Friday, August 13, 2010

kekeliruan solat terawikh

amacam uols dah hari ketiga ni berpuasa...?ai tgk kt belog2 ni meriah jugak la kan..dgn entry2 makanan2 berbuka2 bagai..ai pon ada gak tunjuk semalam sambal hudang katanyer tp setakat kat twitter je la...yang tgk tu tgklah tak de tu tak payah bukan nyer ai nk wt quotation macam ai ni ala2 chef kt Nikko Hotel buat promosi ramadan buffet pulak..

entry kali ni berbentuk dakwah ilmiah la kan uols..sempena ramadan ni..nak gaklah tampal2 puasa2 yang sumbing2 tu..mudah-mudahanlah..*isk jambul ni asek kuar je..aku ltk gam karang..

uols tau kan bulan mulia ni la masa kita nak tambah2 pahala..selain bayar zakat yang mmg wajib tu..sedekah pun boleh kira jugak ,baca quran , selain tu ape anak2 murid ustazah????ye...sembahyang terawikh...bukan tawarikh okies...TERAWIKH...sebut betul-betul....

kita tau solat SUNAT terawikh ni antara salah satu amalan SUNAT di bulan ramadhan..tapi kenapa kan ade segelintir pihak yang ada selalu cakap "ha ko terawikh x?jangan lupa terawikh tau?" dan sewaktu dengannya...padahal benda tu kan sunat?diulangi sunat..

macam dah jadi satu kesalahan pulak kawan dia x pergi terawikh...terawikh tu x semestinya buat jemaah je tau uols..dekat rumah pun boleh buat...yang satu kepelikkan tu apesal pulak selama ni tak tanya kawan dia tu "ko semayang cukup tak 5 waktu?jangan lupa solat..jangan tinggal solat" kan...?benda tu tak pulak ko nk tanya kan..?

so terpulanglah pada org tu nak terawikh ke x..mana tau dia x pergi terawikh kt masjid sume dia wat kat umah ke...dia tahajud malam2 ke..dia ada tadarus ke..ko ada?so amalan yang sunat tu terpulanglah pada individu tu nak wt ke x..yang penting yang WAJIB tu kena didahulukan okies..

Sithy J cakap tadi pada ai kisah solat terawikh ni so i share dengan uols okies?ada la org cakap asal2nya masa zaman Saidina Umar tapi masa zaman Rasullullah S.A.W. pun ada dah yangberjemaah..hari2 nabi pergi solat terawikh sampai la one day ni nabi tak pergi, so sahabt2 ni tunggu la sampai ke subuh , n dh subuh nabi muncul bila ditanya apesal x dtg semlm nabi jawab takut Allah wajibkan solat terawikh n taku umat dia x mampu nak buat [memang tak mampu pun...selalu kalau buat spi 8 rakakat pon dh hazabb..] ..so lepas tu diorg buat sendr2 je..sampaila nabi wafat Saidina Umar tgk terawikh jemaah ni boleh mengeratkan ukhwah barulah start balik jemaah tu..

ok tu la sedikit sebanyak info pasal sejarah solat terawikh..kalau uols minat nak baca pasal ada la hadith sokong cerita ni sume, penjelasan yang lebih pasal solat teraikh silalah ke sini ye..

ai igt dulu masa zaman belajar ada sorang my friend memang kalau boleh tak mo ponteng terawikh sampaikan kena la pikir2 nak arrange plan bukak puasa sebab tak mo bagi dia bolos terawikh..tapi dia pon yang wajib tak tinggal la...bagus kan?

p/s:maaf jamuan tak disediakan hari ini sebab bulan puasa..tunggu moreh malam karang ye..

Buyui

4 comments:

Miss J said...

Solat terawikh tu ada kebaikan disebaliknya..tapi jgn solat terawikh je, solat fardhu jgn lupa..jgn disunatkan yang fardhu, dan fardhukan yang sunat.. Satu lagi, jgn lan terawikh ke surau tu, ngn niat org tgk kiter solat.kan dah tak betul niat tu..kang terawikh punya kebaikan tu, tak dpt uol..satu lagi (banyak tul satu lagi), jgn solat mcm pelesit, mcm ayam patuk nasik..aper pun xdpt kang..wat penat je..renung2kan dan selamat beramal..;)

azataq said...

cam perli mak je tu..oh..hari ni dok sentap je dari tadi...huwaaaaaa

jejaka anggun said...

kalo terawikh sorg diri kat umah tp berimamkan imam dr kaabah depan TV, sama x pahalanya ngan terawikh kat masjid?

buyuiazliana said...

JA-bukan ke syarat sah jemaah kena imam ngn makmum satu mukim [ko nk test aku erk nok?] so bukan kata pahala x sama..sah semayang ko pon x la wei...