Thursday, July 7, 2011

kisah zaman aku dulu

Aku nak cerita pasal kisah aku dulu masa zaman aku sekolah : [ye aku suka citer pasal zaman dulu maybe sebagai pedoman kot dan patutlah aku suka jugak tgk cerita ulang2 kalau cerita tu menyentuh sanubariku ini, eceh]

1.Cerita pasal banggali roti

Aku tatau dengan korang ada pernah rasa tak zaman banggali roti datang naik moto pet pet pet [itu bunyi hon moto dia] malam2 dalam pukul 8-10 pm jual roti la of cos takkan la jual benda lain pulak?Yang ada jual roti inti kelapa / kacang merah yang 30 sen satu, roti krim [kalau org tempat aku panggil] rega dalam 50 sen tu. Kalau yang duduk rumah flet tu malas nak turun bawak turun bakul/raga ikat dgn tali letak duit siap2 dalam tu nanti banggali tu datang ltk roti ape nak. Memori betol la!

Kat tempat aku dulu, petang2 Ghani roti tu datang petang2 pon ada. Aku selalu beli jajan yang ade tikam tu, nanti dpt sticker lekat. Gigih gila aku beli jajan tu hari2 semata2 nak menang Brick Game, tapi mesti last2 tak cukup one piece. Pfftt.

Aku heran kenapa panggil banggali roti. Yang jual tu pun bukan banggali.

Roti banggali cicah kari ikan adalah marbeles!


2.Kisah apek jual ikan

Ni pun ada zaman aku. Sekarang ak tak tahu still ada ke tak lagi. Tapi dekat kampung aku "San Prancisco" tu ada lagi, tapi pakai van. Kat "Texas" pun aku pernah nampak. KL maybe kalau tgh2 metropolitan tu takde dah semua nyer hala ke Tesco/Carrefour/Giant dah.

Arwah mak aku dulu bayar pakai bulan. So pakcik van tu memang datang hari2 ke rumah so cukup bulan baru bayar semua barang. Sekarang ni ada lagi ke. Aku rasa silap2 cukup bulan lari sebab tak nak bayar. Hmm.

3.Kisah aiskrim potong

Tempat aku panggil aiskrim potong. Tempat korang? Ada apek jual aiskrim naik basikal [sekarang ade dah naik lori kot?] so dia akan jual aisrim tu dengan biskut kon tu kan?Uisk!Dulu sekupang je. Sekarang ni berapa?Aku tatau sebab takkan la lori aiskrim tu datang jual aku nak berkejar sama budak2 lain kot?

4.Fastfood

Bukan aku nak cakap fastfood zaman aku dulu tak ada. Ada je zaman aku dulu, tapi parents aku nak bawak keluar makan cukup la punya payah. Nak kata mahal sangat aku pun tatau lah. Maybe la sebab yang nak makan tu bukan semulut , berapa ramai rakyat nak makan, kalau seorang makan pon dekat 14 hengget kalau yang pergi tu 5 mulut?tak ke dekat 100?Eh. Betul ke aku kira ni?Maybe la sebab tu kot parents aku tak bawak aku makan kehepsi ke , mc donald ke , pizza hut dsb.

Nak cerita dengan korang, aku belajar makan mcd tu masa umo aku darjah 6 tau. Maybe la masa tu mcd kat Tepen tu baru bukak, aku bukan membesar dekat KL, tp lg sedih Pizza Hut aku belaja makan masa aku dekat asasi!Lagilah sedih. Punyalah sampai macam tu sekali. Tapi hidup sihat tak la kemana sihat jugak. Nan ado.

Soalan aku :Kalau anak2 sekarang?Hmm.

Sumber : Idea dijanakan ketika sibuk YM dengan Mek Cher semalam.



Buyui

10 comments:

shaz johar said...

salah. kalo rm100 bahagi 4,sorg makan rm25.

anyway, dulu masa ko kocik2, ada x makan asam boi cucuk dlm limau pastuh sedut sampai lidah merah2?

buyuiazliana said...

haha!bangang maths rupanya aku..LOL

rasa x pnh makan [apesal ko mcm puak native ni makan?], asam katak aku tau la, mcm asam jawa bijik dia mcm buah saga tu.

azataq said...

hahaha...aku baru ingat nak buat entry ni...tp ko dah buat...hahaha...kan..nostalgic sungguh....dulu masa kecik2 dok bayang lah..esok2 aku kawen camni lah aku beli sayur...padahal..nan hado.....tesco jugak hala nyer....

buyuiazliana said...

CHER : "esok2 aku kawen camni lah aku beli sayur..."

seriyes aku x paham.ko ckp ape ni?

azataq said...

aku kata....masa aku kecik dulu..aku bayangkan yg aku menjalani hidup camtu lah..beli sayur mcm mak2 kita dulu...lol...

Shaz...asam limau tu kan...giler sedap..masam2 manis gitu....ai suka lah..tetiba esok nak buat...boleh???

Anonymous said...

suka shah johar.i like. pernah gak makan asam boi letak dalam limau kasturi...limau kasturi ye..jgn limau nipis! lemon lagi la jgn! gile ko beso gile tu...pastu isap n makan.......simple dan sedap!
btw, B ko tak rasa as ko kan dikontrol...ala2 berdisiplin penoh.....kan parent ko keja.......
ala2 ko banyak miss zaman kanak2 lar....kira mcm artis gak. boleh?

ska said...

banggali roti tu wujud lg kat tempat sy tinggal skang. suami sy la rajin beli roti gardenia dgn dia. ehehe

dulu mak sy pon selalu beli ikan kat apek & nyonya van. skang mmg dh susah nak cari kan....

shaz said...

sorry, aku x makan katak. so sapa yg etnik skang?

Fatin Mraz said...

hehe..roti banggali..tul gaks kan,bukan abg bangl pon kan? hee.. kalo aku kat tepen dulu igt roti semanggol.. sebab penjual tuh dtg naik moto all the way from gunung semanggol..heheee...

lama x blogwalk..muehehe

buyuiazliana said...

shaz johar sejak bila ko tukar menjd shaz johar di alam pena ni JA, hahaha!ok shaz johar sbb komen ko asam kasturi limau bgai tu bertalu org suke ni ..see?AND AKU TAK PUAS HATI KENAPA AKU TATAUUU??

ni bukan jajan kan sbb mmg mak aku dl x bg mkn jajan...sian