Monday, June 27, 2011

Yes. I miss them.

This place is the the third working place to me. I have been through a lot of experience facing many group of people. Just put your place in one situation. Let’ s say on LRT. You can meet a different pesen of people just in a few minutes ,[ depends on how long is your journey]. So, apatah lagi aku?Apatah lagi orang lain yang kerja banyak-banyak tempat. Macam-macam perangai kan?

Percayalah, i met many kind of people. Macam-macam perangai. I don’t know or not even think to write a blog, that time. Kalau tak aku rasa tebal dah boleh buat buku. First time aku jejak kaki as new fresh worker giving me some kind of experience yang aku tak pernah tergambar. Just imagine ko tengok orang depan ko sampai-sampai je dekat work station dia on pc terus start buat kerja tak angkat-angkat kepala sampailah lunch time. And... tepat pukul 2 start balik kerja dia. Wondering how she can manage her time? Dengan aku yang tak ada basic account [taking account for SPM is just a piece of cake for them yang ada degree or even higher level in accounting ni] membuatkan aku kecut sgt. Yeah aku takut kena marah dgn boss. Memang for the fisrt time my work just to key in the data and benda2 kerja yang PAR je kena buat, tapi, for u yang tak ade basic account , Account’s System is a new thing for you. I was very lucky that time all my colleagues [bukan saja melayu malah cina pun] willing to help me even aku bebal macam nak mintak lempang ajar sekali dua pun tak paham-paham. Betapa sabarnya diaorang.

Yes aku memang pandang tinggi pada akak2 ni, even dah kerja lama , ada qualification , semuanya taraf execs ke atas tapi tak kedekut ilmu langsung! Tak pulak nak tunggu kita tanya diaorang baru nak cakap [yelah ko zero knowledge how can u expect people to ask u first?] or bila ko tanya disuruh kita ni buat dulu? For me that was not a good learning process.

Kitaorang kat situ dah macam adik beradik sangat. Paling terharu my ex-superior memang ada tanda setiap birthday colleagues dia without failed. Even pada masa tu macam dah tak surprise with the bithday celebration but benda tu aku paling rindu sangat-sangat pada masa ini. Even masa tu aku kerja taraf PAR je tapi i am very happy that time. Kalau boleh nak je balik ke zaman tu. Ex-colleauge aku Ms Chan ni yang selalu tumpangkan aku balik ni pernah tanya “You nak ke balik kerja sana?” Aku jawab “Nak, janji gaji sama dengan sekarang”

Semalam pun aku tengok Faizal Tahir kat tv, terus pulak aku tweet “Aku kenal FT masa aku naik kereta kawan aku seorang cina ni dia pasang lagu Mahakarya Cinta, sekali dengar terus aku suka!!” . Yes aku tak layan OIAM sebab tu kawan cina aku tu cakap “You ni , dia la no 2 for OIAM, itu pun tatau,” . Until now he still call me bila free. Even kadang-kadang bosan nak layan apek ni call tak kira masa [time aku nak tgk tv time tu la dia nak borak], tapi kawan kan? Tak baik tak layan.

Bila aku resign 24 hours masa tu [sori aku tak ade kekuatan lagi nak cerita kenapa aku resign 24 hours, tapi bukan sebab kerja, it’s too personal for me] the last day tu after salam-salam semua cepat-cepat aku keluar ofis, tanpa nak tumpang orang balik masa tu cepat-cepat aku lari keluar. Cepat-cepat pergi bus stop. And i was crying all the way home. Aah aku tak nak diaorang nampak aku sedih. Aku nangis. Punyalah sayang aku dengan depa ni. Sampai hari ni aku rindu. Itu baru keje 3 tahun. Belum lagi Kak Zaihan yang duduk depan aku tu [nak dekat 8 tahun ke 10 tahun keje] tak sempat balik meleleh air mata dia time2 tu jugak masa last day. Tapi aku tak regret sangat sebab lepas aku blah ade je lagi yang menyusul lepas tu. Bila sekarang tanya sisa2 yang masih ada dekat situ semua cakap “Sekarang ni dah tak macam dulu dah,”. Ala sedihlah.

Then lepas aku menganggur dekat 2 bulan aku dapat kerja baru. Jumpa pulak colleague baru. Kerja baru. Environemnt memanglah baru. Tu kalau korang dah lama baca blog merepek ni korang tau la aku sempat la merasa jadi cikgu. Lagi macam-macam peel kan. Masa ni lah aku start belog so merasa la korang tau macam-macam cerita. And the colleague pun best. Kali ni merasa aku berkawan dengan orang yang bukan cakap tua setahun dua dari aku malah ada yang sebaya dengan arwah mak aku pun. Merasa la aku panggil kakak dari panggil makcik. Sampaikan aku dah terbiasa sekarang nampak orang sebaya2 macam ni aku panggil akak, sampai dia betulkan “makcik...” Hehe. Kawan dengan akak2 ni pun best jugak. Ada cerita pasal letih, penat, cerita anak, cerita masak,cerita shopping. Dari diaorang la aku kenal kenapa Padang Besar tu best dan aku kenal dan merasa apa tu Rombongan Cik Kiah. LOL. Bagus jugak aku kawan dengan diaorang ni. Ajar aku macam mana ko nak blend dengan orang macam ni so how you behave when u around them. Senang cakap “masuk kandang kambing janganlah ko mengiau” . Ok aku pandai-pandai buat pepatah sendiri.

And itupun aku sempat la merasa dalam dua tahun , then tercampak pulak ke Texas ni. Sigh. Tapi aku nak cakap aku still contact lagi dengan diaorang ni semua. Happy.

Sebab aku buat entry ni adalah sebab aku baca semalam entry kawan aku pasal hari terakhir she resigned and kisah dia tu sama sebijik macam pernah aku rasa. And aku nak kata, as long as kita baik dengan orang selama tu la orang tu akan jadi kawan kita. Nak-nak zaman sekarang ada teknologi bagai kan?

And Mr I, aku nak cakap lagi, “Thanks to the technology,” Hahaha!

Poyo.

Buyui

5 comments:

sharifah rosidah said...

Azliana aunty memang suka berkawan dengan orang pelbagai umur, sbb tu aunty pergi mana mana pun orang suka, macam yang azliana caskap lah masuk kandang kambing kita bunyilah macam kambing begitu juga dengan kawan kawan. kalau kawan kawan kita muda kita berborak ikut cara diorang dan kalau yang dah berumur kita pun buat cara orang berumur berborak. senang jer sifirnya kalau nak ramai kawan ni.

buyuiazliana said...

Aunty - betul tu. saya byk belajar kawal diri bila dh mula kenal dgn org2 yg jarak beza umurnya banyak dr sy. thanx for ur advice!!

Anonymous said...

dah...jgn banyak ngomel. gi masuk astro movee package cecepat! :)

Anonymous said...

Tahniah....anda berjaya merealitikan babak2 drama melayu! i.e. berlari tergesa gesa dari office sambil menangis tersedu sedan. sampai di bus stop, terus-terusan menanges...... TAHNIAH u olz. u hebat bababom! hidup pentas opera...

jejaka anggun said...

masa lari gi bus stop tuh ada x kilat sabung menyabung?