Sunday, October 10, 2010

mind ur own language

topik ini telah menjadi topik yang WAJIB mengumpat antara me, RJ and Mrs M while online..pasal mereka2 yang berasal dari negara M dan V..yang totally kalau nk compare dengan Malaysia rasanya mereka akan ternganga mulutlah sampai lalat boleh masuk even kita bercerita pasal sistem penangkapan ikan kat Malaysia je. Itupun dah cukup membuatkan mereka kagum.


Argh!Tak perlu ai nak prentend cakap "alololo comeynyalah diaorg ckp bahasa melayu.." tak payah..x comey langsung gelak adalah..yang sampai memang aku tak boleh blah la bila dengar.


Actually cakap melayu pun mmg sah2 lah depa x leh blah kan...?Ini bahasa English pun lite2 lah..but at least the M people ok la ai boleh paham lagi even bak kata my coll in the class just now "eh ko perasan tak yang M tu, asal ada kenalkan diri mesti ayat dia sama kan..?koma ke titik ke mesti sama je?Aku caya pas sebulan ni ko mesti leh hapal dialog dia" Yes..uols ai kena hadap kursus ni bersama mereka for a month!Pitam...!!


Like i said, M people tu ok la lagi..ni masalah problem ni org V ni..hadoii la hazab lah mak...dah la dia menenglishkan dialeg negara dia dah mcm ala2 siam cakap lenggok2 tu tp ckp English?!Just imagine..tu belum kira volume suara dia tu ..ai rasa diaorg kena pakai mcm mesin tlg kontrol suara bagi jelas,terang dan kuat la..ini??!!adoi....dengan mamumbling,sengau tak sengau...oh my dear..i am so sorry...ai terkutuk lak..tp suara tu ok la kejadian tuhan kowt takkan lak aku nk suruh dia wt operation anak tekak pulak kan..?and the language..ok la fine..aku kowt tak paham...aku kowt english tak betul..[tah2 dia kutuk aku dlkm belog dia mana nk tau?!] haha!so demi tidak aku gelak lagi [org M tu pon dah pandai gelak kat ko tau..lecturer ckp lain..ko paham lain...ohh!!] kat ko ape kata ko jgn ramah sangat...


tadi kelakar..org M ni kompiden nak say thank u [terima kasih] in malay tapi dia cakap "selamat hari" ..apakah ia bermaksud selamat hari2..moga hari2 ku selamat..camtu la erk?


kadang2 kan ai rasa bersalah je mengumpat depan diaorg dgn RJ tapi ckp melayu..jahat kan?tapi RJ lak lagi lah ade ke main tulis2 note dekat ai masa nk mengumpat..lagilah macam la diaorg paham kalau kita cakap kan..?haha!


p/s:ada gak kadang2 rasa duduk dlm kelas mind ur own language


Buyui

3 comments:

jejaka anggun said...

x faham aku apa yg ko citer nih...

MarriageForIdiots said...

haha..Dia nak cakap Good Day, kot? Tell them just say Thank you. Msians all say TQ jer. nak blajaq ckp Terima kaseh, suh dia tgk video Alleycats.

buyuiazliana said...

JA:dh ko pon mcm org negara V tu ke x paham ckp melayu lak?adoiii....

MM:hahaha ..terima kasey!!!!