Tuesday, August 31, 2010

ape tu merdeka?

Pada ai masa kecik2 dl setiap kali sampai je 31 Ogos..rutin biasa kadang2 pergi padang esplanade kat taiping tu tgk org berarak pagi merdeka, tgk abah berkawad , and ai igt sekali tu masa di Kuantan pun pernah jugak ke sana tgk abah berkawad..anak org kerja beruniform dah biasa dah dengan suasana macam tu..even panas pon x pe ku redah jua..makan la sarapan yang disponsor pagi tu ala yang siap2 org pack ade la air kotak, mihun ke nasik lemak ke roti ke..kadang2 tu bukan abah je berkawad..arwah mama pun sama..kalau dia x kawad utk polis ... maybe masuk team perkep [sape2 anak polis tau la nama ni] jalan berarak ramai2..tapi ai ingat2 lupa la..sebab masa tu kecik sangat


tapi bila dah time masuk sekolah..dah cerdik sikit panas sikit x boleh...ai still wake up early in the morning nak tgk perarakkan dekat tv..sama2 dgn abah sebab masa tu abah dah x kena dah kawad bagai ni..org2 yang baru pulak la kena kawad..lepas tu x sabar tunggu abes je perarakkan tu ade Mini Parlimen..ingat tak?budak2 je sume tu..Yang Di pertua dia pakcik nama ape tah..lupa dah..arwah dah pakcik tu kan?


tapi bila dah besar kerja semua..arini nak2 bulan puasa ai sendiri pon tatau ade ke x lagi perarakkan tu pagi2..rasa2nya ada.mcm mana nk tau...pada kita merdeka tu 31 ogos..lagu merdeka tanggal 31 tu by arwah sudirman n its public holiday tu je kita tau kan..?


so boleh ke kita ni anggap negara kita ni dah merdeka..maybe kalau kita hidup di zaman 1957 mungkin kita akan rasa betapa perit payahnya nak dapatkan persetujuan kemerdekaan dari pihak british tu..uikshh...ingat senang ke..dengan syarat british bagi [alasan je kan sebenarnya dia igt melayu ni x boleh bersatu dengan kaum2 lain] mmg susah Tunku nak pujuk org melayu2 zaman tu terima kaum lain join ramai2 demi nk capai kemerdekaan..mmg susah...x caya silalah carik filem 1957:hati malaya..dua kali ai tgk dua kali ai sebak..mmg perit..


jadik..kepada segelintir kumpulan yang memang akal nak pecah belahkan keharmonian Malaysia yang payah nak bina selama ni...boleh x sedar diri sikit..?susah payah org dulu buat macam2 ko senang2 je nak hancurkan..buat soduku yang lvl susah pun tak susah macam tu..


tu belum lagi masuk bab penjajahan minda..sedih kan bila golongan2 muda ni macam tak boleh harap je nak jadik pemimpin nanti?ai sendiri pon ada kurangnya apatah lagi diaorg2 ni...bayangkanlah Bunga Kebangsaan pun bila ditanya boleh jawab ape?Bunga Rose?ko igt ko dok Hong Kong ke?tak caya uols pergi area2 sogo pun cukuplah pergi tanya budak2 situ..tu belum lg soklan pasal Jata Negara ke..silap2 belang2 bendera Malaysia pun belum tentu dia tahu ade berapa...


kepada org2 yang berjuang demi kemerdekaan Malaysia terima kasih saya ucapkan kerana bagi kami peluang untuk merasa hidup dengan senang di bumi sendiri..terima kasih sekali lagi!


p/s:x kuasa nak jerit2 merdeka2!macam org gila je rasa tapi x paham maksud..


Buyui

2 comments:

jejaka anggun said...

kalo cik buyui bijak sangat pasal malaysia... mana dtg nama malaysia tuh sendiri?

buyuiazliana said...

JA-sy org yg x pandai...saya tatau asal usulnya..JA taukah?yg sy tau penubuhan Malaysia pada 16 sept 1963 tu je...[malaya+singapura kot?] masa ni sabah sarawak x join lg..