Tuesday, June 21, 2011

Kalau ko dah tua ko mcm mana?


Aku baca artikel ni tadi about old people line up to clean radiation in Japan. Boleh la baca kat sini dan sini . Ada sorang uncle ,72-year-old retired engineer Yasuteru Yamada , dia cakap dia dah umo cmtu kalau nak bertahan hidup pun ada la dalam 10-15 thn je lg and kalau nak kena cancer pon amik masa 20-30 tahun nak develop so tak sempat la cancer nak menyerang dia kojol dulu. So baik dia je volunteer jadi perisai dari orang muda yang sayang nak mati awal sebab depa kan kafir so mati awal2 pun masuk neraka gak. Ok tu aku menambah.Hehe!

Ko tak tersenyap ke dengar statement ni, orang tua2 ni spirit dia lain macam sikit. Kalau tak, tak adelah pakcik depan umah aku tu kibar bendera setiap kali bulan Ogos . Adakah kita akan macam tu bila kita tua nanti. Eceh cakap tu macam ko sedang berada di alam remaja. Haha!


Sambung cerita aku lak..

Last week aku pergi ke Kansas [dah ni jap lg ade lak orang tanya, U pergi Kansas ke?wow!!*sila buat fantasy sendiri ye, tapi jangan berfantasi lebih sangat] untuk satu program "Usrah" [bahahahaha!MM la ni paksa sgt tanya aku buat ape pergi sana..buat apa pergi sana..sekali senang la aku jawab ade program usrah, githew] , then aku sempat la jumpa one Uncle ni aku panggil dia LC, uncle ni dah umo 86 yo dah , dia ni one family [dgn anak dgn bini dia tailor] , dia pernah kena stroke tapi still kuat lg, cuma kalau berdiri lama tu x laratlah kan..yang syoknya saja la aku ni tanya2 dia pasal politik tgk setakat mana dia igt sume kan..so citer lah pasal bab2 menteri2 ni, dia cakap..


Dia : Simua mintiri aa jahat, itu Tunku Abdul Lahman saja baik..

Aku : Semua jahat ke uncle?

Dia : Tak simua laaa [mana satu uncle ni?] Itu Tun Lajak baik..Hussin Onn [seiryes dia sebut THO dgn loghat dia sangat comel] pun baik, Mahathir tu jahat ... BADAWEI pun jahat... *matiklah uncle ni...x leh blah dia sebut Pak Lah tu badawei...Pak Lah kalau Pak Lah baca maafkan uncle ni..sian dia dh tua..hehe!

Ok itu sahaja..

Buyui

2 comments:

sharifah rosidah said...

woi cakap dengan uncle tu TUN MAHATHIR adalah mentor aunty, uncle lu suka suka je kata dia jahat ma, gua ingat lu lagi jahat. hahaha aunty dah gilo marah uncle tu dalam blog kamu, tapi bak kata kamu uncle tu dah tua so aunty maafkan je lah dia ye.

buyuiazliana said...

aunty :ops sori..tun m pon my idol..suke je dia...tapi tu la auncle tu dh tua..dh x kan nk berdebat dgn dia plak..terima je lah dgn redha..hehe