Monday, December 20, 2010

it's all about the place - part 1

ish ade byk permintaan ni suruh hapdet belog [eleh baru je Mrs MM suruh hapdet pukul canang ckp rmi suruh...tupon dia suruh hapdet sbb sangap dok kat opis...=)] ok2 lah..i hapdet la pasal percutian ai last week..kiranya penutup la bg 2010..lain tahun kita pikir lain tempat pulak ok?

*selingan - org mesia ni suka jalan2 masa bulan 12 kan..ai tgk rmi la p europe la..bandung , jakarta sume..feeling2 mat saleh sangat kan....? ok..trip ni actually kak shma ajak dr januari lagi..[gigih ok dr bln januari tu...] tu pon dia ajak sbb dia cakap Dato' Darwin tamau layan dia amik gambar sana sini [kak shma n me sama gila camwhore..so Dato' malas nk layan..lain la pki dslr katanya..eleh Dato'...selera x hagak2!]
so ai pun x kisah lah..Beijing pon Beijing lah..sbb mmg dh tertanam niat nk pusing every places around the world.. nak jadik mcm Malik Mydin berenang tp x mampu sbb x reti berenang..so..bolehlah..kita terbang ke Beijing!

masalah problemnya mmg satu je lah...cuaca tu..mmg tour guide dh pesan -4 degree..tp ai x leh byg la sejuk ni mcm mana..tp tau mmg sejuk...tp tatau la pulak...sejuk tu boleh thn lg...windy tu...masya allah..bak kata Johny our tour guide tu "u can feel like a needle at ur cheek!" my gosh...!!eee...!!cmnolah depa ni leh hadap dok sana ni wei..?

so entry ni akan beranak2 uols..so permulaan ni..uols hadaplah gambar lite2 sajork..[koser aku nk meroyan kasik damba banyak2] ..next entry ai akan story all the tips kalau nak ke Beijing especially kepada sesapa yg nak pergi..and everything about the place..ok?
:: Bird Nest's stadium ::
:: Forbidden city ~ mmg gile la luas...dalam kota ada kota..dan lagi dan lagi..n kak shma ckp arkitek dia ni kopipes je kota dia..n summore dia ada 9,999 rooms..wif satu permaisuri..dan 3000 gundiks!eh terlebih cerita when it comes to history..hehe!::

*selingan- ai cakap la kt Kak Shima "gila hebat la zaman dulu...tgk la struktur dia ni...mmg mcm bkn dr zaman tu je..mana ada nak pki komputer segala" [sbb struktur dia ada la bina kepala naga segala so tht air dia kalau banjir leh mengalir elok..then ada la kalau masa salji leh bentuk ais tajam je bentuk dia dr tip of bumbung ] then ada makcik tu nyampuk "itulah dia panggil tamadun awal manusia.." lah.....makcik ni cikgu sejarah ke?makcik sy tamadun peradaban dunia x leh blah la makcik..sy x suka.. =P
:: Great Wall of China~uish mmg la great gila! ::
:: Dataran Tien Min kot ni...pas kuar dr Forbidden City tu ...kena jalan rasa2 ada la kot campur2 sume ada dalam mcm 5 km je aritu..uish... so not me okeh??::

bkn tempat ni je pergi tau..byk lg...tapi dh ckp kan koser la tunjuk banyak2..kalau ade permintaan nk tgk...br ai kasik lagik..

kesimpulannya [eh..x abes lg citer..kesimpulan trip ai ni je..Beijing ni ok la..nice...[x nice pon ckp nice..berhebu duit abes..haha!] except.....jeng3x..itu tunggu entry2 lain okies?

p/s: naseb ada research dl sebelum pergi..kalau x mmg sesaje kena tipu je..

Buyui

4 comments:

MarriageForIdiots said...

perlu ke i merayu ? sambung pls with pics ! U mkn ape kat Beijing ?
U gi beijing je ke or other places

buyuiazliana said...

MM:part makan i leave for the last entry

ska said...

bestnya dpt gi beijing.. teringin nak pegi tp ongkosnya nan ado. haha

akak ikut pakej yg dh siap mkn minum sume ek? kwn sy penah cite ada hotel kat sana yg suka tipu customer.. tp x ingat apa nama hotel tuh..

buyuiazliana said...

kd:ni pon aku bayo sikit..n pergi time winter murah la sikit [sbb sape je bengong nk p time2 sejuk ni..kitaorg je]

yup dh masuk sume..hotel tu ok x tipu