Thursday, June 23, 2011

Aku nak sangat jadik doctor...tapi.....

Aku dari kecik mmg cita2 nak jadi doctor. Ala standard la kan cita2 budak2..tapi bila aku dh mula amik science class lagilah membuak2 ko nak jadik doctor kan..ape ke hal sgt nak jadik doctor entah la. Glemer kot?kalau jiran tanya balik kampung "kerja ape?" "doctor makcik " sambil kembang2 hidung kot. Even abah masa time aku tak dapat kerja tetap lagi pun dok la ungkit "tu la x amik medic kalau tak senang dah abes2 dah ade keje." Durh...Rezeki la kan. Sebab bila aku pikir2 balik tuhan ni bagi something ikut kebolehan kita, kan? Dia tau aku ni macam mana sebab tu tak boleh jadi doctor. Kata2 menyedapkan hati. Yelah ko nak jadi doctor sebab nak glem je amik ko tercampak la ko kat Biomedic je. Amik!


Aku mula nak membebel pasal doctor ni bukan ape. Tdi aku dok bloghop sekali nampak la entry pasal orang ni kena jumpa doctor then tak mendapat layanan yang setimpal. Yelah ikut logik kan kita ni sakit so doctor ko tu keje dalam benda yang melibatkan orang kena la mcm baik budi pekerti kan. Mek Cher pun penah pesan dia kalau boleh tak nak anak2 dia nanti kerja as doctor. Nak2 doctor baru nk mula kerja kan. Malas la nak citer panjang pasal ni. Aku bukan doctor aku bukan tau ape doctor tu rasa.

Aku teringat masa kecik2 dulu. Ada one klinik kanak2 ni..khas untuk kanak2, aku rasa macam ade lagi klinik tu. Mak aku suka nau bawak kitaorg g situ kalau sakit demam. Tapi ya rabbi doctor tu kasarnyer la nak mampuih. Patut la ko tu doctor kanak2 pttlah berjiwa kedewasaan yang melayan kanak2 ye bukan keanak-anakkan, ko bayangkan paling aku tak lupa aku kena la infection kat telinga..dua kali pulak tu, sekali tu kat cuping telinga sebab gatai sangat nak buat subang amik ko kena infection bengkak teruk sampai sekarang lubang tu terkambus macam tu tak berani dah aku nak menindik..second time dalm telinga binatang kecik hisap darah ape tah masuk..so pergilah kat dia ni..ko bayangkan telinga sakit berdenyut ni boleh dia main2 tekan2 mcm org x ade perasaan?!!lepas dah cek pandai pulak nak upah gula2??!!podah cit!ingat aku boleh digula2kan..aku cakap kat mak pak aku dia buat sakit mak aku biasalah mana nak bagi muka cakap aku mengada2..uwaaa.....last2 cousin bapak aku bwk anak dia tgk sendiri so akhirnya aku ade geng yg memahami aku, doctor kanak2 itu kasar. sekian.yey!

Aku rasa kan orang yang jadik doctor or nurse la sekali kira adalah orang yg gifted. Like born to be la..kalau tak mmg macam aku la Doctor tak jadi.. The sentence is coming again to my mind , tuhan ni bagi something ikut kebolehan kita, betul kan?

Buyui

6 comments:

Anonymous said...

terkesima............

azataq said...

yelah tu...dia bg ikut kebolehan....kalau lah kau doctor sekarang ni..mesti x best kan xoxo ngan ko..ayat pun ala2 medic jer..sembang2 sopan gitew...hahahahaha...

MarriageForIdiots said...

so kesimpulannya, ko boleh buat ape? haha..aku tau...Doctor. Tapi Doctor lelaki lingkungan umur 17-35 tahun shj.

jejaka anggun said...

doktor kerajaan ker apa kasar2.... sah2 bayar singgit jer kan?

sharifah rosidah said...

cik azliana, aunty pun dulu dulu hendak sangat anak anak jadi doktor, anak yang sulung dulu masa dimrsm ambik sains tulin dan keputusan peperiksaan melayak kan dia jadi doktor tapi dia kata dia tak boleh tengok darah, geli so bila giliran anak kedua pun layak kemrsm dan ambik sains tulin juga aunty confident dia boleh ambik medicine tapi malangnya dia kata dia tak minat. Anak yang bungsu pun dah cakap awal awal dia tak nak jadi doktor sbb dia minat IT.

Nampaknya kecewa lah den sbb tak ada anak jadi doktor,huhuhu sedih tapi reda je lah.

buyuiazliana said...

aunty sh rosidah : hi aunty, alamak malu lak aunty baca blog syaa yg merepek..hehe!

ala aunty x kisah lah anak aunty nk jadik apepon janji "jadi org" tu yg penting kan?

ha..yg penting boleh balas balik susah payah mak bapak ni...:)