Monday, August 9, 2010

parenting guide

ok kali ni lets talk about keibu bapaan...wah!!concept kemain erk...sej\kali sekala nak gak la org ckp belog ai ni sesuai untuk segenap umo...budak boleh..rentua boleh..makcik2 boleh..akak2 boleh..fondens2 pon boleh jua..i loike...

ni tadi hasil dari berborak dengan kak shma la ni..cerita la pasal..anak2 kalau dah umo dalam 10 thn [kak shma cakap 2 thn..] kena pisah dah tempat tidur dengan mak bapak kan?sebab ape....sebab ape?

iye..sebab....kalau nampak adegan2 yang teropsss i did it again ke...anak2 tak la kuar soklan yang rentua sendr tak reti nak jawab..kalau2 dia tanya soklan2 cepuemas tu depan kita je takde penonton ok lagi..kalau2 soklan tu masa kenduri kendara sekeluarga?cuba pikir jap dekat mana agak2 mak bapak dia nak letak muka masa tu?cuba cakap...takkanlah pulak uols mak bapak ni bila anak tanya.."apsal semalam daddy punya tuuttt tak macam saya punya tutttt?" jawab jangan tak jawab..kot2 uols parents yg cerdik pandai..kalau boleh apa kata jawab dalam bentuk pantun 14 kerat?mampu?takpun takkan pulak uols nak kena bukak buku teks sains form 3 bab 1 tu suruh anak ko umo 4 thn yg pelat2 tu baca pulak kan..?so reasonable tak kenapa nabi cakap kena pisah tempat tidur anak dengan parents dia..kalau tak silap ai masa umo 10 ke 7 thn macma tu la..tp mmg kena pisah la...

itu kalau zaman dulu, zaman budak2 tak berani pun nak tanya bila kuar kat sokabar tajuk LIWAT besar2 nak tanya LIWAT tu ape kat mak bapak dia [aku la tu] ..ini zqman sekarang ni...kalau2 dia tak tanya sendr dia pandai dh pi tanya pakcik google terus menatang ape benda alah tu..ke dia tau hasil dari forum kt sekolah bersama kawan2 dia masa rehat..budak2 zaman sekarang in advance kan..?ko tak masuk form 3 lagi dia dah katam dah bab 1 tu...jgn kata nk tunggu form 1..belum masuk darjah 4 lg dia dah tau ringan2 tu menatang ape..tu nak slaahkan sape tu..salah sekarang ni dunia tanpa sempadankah?tak jugak....x ke korang pikir anak2 tu umo 3-4 thn dia still tidur ngn mak bapak dia lagi ke x?

no offense ye kot2 ada yang parents baca belog ai tp still wt mcm tu...tapi kot2 la one day anak2 uols tanya macam tu..ai nk bagi u peringatan pandai2 la jawab ape yg ptt..or pandai2 la cari tempat nk sorok mana muka tu..

macam mat saleh kan...seopen2 la diorg bab2 sex ni pon...anak2 dr kecik lg dah dia kasik duduk bilik asing..x caya?korg tgklah kimora tu...anak dia si kenzo tu blom kuar lagi dh berhiya dah dok hias bilik anak dia....

bukan ape uols banyak sebab kan nape nabi pesan benda2 mcm ni..kalau tak takut jd kes mcm ni la *betul2kan jambul kaler2 sikit...

p/s:sunnah nabi kan...sila betulkan jika saya salah..

5 comments:

azataq said...

kan nok..kekadang kan anak ni perlu terdedah jugak ngan perkara2 ni..supaya x terkena kejutan budaya org kt...ooo...anak ai yg sorg tu mmg dah tido asing nok....adakah mak yg terbaek.....[padahal br lps kn dera ngan anak sendiri kannnnnn]

buyuiazliana said...

ko mmg terbyaek..ko tgh kurung mereka dlm bilik spi bapak depa balik kan....?????

nadiah said...

aah, anak jiran penah tnya org,

'em nape babah duk atas mama ek? malam td org tgk?'

mahu terkejut gilo, camano nak explain tu? hoho

jejaka anggun said...

setuju sangat u ols.... ada sesetengah parents tuh siap suruh anak dia umur 4 thn pegang kamera rakam mak ayah tgh main. LOL.

buyuiazliana said...

JA-melayu ke tu wt keje cmtu tu?ke mat saleh?rosak tol..kot sok2 beso nk suruh anak jd cameraman porno kot..so blaja2 dr kecik..