalau orang or aku mention nama Kedah  ,mesti nak relate dengan ayat macam ni: "Mana? Kodiang ke?". Aku pun pelik, femes sangat ke Kodiang ni dari Alor Setar, SP, Langkawi kenapa hala Kodiang tu jugak kau nak sebut? Aku sendiri pun tak pernah pergi mana- mana umah celah Kodiang tu. Maybe sekali dua bila abah aku nak pergi ke Kedah belah lagi utara lalu la kot belah jalan- jalan tepi sawah tu aku nampak la signboard Kodiang. Tapi belah mana hala don't ask me. Korang cari sendiri kat google map.

Adik aku baru balik dari percutian dia ke Langkawi bebaru ni. Semalam bermulalah sesi gosip kami berdua. Indah. Dia pun cerita la sebab dia ni pergi pun atas tumpang trip kolej lama dia. So yang jadi kepala trip tu one of the junior. And the junior is coming from Kodiang, Kedah!

Apa yang aku kagun sampai the whole bus yang pergi trip tu tau dia asal dari Kodiang, Kedah it's just because she canang dari awal trip sampai balik yang dia ni asal dari Kodiang. Bayangkan ye, betapa semangat keKodiangan dia yang menebal di jiwa sampai dia boleh dan mampu menjerit dengan bangganya (sila buat imagine tambahan aksi mendabik dada) "Cheq ni mai dari Kodiang, Kedah!!!". Pergh...aku memang kagum wei kagum dengan budak ni. Tengah- tengah public kau boleh jerit asal usul tanah tumpah darah kau Kodiang, Kedah. Kagum!

Aku rasa la, disebabkan penduduk Kodiang, Kedah mungkin macam budak ni lah. Semangat keKodiangan yang menebal dalam diri menyebabkan orang di luar sana kenal mana itu Kodiang. Budak macam ni bagus aku rasa. Kalau hantar dia duduk mana ceruk meskipun eskimo mesti dia tak lupa asal usul dia, dari mana........?? Yes.... Kodiang, Kedah!

p/s: sebut Kodiang tu macam ni "Kokdiang", baru bau Kedah. Pulun Kedah pulun!

So ada sapa dari Kodiang?

Buyui

11 comments:

Anonymous said...

salam...
hahaha.lawak la entry u.even 1st time singgah ni, dah attract i=)i baru teringat, masa UPSR, subjek penulisan yg kena tulis karangan tu, i buat surat tidak rasmi.and alamat penerima i tulis kodiang, kedah.ehh..padahal i org melaka.pelik sungguh bila teringat balik.
tapi, sekarang...i dah kahwin pun dgn org kedah, walau bukan kodiang. masjid tanah-jitra.ehh..mana hala lah boleh dapat.hehe
nuha,kedah=)

Buyuiazliana said...

hi nuha,kedah ( nape kedah, duduk sana ke sekang?) thanx for dropping by. I bkn cuba berlawak ni, tp dh rs lawak pun bagus juga..hehe!

itulah see u asal melaka tu terus direct tulis kodiang...femes sungguh la kodiang ni...

Anonymous said...

ya.kahwin dengan org jitra, kedah.kodiang actually xda apa2.ada balai polis kodiang and rumah kedai berderet2 la.i have no idea apa yang diorang bangga kan sangat.sifat assabiyah menebal kot =)
-nuha-

Buyuiazliana said...

tempat sendiri mesti la bangga kot....lain org lain pendpt :)

Lady RaRa said...

kalau tak salah aku kodiang atas sikit dari Jitra. sebab aku Jitrarian, maka aku tak suka kodiang kahkah padahai aku pun tatau exactly kodiang tu pi kot mana. tapi aku ada kot adik beradik duk kat kodiang. sebab aku penah dengaq mak aku selalu kata nak pi melawat toksu kat kodiang. mungkin aku pun penah gak la kot sampai kodiang time kecik2 dulu. tapi yang confirm time besaq ni tempat yang aku selalu pi ialah bukit bintang key hell.

kahkah

Buyuiazliana said...

tu la pasai wei..aku pon sama ada la kot tok menakan ka apa ka dok situ tp aku besaq2 ni tak la sampai situ dah nak2 la ni ada highway aku memang tak suka lalu jalan bawah, jauh. haha!

yang aku nak tergelak tu budak Kodiang ni bangga sungguh no dia asai situ (dia bawak ok depa ni satu bas p umah dia aritu lalu pokok hutan segala dgn jalan kaki 1km sebab bas tak buleh masuk dalam) tapi dia feeling Kodiang tu sehappening bukit bintang key hell hang nak tau dak. mana aku tak tergulin dengaq. kahkahkahhhhhhhh

azataq said...

Aku ada gbr kat signbot kodiang kat stesen ketapi ms kecit2 dulu.....

Buyuiazliana said...

kenapa ko pergi situ?

azataq said...

Dulu ms kecit kan aku duduk arau...nek ketapi ja pi kokdiang tu....

Buyuiazliana said...

aku tatau ko dok arau, aku tau ko lahir penang. ngahahahaha!

azataq said...

cet aparaa....lps penang tu yg pindah arau...huish....padang besar tu dulu tempat lepak jer...kui kui kui..mak2 membeli...anak2 mengekot jer...hahahaha