Monday, December 20, 2010

it's all about the place - part 2

ok this time kita story pasal tempat2 yang WAJIB DILAWATI...diulangi WAJIB....nama pon ikt travel n tours..so nak x nak kena la ikt ketetapan gov kt sana...n all of us wondering kalau la gov kita wat mcm ni..cth:ko dtg sini ko wajib p kilang batik..[mesti la pusat batik besar2 elok2 proper la] x pun pergi tgk n blaja org nari tarian india cina ngn melayu...mesti byk income lg kan..?

ni pon i igt x igt...tempat ape wajib ni...i try my best..n for tips jugak utk uols bila perlu..cos i pon dpt tips ni dr blog i google sebelum pergi..kan ai dh cakap ai siap wt research lg..=)

1. Rawatan refleksologi

ini tempat dia akan urut kaki kita..mmg sedap la kan...?lepas tu sambil dia urut kita akan dengar la penerangan pasal refleksologi tu..then dia promote la brg2 dia..then nk cek la tapak tgn...then dia akan suruh la kita beli ubat dia..[kebykkan ai dengar masa tu pon blood circulation prob~aku pon boleh sebut] then ubat dia kena beli set2 cecah2 la spi ratus hebu sume...ini mmg berguna la ai baca blog sebelum pergi dulu so ai mmg x beli..siap ckp kt Kak Shma jgn beli...cino pompuan tu mcm hangen la siap ckp ai "clever!" ko maki aku pastu ko ckp aku clever..haha..apakah?

plg x leh blah minyak angin dia...mcm minyak panas kita tu rega spi RM 100?wth?kasik hangen saje...

so ini pic nya..


* selingan - tukang urut Kak Shma ngn Dato' muka anak2 hekan..fine.....ade ubi ada batas .. LOL

2. Kilang ubat

Ha ini pulak tempat jual ubat koyok segala..n of cos uols kena masuk classroom dia..so dengar la ubat2 dia...bezanya kalau kt Mesia jual tepi2 jalan kan..ini ada la proper seat semua..LOL..siap org tu demo la dia pgg besi panas ngn muka2 merah thn sakit dia sapu la krim ape tah... then baik... ok la.. mujarab la kot


* selingan - hai obat hai obat..mari obat...kalau dh terlambat x dapat..
- org jual tu cakap "lancar sihat, tak lancar x sihat" githew..

3. kedai jed

ni sume org suke la pergi kan.....?so dia ade la kasik test pki..konon2 nk suruh ai beli "ohh your hand is very soft" cet podah..koser...last2 ai beli pendant je..cukuplah tu...RJ nak sgt..
:: ni sarung bantal "for good sleep" katanyer..::

:: gigih bekerja buat jed..daerah mana la asal dia ni..dh la dok dlm kaca..mcm dlm zoo dah::
::=P::

4. kedai sutera manik mutiara kristal bgi

ni pun kena la dengar...n sutera tu dr ulat KEPOMPONG tu...cino tu sebut kepompng2 4-5 kali..lol..then buat la selimut bagai..rega mmg la murah setgh harga dr sini..but still 6-7 hatus jugak......sapa mampu belilah...makcik2 la selalu borong2 ni

mutiara dia lak..the oyster dtg dr freshwater...so dia bg la kecik sebijik ciputtttttttttttttttttttttt je...n ada gak dia make it into powder wat kosmetik..ko ada make up dr mutiara?tau sape pki?edward cullen la pakai..lol!

:: tgh2 tu tahek ulat..depa buat bantal..ko ada?:::: the pearls..minah ni laki dia x belikan..so jadiklah pipi cecah fake pearl itew::
:: crystals::
:: ni amik damba ni bkn sesaje ni uols..dgn harapan ade la dynasty cino nanyi ai perintah sbb ai amik damba dgn the only emperor pompuan...masa ni emperor ni umo 73 thn sethn lg dia kiok..x mcm rentua kan?sbb dia pki pearl tu la..katanyer...::

5. kedai teh

ni pun wajib pergi sbb kita tau kan diaorg ni keje togok teh cino tawar tu?spi nk mintak air suam pon x paham english spi semua waitress kerumun kak shma tanya dia nak ape..alo...warm water je kot..spi kak shma kena la belaja air suam dlm mandarin tu ape..lol..gilo..sini pon ade kelas...so dia kasik la rasa segala teh dia...jasmin la..po er la..sume tawar..sekiann...pas dia terang mcm tempat2 lain...dia akan ajak la kita beli...

so ini bukan nk komplen ke ape..just as for ur tips kalau2 nak pergi..so mmg dh syarat uols nak x nak kena gak pergi..kain la pergi sendiri kan??mcm ubat tu kalau mampu belilah..kalau x..uols kenalah cekalkan hati...diaorg ni mandai sikit bab2 suruh org beli...ohh citer pasal org niaga2 ni lain entry punya ok...

so ketemu di lain entry ya...

p/s: kat sana mmg ada pandai cakap melayu tp melayu indon..serumpun katanya..di dalam kuntum yg sama... [tu ai tokok sendr]

Buyui


3 comments:

jejaka anggun said...

korang dah nampak cam pendaki gunung dah! hahah!

ps: best ker china?

buyuiazliana said...

JA:janji ada gaya..haha!

best kalau pergi ngn org sehati sejiwa..tolak ngn cuaca n makanan dia...china best la...tgk tempat org kan pelik ke x ngn tempat kita

FATIN MRAZ said...

rr... guy tu ke yg wat kan refleksologi tuh..