Sunday, May 16, 2010

selamat hari guru


ai rasa ai bertuah sebab ai antara manusia terpilih merasai alam menjadi budak sekolah dengan alam menjadi cikgu yang kena mengajar budak sekolah...kau ada?


okies mula-mula ai nak cerita pengalaman ai jadi budak sekolah dulu..ai boleh start membaca masa umur ai 4 thn [haha!adik aku tak boleh menyangkal statement ini sebab kalau diaorg kata salah pun sapa je yang tau...nak tanya abah?ala...kita accept je lah ai boleh baca umur 4 thn tu nak kasik nampak hebat ye tak?] masa tu bahan bacaan ai just suratkhabar sebab abah sampai ke la ni pun memang dah wajib beli suratkhabar...tapi suratkhabar melayulah....arwah mama memang dari kecik tak belikan buku-buku macam budak-budak sekarang..benda tu je lah ai baca hari-hari dengan apa yang tulis kat papan tepi jalan ke...or kat tv..[macam orang miskin pulak kan?apalagi kasilah derma] ..so bila masuk tadika umur 5 tahun cikgu siti [wow ai still remember her name] memang sukalah ai sebab antara budak yang pandai baca so dia tak lah sakit jiwa sangat... anim:ko ingat tak dia selalu jerit "sakit jiwalah aku dengan hangpa ni!" haha!


so bila naik darjah satu ai sekolah dekat sekolah convent sebab abah kata "tu sekolah english..so nanti yong pandai cakap english"abah dengan arwah mama sekolah melayu je....so mestilah dia nak yang terbaik untuk anak-anak dia kan? ala abah tu zaman bila tu...tu zaman british sekarang ni mana ada dah....even masa tu my headmistress still lagi sister ..sister Beatrice namanya... ai ingat lagi my fisrt class teacher was Mrs Francis & my english teacher was Mrs Jambu [seriyes uols memang tu nama dia!] insiden ai paling ingat kan...1.Mrs Francis panggil ai masa tengah buat kerja dia kata kawan ai nak jumpa ..ai gi depan tengok2 sapa "kawan" tu?cicak rupanya... sebab dia kata masa dia mengajar ai excited sangat cakap "cikgu ada cicak!"kes balas dendam la ni ai kacau dia syok2 mengajar kan...?? ade ke patut...2. Mrs Jambu ajar english ai hapal mulut kumat-kamit nak cakap "please teacher may i go out" sebab nanti in future senang nak pergi toilet kena cakap in english kan...? 3. satu lagi ai ingat kawan ai Suzana Ismail nama dia [nanti nak cari kat FB la] dia jalan kaki gi sekolah selalu confius nak tulis "i go to school by........" takkan nak tulis by LEG kan??LOL


naik darjah 3 kena belajar muzik..aiyo ni la cikgu paling satu convent takut dalam dunia...nama dia Mrs Kanda [pelik lagi nama erk?] dia ni tak salah ai chindian rasa...dia ajar muzik...dengan tangan..dengan mulut sekali keluar la...ai rasa i learned the word idiot from her..hehe! masa nak belajar rekorder tu...lagilah...hapal not ABD segala tu...sebab takut karang dia pukul tangan dengan kayu kalau silap...siap tulis not tu dengan pencil bila turn kita padam beriya ni uols...ya allah sampai ke darjah 6 kena rasai benda yang sama...


bila naik form 1 sebab rumah dekat dengan sekolah methodist so ai tak boleh masuk la convent menengah..punyalah aku hangen kan...macam pecah la tradisi kan...tapi....ai bersyukur sangat....TREACHER METHODIST GIRLS SCHOOL was the best la!!!tapi jangan marah la wei aku memang tak hengat dah lagu sekolah satu pon...ehh nak citer pasal cikgu ni...bukan pasal sekolah....tapi kenangan bersama cikgu dekat TMGS tak ada sangat sebab ai dah mula banyak main-main dengan kawan-kawan...yang ai tahu ai selalu ponteng latihan rumah,.persatuan bagai...so cikgu manalah nak kenal aku ni....ai bukan celebriti pon..huhu...tapi kat sekolah ai ngaku ai bukan budak buat kes..so no dimerit zero!!so kalau stok2 baik memang la cikgu tak kenal..nak kata dah baik...pandai tak pe jugak..ni result suam2 kuku je...apakan daya....tapi cikgu ai still remember your name macam Puan Chang [my science teacher] even Puan Foo [the best science teacher] , Puan Lim [Best geo teacher] , Mr Kana [tak sempat uols aku dh blah masa tu tak dan nak kenal rapat] & others! nak balik TMGS!!!


bila abah kena tukar ke kuantan ai still nak keep spirit methodist tu so ai memang nak sehabis dayalah nak masuk sekolah methodist jugak [hai la Miss B, org berlumba nak masuk MRSM ko nak methodist tu jugak ] the friendship also nice...tapi di TMGS lagi kuatlah....a few teachers i still remember like Puan Nora [my chem teacher], Cik Norbaizura [account teacher -aku ingat dia hangen sebab kerja aku satu habuk tak siap...tup2 esok pagi amik ko..5 years in a row past year Q aku tadah kat dia ] Puan Ashgari [Maths & Add Maths teacher-ni lagilah dia treat aku yang dapat B for trial macam la aku dapat E!~sigh] , Puan Sofea [pernah sekali kena hempuk la sebab aku tidur time BM dia..kerja apa tak buat hiks!] & off course la ustazah Fatimah [ni lagilah tak mau naikkan markah agama aku yang dia salah kira sebab tak nak aku meriak katanya]...isk isk..tapi cikgu2 semua saya langsung tak ambik hati sebab saya tau tujuan cikgu2 baik sebenarnya....nak didik saya jadi macam saya harini kan???no heart feelings!!


kalau nak cerita lagi zaman-zaman U lagilah nanti ai takot uols takut nak masuk U pulak takot terjebak peel ai ni kan?haha!


so kepada semua cikgu2 i wish u HAPPY TEACHERS' DAY and i know it's not easy to be a teacher nowadays!sekarang ni mana dah boleh buat macam cikgu dulu-dulu dah..jentik la kalau berani esok kompom mak bapak dia datang menghadap...tak percaya??cubalah jadi cikgu...cubalah...


p/s: macam tak best pulak hari ni tak boleh celebs teachers day bersama rakan-rakan...:(


Buyui

6 comments:

jejaka anggun said...

selamat hari guru kepada guruku, lady gaga.

buyuiazliana said...

JA-lady gaga jawab tq..dgn ucapan x de hadiah ke pen merah barang sedozen??

cikgu airin said...

selamat hari guru, bekas cikgu nurul!

FATIN MRAZ said...

mana best pengalaman jadik guru ke jd student ke.. hehee

nway, slamat hari guru! ;P

wan nadiah said...

hii..Kak N penah jadi cikgu tak sblom nie? kalu k.N cikgu, msti cikgu klaka kan.

buyuiazliana said...

airin:ohh terima kaseh cikgu airin

fatin:aku lg soka time jd student x yah pikir masalah student...student mana pikir masalah cikgu....wah...

nad:tq kerana menerjah beloh hamba....mana ada kelakar....kalau kelakar lama dh budak2 suka daku..huhu!