Friday, February 18, 2011

kisah tanah kubur

sempena hari Jumaat ni kita cerita sikit pasal kisah mati ye, cepat atau lambat semua akan kena hadapi, so amalan kena betul2 cukup sementara masih ada masa ini.

Apa yang ai nak cerita pasal kisah tanah kubur ni; based on my experience sendiri, sebab setahu ai la zaman2 dulu tanah kubur islam ni kalau meninggal kat mana2 pun boleh je tanam kat mana2

Dulu kat astro ada satu cerita tajuk dia tanah kubur, pelakon dia arwah M Rajoli [as org alim rajin ngaji pergi masjid semua] then keje as org gaji ke tukang kebun tak pasti to Dato' Tarmimi Siregar, then Dato' ni meninggal then nak kebumi x boleh sbb bukan khairiyah tempat tu, even berkoyan2 dia bagi duit bina masjid kt tempat tu , and sebab dato' ni x pergi masjid situ so dia not tht part of the khairiyah so dia x de tempat kat tanah kubur situ..i watched tht drama and i said wth?!kan...?bukan ke tanah kubur ni satu tempat org wakaf ke?

Then td ai blog hop ade la blogger ni uncle dia meninggal duduk kat selayang tp kena kebumi kt gombak nun...sebab...kubur kt umah arwah tu dah penuh ade pun org dah booking..aik?booking?dah mcm cino je apesal ni?

My experience masa time mama nak kena kebumi pun macam tu jugak...naseb baik pakcik depan umah ni jemaah masjid tu so org kenal dia so ade la space kan..so mama boleh kebumi dekat la sikit dgn umah so kitaorg senang nak ziarah selalu sbb dekat.

Persoalannya ; zaman sekarang ni tanah kubur pun susah ke nak dapat?mau nya kalau kes ko org masjid, rajin pergi masjid ok la kan..tp ade yg x pergi masjid [baik sangka:dia solat kt umah] camne?

Buyui

4 comments:

azataq said...

benda ni pun aku penah tanya kat mr a...kalau lah satu hari...hari aku kan....agak2 depa kasi tanam x kat kampar tu....nanti alasan aku bukan org sini plak....tp mak kenal imam masjid...hehehehe..aci????

jejaka anggun said...

bakar?

Anonymous said...

aku baru tau....memang tak patut la. mcm mana boleh jadik mcm ni? dalam islam ade ke undang2 kariyah semua bagai tu? sapa yg buat undang2 lagu tu?

buyuiazliana said...

cher:usually kalau ko bkn org situ tp family mr a kan org situ kenal mungkin depa bglah kot..mcm kes arwah mak aku tu..

JA:awet?

Anoy: dlm kitab mmg la x de setau aku, tu la mcm ape je kan?